Új Hét névvel támasztották fel online a legsikeresebb romániai magyar hetilapot

2020.10.24. 12:55

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, valamint kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni az erdélyi/romániai magyarság új portálján, az Új Héten. A portál az ötven évvel ezelőtt indult A Hét hetilap hagyományát folytatja majd.

Új Hét névvel támasztották fel online a legsikeresebb romániai magyar hetilapot

A romániai magyar nyilvánosságban A Hét hetilap mintájára Új Hét névvel október 23-án új közéleti portál jelent meg. A portál indulása a folyóirat 1970. október 23-i lapszámindítóját idézi fel. Az 50 éves évfordulóról szólva a szerkesztők közölték is a portál célját:

„Létrehozzuk az Új Hét weboldalt (honlapot, portált) – amely természetesen nem akar, nem is tudna olyan lenni, mint az elődje volt, de igyekszik megőrizni, átmenteni amit lehet a szelleméből, a szándékaiból, ha már a tekintélyéből és az olvasottságából nem sikerülhet is.”

Mi volt az előzménye?

Az államszocialista rendszerben A Hét hetilapot úgy lehetett létrehozni, hogy az erdélyi magyar értelmiség kihasználva Nicolae Ceaușescu 1965-ös hatalomra jutása és 1971-es ideológiai szigorítása közötti „liberális” korszakot,

megegyezett a pártvezetéssel abban, hogy magyar kulturális intézmények jöhessenek létre, cserébe pedig nem feszegetik a rendszer kereteit.

Így gazdagodhatott a romániai magyar nyilvánosság a Kriterion Könyvkiadóval, amely felbecsülhetetlen kulturális jelentőséggel bírt akkor. Szinte minden vidéki házban még ma is megtalálhatók a Kriterion világirodalmi, román és magyar irodalmi klasszikusai, történeti munkái vagy éppen útirajzai vagy épp halászati/vadászati szakkönyvei. De ugyanekkor hozták létre a bukaresti Román Televízió magyar szerkesztőségét, és annak magyar adását, valamint a fent említett A Hét folyóiratot is.

BALRA: ILYEN VOLT AZ 1970. OKTÓBER 23-I ELSŐ SZÁM CÍMLAPJA.
JOBBRA: ILYEN A 2020. OKTÓBER 23-ÁN ELINDULT ÚJ HÉT PORTÁL KEZDŐLAPJA.

Mit akar a portál?

A portál jelenlegi „mindenese” nem más, mint Ágoston Hugó, aki az 1989 előtti A Hétnek alapító munkatársa is volt. A portál dizájnja jelenleg elég letisztult, hagy még némi kívánnivalót maga után, viszont ezt ellensúlyozza tartalmi gazdasága. Nemcsak közérthető és fogyasztható romániai belpolitikai elemzések, hanem világpolitikai történések, kulturális tematikájú esszék is megtalálhatók az új portálon.

Vagyis az Új Hét híven követi A Hét szerepét, amely hasonlóan széles tematikájú hetilap volt. Ágoston Hugó tudatosan készült az Új Hét indulásra, mivel egy terjedelmes, TGM-től Markó Bélán át tartó értelmiségi körkérdésben vannak összeszedve a régi, A Héttel kapcsolatos emlékek, valamint az Új Héttel kapcsolatos gondolatok, elvárások is. Azt ígérik, október 26-tól naponta frissül majd az oldal. Az Új Héttel tehát tovább gazdagodott „közép-európai kisállami nyomorúságunk” nyilvánossága, jó olvasást hozzá!

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek