+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Galavits Patrik
2020. október 24. szombat, 07:49
A Műegyetem rakpartról indultak, majd az egész Rákóczi utat megtöltötték az SZFE mellett tüntetők október 23-án. A színművészetisek mellett szakszervezetisek, tanárok és egészségügyi dolgozók és más egyetemek hallgatói is felszólaltak. Az üzenetük egybecsengett: ez az ügy már nem csak az SZFE-ről szól. Fotóriport!

Mindannyiunk szabadsága címmel hirdették meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói vonulással egybekötött demonstrációjukat és 56-os megemlékezésüket a Műegyetem rakpartra. Itt már négy óra előtt több ezren gyülekeztek, majd a fél ötkor a Szabadság hídon, a Belgrád rakparton, majd az Erzsébet hídon keresztül

 

az Urániához vonuló több ezres tömeg végül az egész Rákóczi utat megtöltve hallgatta a beszédeket.

 

Már a felszólalók listájából egyértelmű volt, a beszédek pedig ráerősítettek arra, hogy a színművészetisek saját ügyük mellett helyet adnak a szakszervezetek, egészségügyi dolgozók vagy éppen tanárok követeléseinek is a saját színpadjukon, hogy ezzel segítsék elő a társadalmi szolidaritást.

 

A felszólalók között volt szakszervezetis, egészségügyi dolgozó, tanár és más egyetemekről az SZFE-sekkel szolidaritást vállaló hallgatók.

 

A színművészetisek minél szélesebb rétegek megszólításától minden bizonnyal azt is remélik, hogy saját ügyük sem sikkad el a közvéleményben, mint történt az az elmúlt években sok más kezdeményezéssel.

 

A MŰEGYETEM RAKPARTON KEZDTEK GYÜLEKEZNI A DEMONSTRÁLÓK DÉLUTÁN 4 ÓRAKOR. AZ SZFE-SEK MELLETT AZ ORSZÁG SOK MÁS EGYETEMÉRŐL ÉRKEZŐ HALLGATÓK ÁLLTAK KI. SZERINTÜK NEKIK NEM, INKÁBB OKTATÓIKNAK LEHET BAJUK ABBÓL, HA KIFEJEZIK SZIMPÁTIÁJUKAT A SZÍNMŰVÉSZETISEKKEL.

 

A VONULÁS FÉL ÖTKOR KEZDŐDÖTT. AZ EKKOR MÁR SOKEZRESRE BŐVÜLT TÖMEGNEK FULLAJTÁR ANDREA SZAVALTA EL A NEMZETI DALT

 

A TÖMEG ELEJE MÁR A BELGRÁD RAKPARTON JÁRT, DE VOLTAK DEMONSTRÁLÓK, AKIK EKKOR MÉG MINDIG A MŰEGYETEM ELŐTT SÉTÁLTAK.

 

AZ EMBEREK CSENDESEN VONULTAK, CSAK NÉHA HARSANT FEL EGY-EGY SZABAD ORSZÁG, SZABAD EGYETEM!-SKANDÁLÁS, VALAMINT TAPS. AZ ERZSÉBET HÍDON ÁTÉRVE FÁKLYÁKAT OSZTOGATTAK A TÜNTETŐK. EKKOR MÁR KIFEJEZETTEN KÉRTÉK, HOGY A RÁKÓCZI ÚTON A LEHETŐ LEGNAGYOBB CSENDBEN FOLYTASSA MINDENKI A DEMONSTRÁCIÓT.

 

SOKAN MÁR RUTINOS KORMÁNYELLENES TÜNTETŐKNEK SZÁMÍTANAK. AZ AZONNALINAK UGYANAKKOR TÖBBEN ÁLLÍTOTTÁK, MÁS DEMONSTRÁCIÓKHOZ KÉPEST „ÉG ÉS FÖLD”, AMIT AZ SZFE-SEK DEMONSTRÁCIÓJÁN TAPASZTALNAK. A BÉKÉS HANGULAT, A FIATAL HALLGATÓK ŐSZINTE KIÁLLÁSA AZONBAN MAGUKKAL RAGADJA ŐKET, ÉS KIEMELTÉK: JÓ LENNE, HA A POLITIKUSOK IS TANULNÁNAK AZ SZFE-SEKTŐL

 

PÉTERFY BORI ÉNEKES AZ AZONNALINAK AZT MONDTA: JELENLEG NINCS FONTOSABB ÜGY AZ ORSZÁGBAN AZ SZFE-ÉNÉL. KÉRDÉSÜNKRE, HOGY MIT GONDOL A LIBERÁLIS ÉS NEMZETI ALAPON MEGOSZTANI KÍVÁNT SZÍNHÁZI ÉLETRŐL, EGY SZÓVAL VÁLASZOLT: „FASZSÁG”

 

A SZERVEZŐK POLITIKAMENTESKÉNT HIRDETTÉK A RENDEZVÉNYT. A PÁRTOK PEDIG TARTOTTÁK IS MAGUKAT A KÉRÉSHEZ: A LEGTÖBB POLITIKUS ÉSZREVÉTLENÜL VEGYÜLT EL A TÖMEGBEN.

 

LEHETETT RÁ SZÁMÍTANI, HOGY DÉLUTÁN NÉGY ÉS ESTE NYOLC KÖZÖTT LESZ DEMONSTRÁLÓ, AKI MEGÉHEZIK. VOLT, AKI PERECÁRULÁSSAL HASZNÁLTA KI A PIACI RÉST.

 

A FÜGGETLEN ZENEAKADÉMISTÁK SZIMFONIKUS ZENEKARA BEETHOVEN EGMONT-NYITÁNYÁVAL FOGADTA A TÜNTETŐKET AZ URÁNIÁNÁL, MAJD A HIMNUSZT IS ELHÚZTÁK A TÜNTETÉS VÉGÉN.

 

AZ ÖTÖDÉVES, SZÍNHÁZI RENDEZŐ SZAKON TANULÓ VILMOS NOÉMI NEM ELŐSZÖR BIZONYÍTOTTA, HOGY TEHETSÉGES SZÓNOK. BESZÉDÉBEN A SZOLIDARITÁS FONTOSSÁGÁRA HÍVTA FEL A FIGYELMET, ILLETVE ORBÁN VIKTORNAK IS ÜZENT: SZERINTE LEHET, HOGY HIBA VOLT AZ OKTÓBER 23-ÁKON ÉS MÁRCIUS 15-ÉKEN MINDEN MAGYAR FEJÉBE VÉSNI, HOGY FORRADALMAT CSINÁLNI MÁRPEDIG LEHETSÉGES”. KISSÉ GÚNYOSAN AZT IS MEGJEGYEZTE, HOGY ELNÉZVE A TÖMEGET, MOST ALAKULT MEG A NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERE 

 

A TÖBBI SZÓNOK KEVÉSBÉ HOZTA LÁZBA A HALLGATÓSÁGOT. SZÉKELY TAMÁS, A MAGYAR SZAKSZERVEZETEK SZÖVETSÉGÉNEK ALELNÖKE BIZTOSÍTOTTA AZ SZFE-SEKET, HOGY SZÁZEZERNYI SZAKSZEREZETIS ÁLL MÖGÖTTÜK, ÉS TÁMOGATNI FOGJÁK ŐKET. EGYBEN MINDENKIT CSELEKVÉSRE SZÓLÍTOTT FEL, MERT SZERINTE A FOTELBÓL SZURKOLÁS MOST KEVÉS”.

 

A NÉMILEG ELNYÚJTOTT OKTÓBER 23-AI MEGEMLÉKEZŐS MŰSOR ÉS MÁS SZÓNOKOK FELSZÓLALÁSAI ÉREZHETŐEN KICSIT  „LEÜLTETTÉK” A TÖMEGET. ÜZENETEIK, MELYEKBEN AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK VAGY A PEDAGÓGUSOK MELLETTI KIÁLLÁSRA BUZDÍTOTTAK, AZÉRT ELNYERTÉK A TETSZÉST, AHOGY A MÁS EGYETEMEKRŐL ÉRKEZŐ HALLGATÓK IS NAGY TAPSOT KAPTAK BESZÉDÜK UTÁN.

 

HORVÁTH ALADÁR ÉS A FREE ROMA GROUP AZTÁN AZ SZFE-SEK KIÁLLÁSÁNAK KVÁZI HIMNUSZÁVÁ VÁLÓ TITKOS EGYETEM ELÉNEKLÉSÉVEL ÉS ELJÁTSZÁSÁVAL AZTÁN ÚJRA FELRÁZOTT MINDENKIT

 

A TÜNTETÉSEN RÉSZTVEVŐ HALLGATÓKTÓL AZT KÉRTÉK, NE BESZÉLJENEK A SAJTÓVAL. EHHEZ AZ SZFE-SEK FEGYELMEZETTEN TARTOTTÁK IS MAGUKAT. VOLT AZÉRT OLYAN, MÉG NEM A SZÍNMŰVÉSZETIRE JÁRÓ GIMNAZISTA, AKI ELMONDTA: AZ SZFE KÖRÜLI TÖRTÉNÉSEK NEMHOGY ELBÁTORTALANÍTJÁK, SOKKAL INKÁBB MEGERŐSÍTIK AZ ELHATÁROZÁSÁT, HOGY JELENTKEZZEN AZ EGYETEMRE. SZERINTE AHOL ILYEN KÖZÖSSÉG FORMÁLÓDIK, ODA ÉRDEMES TARTOZNI.

 

ESTE NYOLCKOR VILMOS NOÉMI ÍGY BÚCSÚZOTT A TÖMEGTŐL: „EZ AZ ESEMÉNY MOST VÉGET ÉR, DE VALAMINEK AKÁR A KEZDETE IS LEHET”

 

A színművészetisekkel korábban kétszer is foglalkoztunk hetente jelentkező podcastunkban, a Helyzetben: először július 10-én, még az egyetemfoglalás előtt beszélt ebben Upor László megválasztott rektor, valamint két hallgató, Podlovics Laura és Milovits Hanna. Szintén ekkor számoltunk be egy másik képriportban arról, hogyan tüntettek az SZFE-sek egyetemükért a Kossuth téren, mialatt az országgyűlés éppen megszavazta alapítványi kézbe adásukat. Majd október 9-én újra a Helyzet vendége volt két SZFE-s: ekkor Aujeszky Nóra és a HÖK-elnök Csernai Mihály beszélt az akkor egy hónapja tartó egyetemfoglalás tapasztalatairól.

 

NYITÓKÉP ÉS FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás