+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Vitárius Bence
2020. október 24. szombat, 09:03
Milyen gyakran járnak színházba az SZFE mellett szombaton kiállók? Mi a különbség a Vidnyánszky-féle hazafias, és a szerinte az SZFE-n vallott liberális színjátszás között? És vajon belebukhat-e a NER a színművészetisek kitartásába? Október 23-i videó!

A Műegyetem rakpartról indultak, majd az egész Rákóczi utat megtöltötték az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett tüntetők október 23-án. A színművészetisek mellett szakszervezetisek, tanárok és egészségügyi dolgozók is felszólaltak. Az üzenetük egybecsengett: ez az ügy már nem csak az SZFE-ről szól.

 

A tüntetésen arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon mit gondolnak a jelenlévők az SZFE élére kinevezett kuratóriumi elnök, a kormánnyal kitűnő kapcsolatot ápoló rendező, Vidnyánszky Attila által kívánatosnak tartott hazafias színjátszásról, és mit értenek vajon az általa ezzel szembeállított, szerinte az SZFE-n oktatott liberális színház alatt. Noha a többség szerint csak jó színház van meg rossz, azért volt olyan, aki elmondta, az SZFE-ügy miatt lett nyitott arra, hogy megnézzen egy Vidnyánszky-előadást, és akadt, aki édesanyja példáját hozta fel: „Horthy Miklóson gúnyolódtak a színpadon, az anyám fölállt, és kiment.” Az énekesnő-színésznő Péterfy Bori fogalmazott a leginkább konkrét módon:

 

„Ez egy faszság. Van jó színház meg szar. (...) Amikor azt mondja, hogy a család szentségről akar színházat, meglepődöm. Nem olvasott Shakespeare-t vagy netán nem ismeri Csehovot?”

 

Noha a tüntetés szervezői külön kérték mindenkitől, hogy pártjelvények nélkül jöjjön, az SZFE ügye érthető módon – a CEU-éhoz hasonlóan – az ellenzékiek körében is az egyik első számú kormányellenes ügy lett. Miután október 23-a is alapvetően egy diáktüntetésből nőtte ki magát, azt is megkérdeztük a tüntetőktől, hogy vajon képes lesz-e szerintük arra az SZFE körüli felhajtás, hogy megbuktassa a NER-t. Itt kifejezetten szkeptikusak voltak az általunk megkérdezettek. a többség szerint a tüntetés nem erről, hanem konkrétan magáról az egyetem és az ott tanulók jövőjéről szól. A többiek drukkolnak és reménykednek.

 

Ha nem vagy képben az üggyel és elmélyednél benne jobban

 

A színművészetisekkel korábban kétszer is foglalkoztunk hetente jelentkező podcastunkban, a Helyzetben: először július 10-én, még az egyetemfoglalás előtt beszélt ebben Upor László megválasztott rektor, valamint két hallgató, Podlovics Laura és Milovits Hanna. Szintén ekkor számoltunk be egy másik fotóriportban arról, hogyan tüntettek az SZFE-sek egyetemükért a Kossuth téren, mialatt az országgyűlés éppen megszavazta alapítványi kézbe adásukat. Majd október 9-én újra a Helyzet vendége volt két SZFE-s: Aujeszky Nóra és a HÖK-elnök Csernai Mihály beszélt az akkor egy hónapja tartó egyetemfoglalás tapasztalatairól.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás