+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 26. hétfő, 16:58
Délnyugati szomszédunknál tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások. Eddig csak az adott régiót nem lehetett elhagyni, most már a települést se.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Szlovéniában a koronavírus-esetszámok növekedése miatt már gyakorlatilag a múlt héten megszűnt a szabad mozgás, ugyanis a tengermelléki régió kivételével valamennyi régió „vörös zóna” lett, azaz – bizonyos kivételektől eltekintve – nem lehet köztük utazni. Míg Magyarországon 1 millió főre 240 igazolt koronavírus-fertőzött jut, Szlovéniában ez a szám ennek majd' négyszerese, 805 – igaz, ők majd' háromszor annyi tesztelnek.

 

Ez mostanra odáig szigorodott, hogy

 

keddtől az adott települést, ahol valaki lakik, se lehet elhagyni,

 

csak bizonyos indokolt esetekben. Jelko Kacin kormányszóvivő nem tudta azonban a sajtónak megválaszolni, hogy miként fogják a hatóságok ellenőrizni a településhatárokon a ki- és bemenő forgalmat. Kacin ezért elsősorban az emberek felelősségére appellált. Aleš Hojs szlovén belügyminiszter, akinek a végrehajtásról kéne gondoskodni, jelenleg önkéntes karanténban van, és a teszteredményére vár.

 

A lezárások különösen azon szlovéniai olasz kisebbséget érintik rosszul, amely egyrészről eleve Szlovénia és Horvátország között is meg van osztva, másrészről jelenleg Olaszországba is korlátozottan tud csak utazni. A kisebbségi érdekeket képviselő Olaszok Uniója (UI) ezért a római, a ljubljanai (laibachi) és a zágrábi kormányhoz is azzal a kérdéssel fordult, hogy a határmenti lakosság számára biztosítsanak rendkívüli határátlépési lehetőségeket.

 

A kétmilliós Szlovéniában jelenleg 15 ezer aktív fertőzött van. A kínai koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen 24 ezren fertőződtek meg, ami azt jelenti:

 

a jelenlegi esetszám az összes eddigi eset több, mint fele.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás