+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 27. kedd, 16:58
Amikor a romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, akkor sor kerülhet ilyen jelenségekre is.

A román fővárostól, Bukaresttől északnyugatra fekszik Dâmbovița megye, amely a fővároson is átfolyó Dâmbovița folyóról kapta a nevét. Kedden a megye egyik településén, Vârfuri-on (szó szerinti fordításban Csúcsok) egészségügyi korlátozásokat vezettek be. A településen például elrendelték a kültéri maszkviselést is, arra hivatkozva, hogy napi új azonosított esetek az egy és három ezrelék közötti tartományban vannak, ezért a település a sárga minősítést kapta.

 

Elvileg az ország településeit három színnel különböztetik meg: vannak a zöld, a sárga és a vörös települések. A zöld településeken a napi új esetszámok egy ezrelék alatt vannak, ezeken különösebben szigorú egészségügyi korlátozások sincsenek. Maszkot hordani csak a zsúfolt helyeken és a zárt terek esetében szükséges. Sárga települések azok lesznek, ahol egy és három ezrelék között van az azonosított új esetek száma. Itt a szigorodnak az egészségügyi szabályok, legtöbb esetben pedig a kültéri maszkviselést is el lehet rendelni. Az utolsó, a vörös települések pedig azok, amelyek esetében az azonosított új fertőzöttek meghaladják a három ezreléket. Itt akár karantént, vesztegzárat is elrendelhetnek, a települést el is zárhatják a megyétől, az ország többi részétől. Ilyen településekről írtunk is már az Azonnalin.

 

 

Ebben semmi kivételes nem lenne, csakhogy

 

Vârfuri településen valójában egyetlen koronavírusos sem volt.

 

A megyei prekfektúra (a kormány területi képviselője) és a megyei önkormányzat által működtetett megyei sürgősségi esetek bizottsága – amely a magyar operatív törzs vidéki egysége lenne körülbelül – végül rájöttek a titok nyitjára: a megyei közegészségügyi hatóság (DSP) rossz adatokat kommunikált.

 

Annyi történt, hogy összecserélték a települések nevét.

 

Vișinești (Meggyes, szó szerinti fordításban) település – amelyen tényleg meghaladta a két ezreléket a friss esetek száma – helyett

 

a szintén V betűvel kezdődő Vârfuri-ra küldték ki a korlátozó intézkedések bevezetéséről szóló rendeletet.

 

 

Az ügyet végül a megyei DSP zárta le, beismerve, hogy rossz adatokat kommunikált: Vărfuri-on valóban egyetlen Covid-fertőzött sincs, míg Vișinești településen 2,72 ezrelék az új esetek száma. Ennek értelmében a megyei megyei sürgősségi esetek bizottsága az utóbbi településen alkalmazta a korlátozásokat.

 

NYITÓKÉP: Vârfuri község polgármesteri hivatala. Manager / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás