+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 25. vasárnap, 19:29
Olaszországban hétfőtől részleges lockdown jön. A fővárosban és a délolasz Nápolyban összecsapások alakultak ki a hírre az ellenzők és a rendőrség között. Kik állnak a tüntetések mögött? Jön-e Torinóban is az anarchista lázadás?

Vasárnap bekövetkezett, amit az olasz sajtó már napok óta megszellőztetett: Giuseppe Conte hétfőtől elrendelte a részleges lockdownt az egész országban. Eddig a szabályok szerint este 11 után be kellett zárniuk az éttermeknek, bároknak. Éjszakai kijárási tilalmat csak két régióban: az északolasz Lombardiában és a Róma központú Lazióban vezettek be, de a mostani hétvégétől azon délolasz Campaniában is jön, ahol már most is bezártak az iskolák.

 

Conte vasárnapi rendelete értelmében hétfőtől minden étteremnek, boltnak, bárnak már este 6-kor be kell zárnia. Emellett

 

bezárnak az uszodák, a sportlétesítmények, a színházak és a mozik. Nem lehet semmiféle ünnepséget, még családi összejövetelt sem tartani.

 

Azaz gyakorlatilag már csak a kijárási tilalom hiányzik ahhoz, hogy a tavaszihoz hasonló lockdownról beszélhessünk.

 

Nápolyban utcára vonult a szélbal

 

Nem mindenütt fogadták kitörő örömmel a bejelentést. Különösen a délolasz Nápolyban alakultak ki már pénteken összecsapások, amikor kiderült: már most hétvégén tényleg jön a kijárási tilalom a városban, miután Vincenco De Luca baloldali régióelnök szerint másképp nem lehet feltartóztatni a járvány terjedését.

 

A helyzet azért is rossz, mert ellentétben az első hullámmal, jelenleg azon délolasz régiókat se kíméli a járvány, amelyekben az egészségügyi eleve nincs úgy felkészülve, mint az északolaszoknál.

 

Már pénteken, amikor De Luca bejelentette a lockdownt már a mostani hétvégétől, szélsőbaloldali tüntetők jelentek meg a regionális kormányzat nápolyi székhelye előtt. Az ún. centri sociali, azaz a szélsőbaloldal kulturális központjai játszottak a tüntetésekben fontos szerepet. Már péntek este elvadultak az indulatok, a tüntetők először csak tojásokkal, kövekkel dobálták a kiérkezett rendőröket.

 

A kapucnis szélsőbaloldali fiatalok megtámadtak rendőrautókat, kirángattak és megvertek bent ülőket.

 

Nápoly utcáin órákig tartó kergetőzés kezdődött rendőrök és tüntetők között, utóbbiak több szemetes kukát is felgyújtottak. Csak kora hajnalra nyugodott le a helyzet, a rendőrség többeket is letartóztatott, de a kapucnis fiatalok többsége el tudott menekülni.

 

PÉNTEK ESTÉRE ELSZABADULTAK AZ INDULATOK NÁPOLY BELVÁROSÁBAN FOTÓ. FOTÓ: IL MATTINO / FB

 

Azonban a lockdown első napján, szombaton is utcára vonultak a szélsőbaloldaliak. Nem csak a regionális kormányzat, de az iparkamara helyi épületét is kövekkel, tojással és vörös festékkel dobálták meg. A tüntéseken a német antifától is többen résztvettek, valamint az olasz Kommunista Ellenállássegítő Bizottság (Carc) aktivistái is jelen voltak.

 

A tüntetők szerint nem a lockdown a probléma, hanem hogy nem kapnak elég támogatást a munkanélküliek. Éppen ezért

 

szombat este már az olasz gazdasági elit érdekeit képviselő Confindustria nápolyi épülete előtt randaliroztak.

 

NÁPOLY ANARCHISTÁK HELYI DIALEKTUSBAN KÖZLIK, HOGY BÁR FONTOS AZ EGÉSZSÉG, DE PÉNZRE IS SZÜKSÉG VAN. / FOTÓ: INFOAUT / FB

 

A római széljobb felel nekik

 

Nem csak Nápolyban, de Rómában is erőszakos tüntetések robbantak ki szombaton az országos lockdown hírére. Noha a tüntetők az olasz fővárosban „a nápolyi barátaik“ példáját követve vonultak utcára, az olasz fővárosban nem a szélsőbaloldalról, hanem a Rómában hagyományosan erős neofasiszta szcénából indult az ellenállás.

 

A belvárosi Piazza del Popolóra jelentett be tüntetést a neofasiszta Forza Nuova kispárt, estére azonban elszabadultak az indulatok: a lockdown-ellenes tüntetők Molotov-koktélokat, köveket, tojásokat dobáltak a rendőrök felé. Kora hajnalig

 

heten sérültek meg az összecsapásokban,

 

amelyek aztán a Tevere folyópartján folytatódtak. Róma belvárosában több utcában is felgyújtották a szélsőjobboldali tüntetők a szemeteskukákat.

 

Átterjed az ellenállás Torinóra is?

 

Többen attól tartanak, hogy a római és a nápolyi tüntetések más városokban is, ahol a szélsőbaloldal vagy a szélsőjobboldal hagyományosan erős, elterjedhet.

 

A Repubblica napilap torinói száma számolt be arról, hogy a piemonti régió fővárosában hagyományosan erős szélsőbaloldali centro sociálék szintén tüntetéseken gondolkodnának már. Nyilatkozatban üdvözölték ugyanis a nápolyi összecsapásokat, ami szerintük „a halál elleni felkelés“. A torinói szélsőbaloldal is azt állítja, hogy a lockdown főleg a már most is munkanélküli embereket fogja jelentősen sújtani, ezért a kapitalista rendszer megdöntését követelik.

 

A Repubblica információi szerint egyelőre a torinói szélsőbal azonban nem tervez konkrét eröszakos összecsapásokat a rendőrséggel, de a rendvédelem úgy értesült:

 

az elkövetkező hetekben erősödni fog a szélsőbaloldal „utcai jelenléte“.

 

A torinói anarchista szcéna honlapján, az InfoAut-on már megjelent szombaton egy vezércikk, ami a nápolyi erőszakos tüntetéseket üdvözölte: szerintük a nápolyi tüntetések „a jelenlegi gazdasági rendszer összeomlására“ hívják fel a figyelmet. A torinói anarchisták azzal vádolják a baloldali értelmiséget, hogy „rasszizmusból és kolonializmusból“ nem venné komolyan a nápolyiak dühét.

 

A Repubblica információival szemben azonban az oldal azt állítja: „nem lettünk az éjszaka során agambeniánusok“, utalva itt azon Giorgio Agamben, Svájcban élő olasz baloldali filozófusra, aki szerint a járványhelyzet lehetőséget teremthet az egyre erősödő végrehajtó hatalommal való szembenállásra is. A torinói anarchisták azt mondják: komolyan veszik a járványt, és „most magunkkal és másokkal kell törődnünk, mert a vírus nem válogat“.

 

NYITÓKÉP: Tüntetés szombat éjjel Rómában / Partito Roma Nord, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás