+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Galavits Patrik
2020. október 24. szombat, 07:49
A Műegyetem rakpartról indultak, majd az egész Rákóczi utat megtöltötték az SZFE mellett tüntetők október 23-án. A színművészetisek mellett szakszervezetisek, tanárok és egészségügyi dolgozók és más egyetemek hallgatói is felszólaltak. Az üzenetük egybecsengett: ez az ügy már nem csak az SZFE-ről szól. Fotóriport!

Mindannyiunk szabadsága címmel hirdették meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói vonulással egybekötött demonstrációjukat és 56-os megemlékezésüket a Műegyetem rakpartra. Itt már négy óra előtt több ezren gyülekeztek, majd a fél ötkor a Szabadság hídon, a Belgrád rakparton, majd az Erzsébet hídon keresztül

 

az Urániához vonuló több ezres tömeg végül az egész Rákóczi utat megtöltve hallgatta a beszédeket.

 

Már a felszólalók listájából egyértelmű volt, a beszédek pedig ráerősítettek arra, hogy a színművészetisek saját ügyük mellett helyet adnak a szakszervezetek, egészségügyi dolgozók vagy éppen tanárok követeléseinek is a saját színpadjukon, hogy ezzel segítsék elő a társadalmi szolidaritást.

 

A felszólalók között volt szakszervezetis, egészségügyi dolgozó, tanár és más egyetemekről az SZFE-sekkel szolidaritást vállaló hallgatók.

 

A színművészetisek minél szélesebb rétegek megszólításától minden bizonnyal azt is remélik, hogy saját ügyük sem sikkad el a közvéleményben, mint történt az az elmúlt években sok más kezdeményezéssel.

 

A MŰEGYETEM RAKPARTON KEZDTEK GYÜLEKEZNI A DEMONSTRÁLÓK DÉLUTÁN 4 ÓRAKOR. AZ SZFE-SEK MELLETT AZ ORSZÁG SOK MÁS EGYETEMÉRŐL ÉRKEZŐ HALLGATÓK ÁLLTAK KI. SZERINTÜK NEKIK NEM, INKÁBB OKTATÓIKNAK LEHET BAJUK ABBÓL, HA KIFEJEZIK SZIMPÁTIÁJUKAT A SZÍNMŰVÉSZETISEKKEL.

 

A VONULÁS FÉL ÖTKOR KEZDŐDÖTT. AZ EKKOR MÁR SOKEZRESRE BŐVÜLT TÖMEGNEK FULLAJTÁR ANDREA SZAVALTA EL A NEMZETI DALT

 

A TÖMEG ELEJE MÁR A BELGRÁD RAKPARTON JÁRT, DE VOLTAK DEMONSTRÁLÓK, AKIK EKKOR MÉG MINDIG A MŰEGYETEM ELŐTT SÉTÁLTAK.

 

AZ EMBEREK CSENDESEN VONULTAK, CSAK NÉHA HARSANT FEL EGY-EGY SZABAD ORSZÁG, SZABAD EGYETEM!-SKANDÁLÁS, VALAMINT TAPS. AZ ERZSÉBET HÍDON ÁTÉRVE FÁKLYÁKAT OSZTOGATTAK A TÜNTETŐK. EKKOR MÁR KIFEJEZETTEN KÉRTÉK, HOGY A RÁKÓCZI ÚTON A LEHETŐ LEGNAGYOBB CSENDBEN FOLYTASSA MINDENKI A DEMONSTRÁCIÓT.

 

SOKAN MÁR RUTINOS KORMÁNYELLENES TÜNTETŐKNEK SZÁMÍTANAK. AZ AZONNALINAK UGYANAKKOR TÖBBEN ÁLLÍTOTTÁK, MÁS DEMONSTRÁCIÓKHOZ KÉPEST „ÉG ÉS FÖLD”, AMIT AZ SZFE-SEK DEMONSTRÁCIÓJÁN TAPASZTALNAK. A BÉKÉS HANGULAT, A FIATAL HALLGATÓK ŐSZINTE KIÁLLÁSA AZONBAN MAGUKKAL RAGADJA ŐKET, ÉS KIEMELTÉK: JÓ LENNE, HA A POLITIKUSOK IS TANULNÁNAK AZ SZFE-SEKTŐL

 

PÉTERFY BORI ÉNEKES AZ AZONNALINAK AZT MONDTA: JELENLEG NINCS FONTOSABB ÜGY AZ ORSZÁGBAN AZ SZFE-ÉNÉL. KÉRDÉSÜNKRE, HOGY MIT GONDOL A LIBERÁLIS ÉS NEMZETI ALAPON MEGOSZTANI KÍVÁNT SZÍNHÁZI ÉLETRŐL, EGY SZÓVAL VÁLASZOLT: „FASZSÁG”

 

A SZERVEZŐK POLITIKAMENTESKÉNT HIRDETTÉK A RENDEZVÉNYT. A PÁRTOK PEDIG TARTOTTÁK IS MAGUKAT A KÉRÉSHEZ: A LEGTÖBB POLITIKUS ÉSZREVÉTLENÜL VEGYÜLT EL A TÖMEGBEN.

 

LEHETETT RÁ SZÁMÍTANI, HOGY DÉLUTÁN NÉGY ÉS ESTE NYOLC KÖZÖTT LESZ DEMONSTRÁLÓ, AKI MEGÉHEZIK. VOLT, AKI PERECÁRULÁSSAL HASZNÁLTA KI A PIACI RÉST.

 

A FÜGGETLEN ZENEAKADÉMISTÁK SZIMFONIKUS ZENEKARA BEETHOVEN EGMONT-NYITÁNYÁVAL FOGADTA A TÜNTETŐKET AZ URÁNIÁNÁL, MAJD A HIMNUSZT IS ELHÚZTÁK A TÜNTETÉS VÉGÉN.

 

AZ ÖTÖDÉVES, SZÍNHÁZI RENDEZŐ SZAKON TANULÓ VILMOS NOÉMI NEM ELŐSZÖR BIZONYÍTOTTA, HOGY TEHETSÉGES SZÓNOK. BESZÉDÉBEN A SZOLIDARITÁS FONTOSSÁGÁRA HÍVTA FEL A FIGYELMET, ILLETVE ORBÁN VIKTORNAK IS ÜZENT: SZERINTE LEHET, HOGY HIBA VOLT AZ OKTÓBER 23-ÁKON ÉS MÁRCIUS 15-ÉKEN MINDEN MAGYAR FEJÉBE VÉSNI, HOGY FORRADALMAT CSINÁLNI MÁRPEDIG LEHETSÉGES”. KISSÉ GÚNYOSAN AZT IS MEGJEGYEZTE, HOGY ELNÉZVE A TÖMEGET, MOST ALAKULT MEG A NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERE 

 

A TÖBBI SZÓNOK KEVÉSBÉ HOZTA LÁZBA A HALLGATÓSÁGOT. SZÉKELY TAMÁS, A MAGYAR SZAKSZERVEZETEK SZÖVETSÉGÉNEK ALELNÖKE BIZTOSÍTOTTA AZ SZFE-SEKET, HOGY SZÁZEZERNYI SZAKSZEREZETIS ÁLL MÖGÖTTÜK, ÉS TÁMOGATNI FOGJÁK ŐKET. EGYBEN MINDENKIT CSELEKVÉSRE SZÓLÍTOTT FEL, MERT SZERINTE A FOTELBÓL SZURKOLÁS MOST KEVÉS”.

 

A NÉMILEG ELNYÚJTOTT OKTÓBER 23-AI MEGEMLÉKEZŐS MŰSOR ÉS MÁS SZÓNOKOK FELSZÓLALÁSAI ÉREZHETŐEN KICSIT  „LEÜLTETTÉK” A TÖMEGET. ÜZENETEIK, MELYEKBEN AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK VAGY A PEDAGÓGUSOK MELLETTI KIÁLLÁSRA BUZDÍTOTTAK, AZÉRT ELNYERTÉK A TETSZÉST, AHOGY A MÁS EGYETEMEKRŐL ÉRKEZŐ HALLGATÓK IS NAGY TAPSOT KAPTAK BESZÉDÜK UTÁN.

 

HORVÁTH ALADÁR ÉS A FREE ROMA GROUP AZTÁN AZ SZFE-SEK KIÁLLÁSÁNAK KVÁZI HIMNUSZÁVÁ VÁLÓ TITKOS EGYETEM ELÉNEKLÉSÉVEL ÉS ELJÁTSZÁSÁVAL AZTÁN ÚJRA FELRÁZOTT MINDENKIT

 

A TÜNTETÉSEN RÉSZTVEVŐ HALLGATÓKTÓL AZT KÉRTÉK, NE BESZÉLJENEK A SAJTÓVAL. EHHEZ AZ SZFE-SEK FEGYELMEZETTEN TARTOTTÁK IS MAGUKAT. VOLT AZÉRT OLYAN, MÉG NEM A SZÍNMŰVÉSZETIRE JÁRÓ GIMNAZISTA, AKI ELMONDTA: AZ SZFE KÖRÜLI TÖRTÉNÉSEK NEMHOGY ELBÁTORTALANÍTJÁK, SOKKAL INKÁBB MEGERŐSÍTIK AZ ELHATÁROZÁSÁT, HOGY JELENTKEZZEN AZ EGYETEMRE. SZERINTE AHOL ILYEN KÖZÖSSÉG FORMÁLÓDIK, ODA ÉRDEMES TARTOZNI.

 

ESTE NYOLCKOR VILMOS NOÉMI ÍGY BÚCSÚZOTT A TÖMEGTŐL: „EZ AZ ESEMÉNY MOST VÉGET ÉR, DE VALAMINEK AKÁR A KEZDETE IS LEHET”

 

A színművészetisekkel korábban kétszer is foglalkoztunk hetente jelentkező podcastunkban, a Helyzetben: először július 10-én, még az egyetemfoglalás előtt beszélt ebben Upor László megválasztott rektor, valamint két hallgató, Podlovics Laura és Milovits Hanna. Szintén ekkor számoltunk be egy másik képriportban arról, hogyan tüntettek az SZFE-sek egyetemükért a Kossuth téren, mialatt az országgyűlés éppen megszavazta alapítványi kézbe adásukat. Majd október 9-én újra a Helyzet vendége volt két SZFE-s: ekkor Aujeszky Nóra és a HÖK-elnök Csernai Mihály beszélt az akkor egy hónapja tartó egyetemfoglalás tapasztalatairól.

 

NYITÓKÉP ÉS FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás