+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 28. szerda, 20:35
Berlin és Párizs egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy csak jelentős lezárásokkal és szigorításokkal lehet a járvány terjedését megakadályozni. Franciaország és Németország novemberben nagyrészt leáll. Németországban a belföldi turizmust akarják nullára szorítani, Franciaországban pedig ismét csak engedéllyel lehet utcán tartózkodni.

Egész nap üléseztek a tartományi miniszterelnökök videókonferencián Németországban Angela Merkellel közösen, Párizsban pedig Emmanuel Macron egyeztetett a kormányával. A téma mindkét helyen a kínai koronavírus miatti járvány megfékezése volt, amire szerintük az eddigi szigorítások nem alkalmasak már.

 

Németországban kedden már napi 14 ezer új esetet jelentettek, főleg a nyugati és déli tartományok érintettek, ott egy hét alatt már duplázódnak az esetszámok. Franciaországban is rekordmegfertőződés volt, ami ott kedden napi 33 ezer új esetet jelentett.

 

Már korábban a francia kórházak szövetségének elnöke azt mondta: ha nem jön a lockdown, a kórházak nem fogják tudni bírni a nyomást. Hasonlótól tartott Angela Merkel német kancellár is, aki szerint ha négy héten át folyamatosan duplázódnak az esetszámok – ami az elmúlt egy hétben történt Németországban –, akkor november végén a német kórházak is telitődhetnek.

 

Németország: éttermek, szállodák, kulturális élet színhelyei teljesen bezárnak

 

Ennek megfelelően kora este a német kormány a tartományi miniszterelnökökkel közösen – elvégre a járványügy Németországban elsősorban tartományi hatáskör – nagyon szigorú intézkedéscsomagot fogadott el, ami

 

már hétfőtől életbe lép.

 

+ Szabadban csak rokonok vagy olyan személyek tartózkodhatnak együtt, akik közös háztartásban élnek, de számuk ekkor sem haladhatja meg a tíz főt.

 

+ Felszólítják az embereket, hogy ha nem szükséges, tekintsenek el mindenféle belföldi utazástól.

 

+ Ennek érdekében

 

egész novemberben a szállodáknak gyakorlatilag be kell csukniuk,

 

mert nem fogadhatnak turistákat (csak kivételesen, például a munkával összefüggésben, adhatnak ki szobát).

 

+ Minden olyan rendezvény, amely szórakoztató vagy kulturális célt szolgál, egész novemberben tilos lesz. Sportesemények csak zárt kapuk mellett lehetségesek.

 

+ Minden mozinak, színháznak, bordélyháznak, uszodának, sportlétesítménynek, múzeumnak, fitneszközpontnak be kell egész novemberben zárnia.

 

+ Minden

 

étteremnek, bárnak, kávézónak egész novemberben be kell zárnia,

 

Csak étel elvitelére lesz lehetőség.

 

+ Minden kozmetika-, tetováló és masszázsszalonnak egész novemberben zárva kell maradnia. A fodrászatok azonban nyitva maradhatnak.

 

+ A jelentős eltérés a tavaszi lockdownhoz képest, hogy minden más üzlet, bolt nyitva maradhat, de csak akkor, ha biztosítani tudja, hogy egy bent tartózkodó személyre 10 négyzetméternél nagyobb hely jut.

 

+ Szintén különbség a tavaszi lockdownhoz képest, hogy az iskoláknak és óvodáknak nem kell bezárniuk. Az egyetemi oktatás azonban eleve a legtöbb egyetemen – az őszi szemeszter még nem kezdődött el – online lesz.

 

Noha az egész országra vonatkoznak a rendelkezések, amit ma eldöntöttek a tartományi miniszterelnökök, a helyi végrehajtástól függ a megvalósulás. Egy tartomány először azt jelentette be, hogy nem fog minden intézkedést megvalósítani: a kommunista Bodo Ramelow vezette Türingia azt közölte először, hogy a szerda este elfogadott intézkedéscsomagból csak azt hajtja végre, ami „a tudományos ismereteink alapján hatékonyan és arányosan járul hozzá a járvány megfékezéséhez“. Ramelow azonban szerda estére ezt visszavonta, azaz Türingia se lesz kivétel.

 

Franciaország is a lockdown mellett dönt

 

Emmanuel Macron este 8-kor fordult egy televíziós beszédben a néphez. Azt hangsúlyozta, hogy

 

„a köztársaság feladata polgárainak egészségét megvédeni“,

 

ezért van szükség szigorításra. Kijelentette: nem hisz az egészség és a gazdaság szembeállításában, mindkettőt kell védeni: „A vírus Franciaországban olyan gyorsasággal terjed, amit a legpesszimistább forgatókönyvek se láttak előre“.

 

Macron péntektől lockdownt jelentett be Franciaországban, de ennek pontos részleteit még nem mondta el. Annyit közölt: az iskolák nyitva maradhatnak, amint a legtöbb üzletnek se kell bezárnia. Viszont

 

minden étteremnek és kulturális intézménynek be kell csuknia,

 

amint jelentősen szigorítják, hány ember tartózkodhat közösen az utcán. Mint tavasszal, most is

 

csak engedéllyel lehet eleve az utcára menni

 

– ha valakinek a munkája, bevásárlás vagy éppen orvoslátogatás miatt szükséges. Macron arra kérte a munkaadókat, hogy – amennyiben lehetséges – megint engedjék a munkavállalókat home office-ra átállni. Szerinte általánossá kell tenni az otthoni munkavégzést.

 

A részleteket csütörtökön tárgyalja meg a kormány, majd Macron ígérete szerint a parlament is – bár túl hosszú vita nem várható, ha a konkrét intézkedéseket már holnap bejelenti egy sajtótájékoztatón Jean Castex kormányfő, és ezeknek eleve már péntektől hatályba kell lépniük. Macron azt mondta: a szabályok

 

„legalább december 1-ig“ érvényben is maradnak,

 

és utána döntenek az esetleges folytatásról. Macron emellett gazdaságsegítő programokat is bejelentett – 10 ezer eurós támogatást kapnak azok, akik nem tudják jelenleg a vállalkozásukat folytatni –, de ezek részleteit is majd a kormányfő jelenti be csütörtökön.

 

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron és Angela Merkel / Elysée-palota, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás