Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.
Sokkal több medúzát kéne ennünk, ha meg akarjuk menteni a bolygót – tulajdonképpen ez a tanulsága annak a tanulmánynak, amit az ausztráliai Queenslandi Egyetem tudósai publikáltak.
A kutatók azt vizsgálták, hogy mennyire halásszák a különösen veszélyeztetett halfajokat. Az eredmények szerint
– például a foltos tőkehalat, az atlanti makrélát vagy a nagyszemű tonhalat.
A globális trend, hogy
a maradék 11 faj esetében pedig nem lehet tudni, hogy trendszerűen nő vagy csökken-e a populáció.
„Illegálisnak kéne lennie, hogy olyas valamit együnk, amit a kihalás veszélye fenyeget (…) Ahogy azt sem fontolnánk meg soha, hogy hegyi gorillákat vagy elefántokat együnk” – mondta dr. Clarissa Clein, a kutatás egyik résztvevője.
Ellentétben amiből viszont sokkal több van, mint foltos tőkehalból vagy nagyszemű tonhalból, az a már 1700 éve a vizeinkben lebegő medúza, amit már csak azért is nehezebb a kihalás szélére küldeni, mert a rájuk vadászó halfajokat a halászat megtizedelte.
Emberi fogyasztásra alkalmas lehet például az ágyúgolyó-medúza vagy a kékfoltos medúza – ha ezeket fogyasztanánk a veszélyeztetett fajok helyett, sokkal könnyebben helyreállhatna a természetes ökoszisztéma.
NYITÓKÉP: Lifefish / Freeimageslive
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.