+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 22. csütörtök, 11:18
Éjféltől reggel ötig tilos lesz az utcákon tartózkodni, az iskolák nagy részében bevezetik a távoktatást. Ezzel a római régió már a harmadik Olaszországban, amely részleges kijárási tilalmat rendel el.

Olaszországban a járványhelyzet már nem csak az északi országrészt sújtja, mint tavasszal. Éppen ezért elsőként korlátozásokat éppen a nápolyi régió vezetett be: Campania baloldali régióelnöke elrendelte, hogy október végéig zárjanak be az iskolák. Vincenzo De Luca arról is döntött, hogy a halloween idején kijárási tilalom lesz este.

 

Campania ma Olaszország második legfertőzöttebb régiója az északolasz Lombardia után. Ott már most is kijárási tilalom van: a milánói regionális kormány az este 11 és hajnali 5 közötti időszakra kijárási tilalmat rendelt el.

 

Péntektől a Róma központú Lazio régióban is hasonló szigorítás jön: itt éjfél és reggel 5 között lesz a kijárási tilalom. Erről döntött Nicola Zingaretti, a régió elnöke, aki egyben a balközép kormánypárt, a Demokraták (PD) elnöke is. Emellett

 

a középiskolás diákok fele távoktatásban folytatja az iskolát,

 

az egyetemi kurzusoknak pedig több, mint kétharmadát szintén távoktatásban kell folytatni.

 

Mivel Lazio fővárosa maga Róma, ez azt jelenti, hogy éjfél és hajnali öt között ott is csak különleges engedéllyel lehet majd az utcán tartózkodni. Aki a kijárási tilalmat megszegi, annak 3 000 és 4 000 euró közötti büntetést kell fizetnie (kb 1-1,5 millió forint).

 

Felmerültek olyan hírek is, hogy az északnyugati Piemont régióban is jöhet a kijárási tilalom, ezt azonban a helyi torinói kormányzat cáfolta.

 

NYITÓKÉP: Róma október elején / Federica Ceron, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás