+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 27. kedd, 16:58
Amikor a romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, akkor sor kerülhet ilyen jelenségekre is.

A román fővárostól, Bukaresttől északnyugatra fekszik Dâmbovița megye, amely a fővároson is átfolyó Dâmbovița folyóról kapta a nevét. Kedden a megye egyik településén, Vârfuri-on (szó szerinti fordításban Csúcsok) egészségügyi korlátozásokat vezettek be. A településen például elrendelték a kültéri maszkviselést is, arra hivatkozva, hogy napi új azonosított esetek az egy és három ezrelék közötti tartományban vannak, ezért a település a sárga minősítést kapta.

 

Elvileg az ország településeit három színnel különböztetik meg: vannak a zöld, a sárga és a vörös települések. A zöld településeken a napi új esetszámok egy ezrelék alatt vannak, ezeken különösebben szigorú egészségügyi korlátozások sincsenek. Maszkot hordani csak a zsúfolt helyeken és a zárt terek esetében szükséges. Sárga települések azok lesznek, ahol egy és három ezrelék között van az azonosított új esetek száma. Itt a szigorodnak az egészségügyi szabályok, legtöbb esetben pedig a kültéri maszkviselést is el lehet rendelni. Az utolsó, a vörös települések pedig azok, amelyek esetében az azonosított új fertőzöttek meghaladják a három ezreléket. Itt akár karantént, vesztegzárat is elrendelhetnek, a települést el is zárhatják a megyétől, az ország többi részétől. Ilyen településekről írtunk is már az Azonnalin.

 

 

Ebben semmi kivételes nem lenne, csakhogy

 

Vârfuri településen valójában egyetlen koronavírusos sem volt.

 

A megyei prekfektúra (a kormány területi képviselője) és a megyei önkormányzat által működtetett megyei sürgősségi esetek bizottsága – amely a magyar operatív törzs vidéki egysége lenne körülbelül – végül rájöttek a titok nyitjára: a megyei közegészségügyi hatóság (DSP) rossz adatokat kommunikált.

 

Annyi történt, hogy összecserélték a települések nevét.

 

Vișinești (Meggyes, szó szerinti fordításban) település – amelyen tényleg meghaladta a két ezreléket a friss esetek száma – helyett

 

a szintén V betűvel kezdődő Vârfuri-ra küldték ki a korlátozó intézkedések bevezetéséről szóló rendeletet.

 

 

Az ügyet végül a megyei DSP zárta le, beismerve, hogy rossz adatokat kommunikált: Vărfuri-on valóban egyetlen Covid-fertőzött sincs, míg Vișinești településen 2,72 ezrelék az új esetek száma. Ennek értelmében a megyei megyei sürgősségi esetek bizottsága az utóbbi településen alkalmazta a korlátozásokat.

 

NYITÓKÉP: Vârfuri község polgármesteri hivatala. Manager / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás