+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 26. hétfő, 20:47
Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Sokkal több medúzát kéne ennünk, ha meg akarjuk menteni a bolygót – tulajdonképpen ez a tanulsága annak a tanulmánynak, amit az ausztráliai Queenslandi Egyetem tudósai publikáltak.

 

A kutatók azt vizsgálták, hogy mennyire halásszák a különösen veszélyeztetett halfajokat. Az eredmények szerint

 

összesen 91 olyan veszélyeztetett halfajta van, amiket ipari méretekben halásznak, és ezek 15 százalékát nemzetközileg is forgalmazzák

 

– például a foltos tőkehalat, az atlanti makrélát vagy a nagyszemű tonhalat.

 

A globális trend, hogy

 

ebből a 91 fajból 80-ban csökken a populáció döntően pont a halászbiznisz miatt,

 

a maradék 11 faj esetében pedig nem lehet tudni, hogy trendszerűen nő vagy csökken-e a populáció.

 

„Illegálisnak kéne lennie, hogy olyas valamit együnk, amit a kihalás veszélye fenyeget (…) Ahogy azt sem fontolnánk meg soha, hogy hegyi gorillákat vagy elefántokat együnk” – mondta dr. Clarissa Clein, a kutatás egyik résztvevője.

 

Ellentétben amiből viszont sokkal több van, mint foltos tőkehalból vagy nagyszemű tonhalból, az a már 1700 éve a vizeinkben lebegő medúza, amit már csak azért is nehezebb a kihalás szélére küldeni, mert a rájuk vadászó halfajokat a halászat megtizedelte.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

水母刺身 #jellyfishsashimi

A post shared by ♡ ᴊᴜʟɪᴀ ♡ (@juliaaalam) on

ÍGY NÉZ KI EGY MEDÚZÁS MENÜ, JAPÁNBAN MÁR VAN IS HAGYOMÁNYA MEDÚZÁBÓL KÉSZÍTENI A TRADICIONÁLIS SZASIMIT.

 

Emberi fogyasztásra alkalmas lehet például az ágyúgolyó-medúza vagy a kékfoltos medúza – ha ezeket fogyasztanánk a veszélyeztetett fajok helyett, sokkal könnyebben helyreállhatna a természetes ökoszisztéma.

 

NYITÓKÉP: Lifefish / Freeimageslive

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás