+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Balogh Gábor
2020. október 23. péntek, 09:53
Ideje lenne az értelmiségnek is felzárkózni ahhoz az intellektuális tempóhoz, amit a melósok diktálnak. Mert egyelőre úgy tűnik, csúnyán le vannak maradva.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke felszólal az SZFE autonómiája mellett tartott október 23-i tüntetésen. Első blikkre sokakban felmerülhet a kérdés: mi köze van egy javarészt fizikai dolgozókat tömörítő szervezetnek egy felsőoktatási intézmény függetlenségéhez? Nos, ami azt illeti: nagyon sok.

 

Az SZFE körüli balhé ugyanis – bármennyire is igyekeznek az identitástálibok a civilizált haladás versus tahó maradiság, vagy a hazafias, keresztény értékek versus internacionalista hazátlanság harcának láttatni – mindenekelőtt érdekvédelmi küzdelem. A fő kérdés nem az, hogy milyen szellemiségben tanuljanak a színésznövendékek – hanem az, hogy ki szólhat ebbe bele, és hogyan? Amikor a hatalom egy adott területen mindent maga akár szabályozni, úgy, hogy az érintetteket semmiről sem kérdezi meg, akkor mindenkinek kutya kötelessége felsorakoznia melléjük, aki nem akarja, hogy vele szemben is így járjanak el.

 

Az elmúlt hónapok legintelligensebb közéleti megmozdulása a Vasas Szakszervezet tüntetése volt a Dunaferrben kialakult tarthatatlan helyzet ellen, amelyre a tiltakozók „Free SZFE” táblát is vittek, így jelezve, hogy nemcsak a saját nagyon súlyos helyzetükkel foglalkoznak, de szolidárisak más bajba jutottakkal is.

 

Ideje lenne az értelmiségnek is felzárkózni ahhoz az intellektuális tempóhoz, amit a melósok diktálnak.

 

Mert egyelőre úgy tűnik, csúnyán le vannak maradva. A színházművészetis egyetemfoglalók szívesen fogadják a munkások szolidaritását, ám a gesztust viszonozni valahogy elfelejtették.

 

És ez csak a kisebbik gond.

 

Hogy a kormányközeli, sőt a közmédia is mélyen hallgat a dunaújvárosi dolgozók kálváriájáról, az gusztustalan gazemberség ugyan, de legalább logikus, és sajnos kicsit sem meglepő. Ám az, hogy a független sajtó is a „futottak még” kategóriában ad hírt a történetről, az teljesen érthetetlen. A Vasas Szakszervezet orosz nagykövetség előtti tüntetéséről – amely, mind az ügy valós, mind szimbolikus jelentősége kapcsán kifejezetten erős sztori volt – legfeljebb a rövid MTI-s hírt, vagy még azt sem olvashattuk a sajtóban. (Saját részletes beszámolót egyedül a Mérce és a Népszava közölt.)

 

Adott egy külföldi – ráadásul orosz – multi, amely magyar alkalmazottjait jogos bérük visszatartásával rabolja meg, és még az ez ellen tiltakozó szakszervezetet is igyekszik ellehetetleníteni az üzemen belül, a kormánynak pedig egy büdös szava nincs az egészhez.

 

Ennél világosabban már régen mutatott rá bármi is az ország függetlenségét és a „keményen dolgozó kisemberek” érdekeit szavakban harcosan védő, valójában percenként eláruló rezsim kétszínűségére. Az uralkodó itt sétál előttünk egy szál Ádám-kosztümben, és alig hallatszik néhány erőtlen hang, amely rámutatna, hogy a király meztelen. Hogy a fenébe lehet ez?

 

Több, mint négyezer ember eleve nem túl vaskos fizetésének elmaradása legalább annyira fajsúlyos (sőt, a hétköznapok szintjén sokkal vérre menőbb) ügy, mint egy egyetemi autonómia felszámolása, és biztosan sokkal fontosabb, mint egy mesekönyv körüli identitáspolitikai fénykardozás. Ezekkel mégis rendre sokkal kiemeltebben foglalkozott a nem fideszes média.

 

Mégpedig jó eséllyel azért, mert ezek – ellentétben a vasmunkások kizsákmányolásával – az érdek-és érdeklődési körébe tartoznak annak az egymillió embernek, akinek ezt a sajtót írják. A magyar független médiát ugyanis értelmiségiek csinálják értelmiségieknek. Az előbbi teljesen természetes, elvégre a „munkáslevelező” már a pártállami sajtóban is kínos (és sokszor kreált, hazug) kategória volt. Az utóbbi azonban már súlyos szerep- és funkcionális zavart jelez. Mindig volt és lesz is intellektuális rétegsajtó, amely nagyon fontos feladatot lát el. De

 

ma egy olyan országban élünk, ahol lényegében a Szabad Nép (jobb esetben a népfrontos Magyar Nemzet) és a Mozgó Világ meg a Beszélő különböző hangszerelésű kiadásai között választhatunk.

 

A trafikos stand egyik felén a kézivezérelt, sokszor kifejezetten primitív, agresszív és hazug propaganda, a másik felén párezer értelmiségi önmegvalósítása. És bármenyire is legyen morálisan sokkal tisztább az utóbbi, a lelkekért zajló küzdelmét az előbbi fogja nyerni. Nem csak, sőt nem elsősorban azért, mert a NER-média szinte korlátlan közpénzforrások állnak rendelkezésére. Hanem azért, mert a nemzet nagy többségéhez egyedül ők szólnak. Aljas indokból teszik, azért, hogy félrevezessék és megrontsák őket, de munkájukat jelentősen könnyíti, hogy ezek a tömegek más, jobb, emberibb és igazabb hangot alig kapnak máshonnan. A rezsimsajtó azt hazudja, hogy a hatalom megvédi őket – a független média nagy része viszont azt üzeni nekik, hogy le vannak szarva. Nem az ő bűnük, ha az előbbinek jobban hisznek.

 

Tímár Péter zseniális filmjében, a Játszd újra Tuttiban a melós főszereplő és utcaseprő szerelme értelmiségi társaságba keveredik, ám a neves művészek kizárólag a saját belterjes ügyeikkel és félelmeikkel foglalkoznak. Tutti megelégeli a dolgot, és lelép, s mikor a nő marasztalni akarja, ezzel vág vissza „Magát megkínálták ezek a kultúrizék valamivel? Egy székkel se!”1956-ban az értelmiség és a kétkezi munkások egymásra találó keze roppantotta össze a zsarnokságot. Méghozzá úgy, hogy nem egymástól vártak, hanem egymással vállaltak szolidaritást, kölcsönösen.

 

Na, ez az, amitől jelen állás szerint a mai rezsimnek aligha kell tartania. Az ellenzéki értelmiség nagy része ma is olyan házibuliba akarja hívni az ország többségét, mint amilyenből Tutti lelépett. Nem csoda, ha inkább a szemben levő lebujba mennek, amiről ők is tudják, hogy vizezik a sört, pocsék a kevertjük, és még át is verik őket a számlával –

 

de legalább egy székkel megkínálják őket.

 

Balogh Gábor újpesti újságíró az Azonnalin hetente jelentkezik véleménycikkekkel. Olvass még tőle! Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás