+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 24. szombat, 12:55
Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, valamint kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni az erdélyi/romániai magyarság új portálján, az Új Héten. A portál az ötven évvel ezelőtt indult A Hét hetilap hagyományát folytatja majd.

A romániai magyar nyilvánosságban A Hét hetilap mintájára Új Hét névvel október 23-án új közéleti portál jelent meg. A portál indulása a folyóirat 1970. október 23-i lapszámindítóját idézi fel. Az 50 éves évfordulóról szólva a szerkesztők közölték is a portál célját:

 

„Létrehozzuk az Új Hét weboldalt (honlapot, portált) – amely természetesen nem akar, nem is tudna olyan lenni, mint az elődje volt, de igyekszik megőrizni, átmenteni amit lehet a szelleméből, a szándékaiból, ha már a tekintélyéből és az olvasottságából nem sikerülhet is.”

 

Mi volt az előzménye?

 

Az államszocialista rendszerben A Hét hetilapot úgy lehetett létrehozni, hogy az erdélyi magyar értelmiség kihasználva Nicolae Ceaușescu 1965-ös hatalomra jutása és 1971-es ideológiai szigorítása közötti „liberális” korszakot,

 

megegyezett a pártvezetéssel abban, hogy magyar kulturális intézmények jöhessenek létre, cserébe pedig nem feszegetik a rendszer kereteit.

 

Így gazdagodhatott a romániai magyar nyilvánosság a Kriterion Könyvkiadóval, amely felbecsülhetetlen kulturális jelentőséggel bírt akkor. Szinte minden vidéki házban még ma is megtalálhatók a Kriterion világirodalmi, román és magyar irodalmi klasszikusai, történeti munkái vagy éppen útirajzai vagy épp halászati/vadászati szakkönyvei. De ugyanekkor hozták létre a bukaresti Román Televízió magyar szerkesztőségét, és annak magyar adását, valamint a fent említett A Hét folyóiratot is.

 

BALRA: ILYEN VOLT AZ 1970. OKTÓBER 23-I ELSŐ SZÁM CÍMLAPJA.
JOBBRA: ILYEN A 2020. OKTÓBER 23-ÁN ELINDULT ÚJ HÉT PORTÁL KEZDŐLAPJA.

 

Mit akar a portál?

 

A portál jelenlegi „mindenese” nem más, mint Ágoston Hugó, aki az 1989 előtti A Hétnek alapító munkatársa is volt. A portál dizájnja jelenleg elég letisztult, hagy még némi kívánnivalót maga után, viszont ezt ellensúlyozza tartalmi gazdasága. Nemcsak közérthető és fogyasztható romániai belpolitikai elemzések, hanem világpolitikai történések, kulturális tematikájú esszék is megtalálhatók az új portálon.

 

Vagyis az Új Hét híven követi A Hét szerepét, amely hasonlóan széles tematikájú hetilap volt. Ágoston Hugó tudatosan készült az Új Hét indulásra, mivel egy terjedelmes, TGM-től Markó Bélán át tartó értelmiségi körkérdésben vannak összeszedve a régi, A Héttel kapcsolatos emlékek, valamint az Új Héttel kapcsolatos gondolatok, elvárások is. Azt ígérik, október 26-tól naponta frissül majd az oldal. Az Új Héttel tehát tovább gazdagodott „közép-európai kisállami nyomorúságunk” nyilvánossága, jó olvasást hozzá!

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás