+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Galavits Patrik
2020. október 24. szombat, 07:49
A Műegyetem rakpartról indultak, majd az egész Rákóczi utat megtöltötték az SZFE mellett tüntetők október 23-án. A színművészetisek mellett szakszervezetisek, tanárok és egészségügyi dolgozók és más egyetemek hallgatói is felszólaltak. Az üzenetük egybecsengett: ez az ügy már nem csak az SZFE-ről szól. Fotóriport!

Mindannyiunk szabadsága címmel hirdették meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói vonulással egybekötött demonstrációjukat és 56-os megemlékezésüket a Műegyetem rakpartra. Itt már négy óra előtt több ezren gyülekeztek, majd a fél ötkor a Szabadság hídon, a Belgrád rakparton, majd az Erzsébet hídon keresztül

 

az Urániához vonuló több ezres tömeg végül az egész Rákóczi utat megtöltve hallgatta a beszédeket.

 

Már a felszólalók listájából egyértelmű volt, a beszédek pedig ráerősítettek arra, hogy a színművészetisek saját ügyük mellett helyet adnak a szakszervezetek, egészségügyi dolgozók vagy éppen tanárok követeléseinek is a saját színpadjukon, hogy ezzel segítsék elő a társadalmi szolidaritást.

 

A felszólalók között volt szakszervezetis, egészségügyi dolgozó, tanár és más egyetemekről az SZFE-sekkel szolidaritást vállaló hallgatók.

 

A színművészetisek minél szélesebb rétegek megszólításától minden bizonnyal azt is remélik, hogy saját ügyük sem sikkad el a közvéleményben, mint történt az az elmúlt években sok más kezdeményezéssel.

 

A MŰEGYETEM RAKPARTON KEZDTEK GYÜLEKEZNI A DEMONSTRÁLÓK DÉLUTÁN 4 ÓRAKOR. AZ SZFE-SEK MELLETT AZ ORSZÁG SOK MÁS EGYETEMÉRŐL ÉRKEZŐ HALLGATÓK ÁLLTAK KI. SZERINTÜK NEKIK NEM, INKÁBB OKTATÓIKNAK LEHET BAJUK ABBÓL, HA KIFEJEZIK SZIMPÁTIÁJUKAT A SZÍNMŰVÉSZETISEKKEL.

 

A VONULÁS FÉL ÖTKOR KEZDŐDÖTT. AZ EKKOR MÁR SOKEZRESRE BŐVÜLT TÖMEGNEK FULLAJTÁR ANDREA SZAVALTA EL A NEMZETI DALT

 

A TÖMEG ELEJE MÁR A BELGRÁD RAKPARTON JÁRT, DE VOLTAK DEMONSTRÁLÓK, AKIK EKKOR MÉG MINDIG A MŰEGYETEM ELŐTT SÉTÁLTAK.

 

AZ EMBEREK CSENDESEN VONULTAK, CSAK NÉHA HARSANT FEL EGY-EGY SZABAD ORSZÁG, SZABAD EGYETEM!-SKANDÁLÁS, VALAMINT TAPS. AZ ERZSÉBET HÍDON ÁTÉRVE FÁKLYÁKAT OSZTOGATTAK A TÜNTETŐK. EKKOR MÁR KIFEJEZETTEN KÉRTÉK, HOGY A RÁKÓCZI ÚTON A LEHETŐ LEGNAGYOBB CSENDBEN FOLYTASSA MINDENKI A DEMONSTRÁCIÓT.

 

SOKAN MÁR RUTINOS KORMÁNYELLENES TÜNTETŐKNEK SZÁMÍTANAK. AZ AZONNALINAK UGYANAKKOR TÖBBEN ÁLLÍTOTTÁK, MÁS DEMONSTRÁCIÓKHOZ KÉPEST „ÉG ÉS FÖLD”, AMIT AZ SZFE-SEK DEMONSTRÁCIÓJÁN TAPASZTALNAK. A BÉKÉS HANGULAT, A FIATAL HALLGATÓK ŐSZINTE KIÁLLÁSA AZONBAN MAGUKKAL RAGADJA ŐKET, ÉS KIEMELTÉK: JÓ LENNE, HA A POLITIKUSOK IS TANULNÁNAK AZ SZFE-SEKTŐL

 

PÉTERFY BORI ÉNEKES AZ AZONNALINAK AZT MONDTA: JELENLEG NINCS FONTOSABB ÜGY AZ ORSZÁGBAN AZ SZFE-ÉNÉL. KÉRDÉSÜNKRE, HOGY MIT GONDOL A LIBERÁLIS ÉS NEMZETI ALAPON MEGOSZTANI KÍVÁNT SZÍNHÁZI ÉLETRŐL, EGY SZÓVAL VÁLASZOLT: „FASZSÁG”

 

A SZERVEZŐK POLITIKAMENTESKÉNT HIRDETTÉK A RENDEZVÉNYT. A PÁRTOK PEDIG TARTOTTÁK IS MAGUKAT A KÉRÉSHEZ: A LEGTÖBB POLITIKUS ÉSZREVÉTLENÜL VEGYÜLT EL A TÖMEGBEN.

 

LEHETETT RÁ SZÁMÍTANI, HOGY DÉLUTÁN NÉGY ÉS ESTE NYOLC KÖZÖTT LESZ DEMONSTRÁLÓ, AKI MEGÉHEZIK. VOLT, AKI PERECÁRULÁSSAL HASZNÁLTA KI A PIACI RÉST.

 

A FÜGGETLEN ZENEAKADÉMISTÁK SZIMFONIKUS ZENEKARA BEETHOVEN EGMONT-NYITÁNYÁVAL FOGADTA A TÜNTETŐKET AZ URÁNIÁNÁL, MAJD A HIMNUSZT IS ELHÚZTÁK A TÜNTETÉS VÉGÉN.

 

AZ ÖTÖDÉVES, SZÍNHÁZI RENDEZŐ SZAKON TANULÓ VILMOS NOÉMI NEM ELŐSZÖR BIZONYÍTOTTA, HOGY TEHETSÉGES SZÓNOK. BESZÉDÉBEN A SZOLIDARITÁS FONTOSSÁGÁRA HÍVTA FEL A FIGYELMET, ILLETVE ORBÁN VIKTORNAK IS ÜZENT: SZERINTE LEHET, HOGY HIBA VOLT AZ OKTÓBER 23-ÁKON ÉS MÁRCIUS 15-ÉKEN MINDEN MAGYAR FEJÉBE VÉSNI, HOGY FORRADALMAT CSINÁLNI MÁRPEDIG LEHETSÉGES”. KISSÉ GÚNYOSAN AZT IS MEGJEGYEZTE, HOGY ELNÉZVE A TÖMEGET, MOST ALAKULT MEG A NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERE 

 

A TÖBBI SZÓNOK KEVÉSBÉ HOZTA LÁZBA A HALLGATÓSÁGOT. SZÉKELY TAMÁS, A MAGYAR SZAKSZERVEZETEK SZÖVETSÉGÉNEK ALELNÖKE BIZTOSÍTOTTA AZ SZFE-SEKET, HOGY SZÁZEZERNYI SZAKSZEREZETIS ÁLL MÖGÖTTÜK, ÉS TÁMOGATNI FOGJÁK ŐKET. EGYBEN MINDENKIT CSELEKVÉSRE SZÓLÍTOTT FEL, MERT SZERINTE A FOTELBÓL SZURKOLÁS MOST KEVÉS”.

 

A NÉMILEG ELNYÚJTOTT OKTÓBER 23-AI MEGEMLÉKEZŐS MŰSOR ÉS MÁS SZÓNOKOK FELSZÓLALÁSAI ÉREZHETŐEN KICSIT  „LEÜLTETTÉK” A TÖMEGET. ÜZENETEIK, MELYEKBEN AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK VAGY A PEDAGÓGUSOK MELLETTI KIÁLLÁSRA BUZDÍTOTTAK, AZÉRT ELNYERTÉK A TETSZÉST, AHOGY A MÁS EGYETEMEKRŐL ÉRKEZŐ HALLGATÓK IS NAGY TAPSOT KAPTAK BESZÉDÜK UTÁN.

 

HORVÁTH ALADÁR ÉS A FREE ROMA GROUP AZTÁN AZ SZFE-SEK KIÁLLÁSÁNAK KVÁZI HIMNUSZÁVÁ VÁLÓ TITKOS EGYETEM ELÉNEKLÉSÉVEL ÉS ELJÁTSZÁSÁVAL AZTÁN ÚJRA FELRÁZOTT MINDENKIT

 

A TÜNTETÉSEN RÉSZTVEVŐ HALLGATÓKTÓL AZT KÉRTÉK, NE BESZÉLJENEK A SAJTÓVAL. EHHEZ AZ SZFE-SEK FEGYELMEZETTEN TARTOTTÁK IS MAGUKAT. VOLT AZÉRT OLYAN, MÉG NEM A SZÍNMŰVÉSZETIRE JÁRÓ GIMNAZISTA, AKI ELMONDTA: AZ SZFE KÖRÜLI TÖRTÉNÉSEK NEMHOGY ELBÁTORTALANÍTJÁK, SOKKAL INKÁBB MEGERŐSÍTIK AZ ELHATÁROZÁSÁT, HOGY JELENTKEZZEN AZ EGYETEMRE. SZERINTE AHOL ILYEN KÖZÖSSÉG FORMÁLÓDIK, ODA ÉRDEMES TARTOZNI.

 

ESTE NYOLCKOR VILMOS NOÉMI ÍGY BÚCSÚZOTT A TÖMEGTŐL: „EZ AZ ESEMÉNY MOST VÉGET ÉR, DE VALAMINEK AKÁR A KEZDETE IS LEHET”

 

A színművészetisekkel korábban kétszer is foglalkoztunk hetente jelentkező podcastunkban, a Helyzetben: először július 10-én, még az egyetemfoglalás előtt beszélt ebben Upor László megválasztott rektor, valamint két hallgató, Podlovics Laura és Milovits Hanna. Szintén ekkor számoltunk be egy másik képriportban arról, hogyan tüntettek az SZFE-sek egyetemükért a Kossuth téren, mialatt az országgyűlés éppen megszavazta alapítványi kézbe adásukat. Majd október 9-én újra a Helyzet vendége volt két SZFE-s: ekkor Aujeszky Nóra és a HÖK-elnök Csernai Mihály beszélt az akkor egy hónapja tartó egyetemfoglalás tapasztalatairól.

 

NYITÓKÉP ÉS FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás