+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 26. hétfő, 16:58
Délnyugati szomszédunknál tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások. Eddig csak az adott régiót nem lehetett elhagyni, most már a települést se.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Szlovéniában a koronavírus-esetszámok növekedése miatt már gyakorlatilag a múlt héten megszűnt a szabad mozgás, ugyanis a tengermelléki régió kivételével valamennyi régió „vörös zóna” lett, azaz – bizonyos kivételektől eltekintve – nem lehet köztük utazni. Míg Magyarországon 1 millió főre 240 igazolt koronavírus-fertőzött jut, Szlovéniában ez a szám ennek majd' négyszerese, 805 – igaz, ők majd' háromszor annyi tesztelnek.

 

Ez mostanra odáig szigorodott, hogy

 

keddtől az adott települést, ahol valaki lakik, se lehet elhagyni,

 

csak bizonyos indokolt esetekben. Jelko Kacin kormányszóvivő nem tudta azonban a sajtónak megválaszolni, hogy miként fogják a hatóságok ellenőrizni a településhatárokon a ki- és bemenő forgalmat. Kacin ezért elsősorban az emberek felelősségére appellált. Aleš Hojs szlovén belügyminiszter, akinek a végrehajtásról kéne gondoskodni, jelenleg önkéntes karanténban van, és a teszteredményére vár.

 

A lezárások különösen azon szlovéniai olasz kisebbséget érintik rosszul, amely egyrészről eleve Szlovénia és Horvátország között is meg van osztva, másrészről jelenleg Olaszországba is korlátozottan tud csak utazni. A kisebbségi érdekeket képviselő Olaszok Uniója (UI) ezért a római, a ljubljanai (laibachi) és a zágrábi kormányhoz is azzal a kérdéssel fordult, hogy a határmenti lakosság számára biztosítsanak rendkívüli határátlépési lehetőségeket.

 

A kétmilliós Szlovéniában jelenleg 15 ezer aktív fertőzött van. A kínai koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen 24 ezren fertőződtek meg, ami azt jelenti:

 

a jelenlegi esetszám az összes eddigi eset több, mint fele.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás