+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 29. csütörtök, 11:29
Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

Alighanem 2020 legszórakoztatóbb sajtóközleménye érkezett szerkesztőségünkbe csütörtök délelőtt, amikor megkaptuk Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének írását a párt programjának fogadtatásáról.

 

A volt MSZP-s politikus rögtön egy kis névmagyarázattal kezd, állítása szerint nagyon izgultak, amikor rájöttek, hogy a párt nevének kezdőbetűit összeolvasva az jön ki, hogy ISZOMM. Úgy gondolták, hogy a „népnyelv” így fogja majd őket emlegetni, így napokon át vívódtak, hogy vállalható-e a név és a vele járó kockázat.

 

Szanyiék végül bevállalták, vagy ahogy ő fogalmaz: „Mi, alapítók, igent mondtunk”.

 

Ezután az ISZOMM programjának rövid ismertetése következik, aminek két pillére a kapitalizmuskritika, illetve a masszív szociális agenda, de azt is megállapítják, Horn Gyulai szavaival, hogy „egyedül vagyunk, Tibor”, azaz jelenleg nincs a fősodorban politikai szövetségesük.

 

Szanyiék programjukat egy rövid mondatban is összefoglalták:

 

„Pénzt az embereknek!”

 

Nagyjából a szöveg felénél járunk, amikor viszont a közlemény egy kökemény beefbe fordul át, amit a tengerentúl keleti és nyugati part repperei is megirigyelnének. Szanyi Tibor azt sérelmezi, hogy pont a Jobbik alkotta meg az ISZOMM programjának „legfrappánsabb sűrítményét”:

 

„És mégis, a Jobbik képviselői, különösen egy bránerre emlékeztető tagjuk folyamatosan fitymálni akarja az Igen Szolidaritást, ezzel az »eszem-iszom, dínom-dánom« rigmussal, mintha ebben bármi rossz lenne.”

 

Ugyan szerkesztőségünk szakértői bizottsága hosszas mérlegelés után sem tudta megállapítani, hogy Szanyi Tibor szerint melyik jobbikos képviselő emlékeztet egy péniszre, a szövegkörnyezetből arra következtethetünk, hogy a tiszaújvárosi időközi választáson vereséget szenvedett, korábbi antiszemita és cigányellenes megjegyzéseiről is ismert összellenzéki jelöltre, a jobbikos Bíró Lászlóra célozhatott:

 

„Igen, a szélsőséges homofób, antiszemita, cigányellenes nacionalista Jobbikról van szó, amely jelenleg sunyi módon néppártosítani akarja a tetűcsúszdát a Sztojkáknak.”

 

Ezután a Maslow-piramis alsó szintjének bemutatása következik, amikor Szanyi megállapítja, hogy „az emberek nagy többsége tényleg enni és inni akar”, meg vidámságot a mindennapi életében – utóbbival talán a sajtóközlemény egyik célját is tisztázza a miniszterelnök-jelölt.

 

Itt rögtön köszönetet is mond a párt nevében azoknak, akik „fényes és vidám jövőképet tulajdonítanak” a párt programjának, majd ezzel a lendülettel verbálisan bemutat a hatereknek, akik „most vonyítanak, hogy megjelent a placcon egy vérbő baloldali párt”:

 

„Egyszersmind azok pedig ássák el magukat, akik a nép jóllétének víziójától a hasukat fogják a röhögéstől, vagy csak grimaszolgatnak a médiában!”

 

És itt jön a csavar! Szanyiék végül ismét beleállnak az utálók gúnynevébe, és

 

„Eszem-iszom, dínom-dánom” névre keresztelik a programjukat,

 

köszönetet mondva a „népnyelv művelőinek”, és az ellenfeleiknek is. Tiszta hepiend.

 

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás