+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 27. kedd, 08:28
A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A Sacha Baron Cohen amerikai humorista által megformált Borat Szagdijevről 2006-ban készített alkotója áldokumentumfilmet: ebben a közép-ázsiai országból Borat az Egyesült Államokba megy, hogy útifilmet készítsen.

 

Borat egyszerre szexista, rasszista, antiszemita és borzasztó igénytelen – a kazahok szempontjából a legrosszabb, hogy a film elején Kazahsztánt is éppen ilyennek festi le.

 

A Boratnak idén jelent meg a folytatása, de ez Kazahsztánban már kevésbé, inkább a Fehér Házban keltett felháborodást: a filmben ugyanis Rudy Giuliani, korábbi New York-i polgármester és Donald Trump jelenlegi ügyvédje miután kamuinterjút ad a film egyik szereplőjének, Maria Balakovának, a szállodai szobájában, úgy tűnik, mintha a gatyájába nyúlna. Ekkor ront be Sacha Baron Cohen, aki azt kiabálja, hogy „a lány még csak 15 éves, túl öreg magához”.

 

Giuliani később elhatárolódott, a jelenetben látottaktól, teljesen megrendezettnek nevezve azt. Trump szerint pedig Cohen nem vicces.

 

Kazahsztán megszenvedte Boratot

 

Kazahsztán megítélésének nem tett jót a 14 évvel ezelőtt megjelent Borat. A külföld mérsékelt érdeklődése az ország iránt a nagyon népszerű filmmel együtt pedig kínos jeleneteket eredményezett.

 

A legemlékezetesebb talán egy kuvaiti nemzetközi lövészverseny eredményhirdetésén történt baki:

 

ezen a győztes kazah versenyzőnek nem hazája eredeti himnuszát játszották le, hanem a Boratból ismert változatot.

 

Ebben „az arany nap országa” vagy „az aranyló füvek sztyeppéje” helyett olyan fordulatok vannak, mint „Kazahsztán a legnagyszerűbb ország a világon, minden más államot kislányok vezetnek”, vagy hogy a „kazah prostituáltak a legtisztábbak a régióban”. A szervezők bocsánatot kértek a versenyzőtől, és később megismételték az éremátadást, amelyen már az eredeti himnuszt játszották le.

 

 

Az ország kormánya a film megjelenése előtt 2006-ban az USA-ban közzétett, Kazahsztánt népszerűsítő reklámokkal próbálta menteni a menthetőt.

 

„Very nice!”

 

Ha legyőzni nem tudták Borat szellemét, akkor inkább magukévá teszik – ezt gondolhatták a kazah turisztikai vezetők, amikor elfogadták egy Kazahsztánban élő, és ott turistáknak idegenvezetést tartó amerikai, Dennis Keen javaslatát, amely alapján az országot a jövőben Borat egyik kedvenc mondatával fogják népszerűsíteni.

 

Ez a „very nice”, vagyis „nagyon szép”.

 

A szlogennel már kisfilmeket is leforgattak.

 

 

„Ez a szlogen tökéletes leírása Kazahsztán hatalmas turisztikai potenciáljának, méghozzá rövid, könnyen megjegyezhető módon” – mondta Kajrat Szadvakasszov, a Kazah Turisztikai Ügynökség vezetője az új jelmondatról.

 

„Kazahsztán természeti adottságai nagyon szépek, az ételek is finomak és az emberek – annak ellenére, amit a Boratban állítanak róluk – nagyon is kedvesek.

 

Szeretnénk, ha 2021-ben és azt követően is minél többen győződnének meg arról személyesen, hogy Borat hazája sokkal jobb hely, mint azt korábban gondolták” – tette hozzá.

 

NYITÓKÉP: Sacha Baron Cohen, forrás: teh_defiance / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás