+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 27. kedd, 08:28
A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A Sacha Baron Cohen amerikai humorista által megformált Borat Szagdijevről 2006-ban készített alkotója áldokumentumfilmet: ebben a közép-ázsiai országból Borat az Egyesült Államokba megy, hogy útifilmet készítsen.

 

Borat egyszerre szexista, rasszista, antiszemita és borzasztó igénytelen – a kazahok szempontjából a legrosszabb, hogy a film elején Kazahsztánt is éppen ilyennek festi le.

 

A Boratnak idén jelent meg a folytatása, de ez Kazahsztánban már kevésbé, inkább a Fehér Házban keltett felháborodást: a filmben ugyanis Rudy Giuliani, korábbi New York-i polgármester és Donald Trump jelenlegi ügyvédje miután kamuinterjút ad a film egyik szereplőjének, Maria Balakovának, a szállodai szobájában, úgy tűnik, mintha a gatyájába nyúlna. Ekkor ront be Sacha Baron Cohen, aki azt kiabálja, hogy „a lány még csak 15 éves, túl öreg magához”.

 

Giuliani később elhatárolódott, a jelenetben látottaktól, teljesen megrendezettnek nevezve azt. Trump szerint pedig Cohen nem vicces.

 

Kazahsztán megszenvedte Boratot

 

Kazahsztán megítélésének nem tett jót a 14 évvel ezelőtt megjelent Borat. A külföld mérsékelt érdeklődése az ország iránt a nagyon népszerű filmmel együtt pedig kínos jeleneteket eredményezett.

 

A legemlékezetesebb talán egy kuvaiti nemzetközi lövészverseny eredményhirdetésén történt baki:

 

ezen a győztes kazah versenyzőnek nem hazája eredeti himnuszát játszották le, hanem a Boratból ismert változatot.

 

Ebben „az arany nap országa” vagy „az aranyló füvek sztyeppéje” helyett olyan fordulatok vannak, mint „Kazahsztán a legnagyszerűbb ország a világon, minden más államot kislányok vezetnek”, vagy hogy a „kazah prostituáltak a legtisztábbak a régióban”. A szervezők bocsánatot kértek a versenyzőtől, és később megismételték az éremátadást, amelyen már az eredeti himnuszt játszották le.

 

 

Az ország kormánya a film megjelenése előtt 2006-ban az USA-ban közzétett, Kazahsztánt népszerűsítő reklámokkal próbálta menteni a menthetőt.

 

„Very nice!”

 

Ha legyőzni nem tudták Borat szellemét, akkor inkább magukévá teszik – ezt gondolhatták a kazah turisztikai vezetők, amikor elfogadták egy Kazahsztánban élő, és ott turistáknak idegenvezetést tartó amerikai, Dennis Keen javaslatát, amely alapján az országot a jövőben Borat egyik kedvenc mondatával fogják népszerűsíteni.

 

Ez a „very nice”, vagyis „nagyon szép”.

 

A szlogennel már kisfilmeket is leforgattak.

 

 

„Ez a szlogen tökéletes leírása Kazahsztán hatalmas turisztikai potenciáljának, méghozzá rövid, könnyen megjegyezhető módon” – mondta Kajrat Szadvakasszov, a Kazah Turisztikai Ügynökség vezetője az új jelmondatról.

 

„Kazahsztán természeti adottságai nagyon szépek, az ételek is finomak és az emberek – annak ellenére, amit a Boratban állítanak róluk – nagyon is kedvesek.

 

Szeretnénk, ha 2021-ben és azt követően is minél többen győződnének meg arról személyesen, hogy Borat hazája sokkal jobb hely, mint azt korábban gondolták” – tette hozzá.

 

NYITÓKÉP: Sacha Baron Cohen, forrás: teh_defiance / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás