+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 22. csütörtök, 08:20
A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

Gazdasági mentőcsomagok, különböző kurzarbeit-modellek ide vagy oda, nem látják túl fényesen a jövőjüket az európai kis- és középvállalkozások – legalábbis a vállalati és kormányzati tanácsadással foglalkozó McKinsey friss kutatása szerint. (Kkv-nak minősül a 250 vagy annál kevesebb embert foglalkoztató cég.)

 

A felmérésben a cég több, mint 2200 kkv-t kérdezett meg öt országban: Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban. Az eredmények szerint

 

a kkv-k 55 százaléka számol úgy, hogy amennyiben nem következik be jelentős változás, és megmarad a jelenlegi bevételi szintjük, úgy 2021 szeptemberére be kell zárniuk a boltot.

 

A McKinsey kutatásában minden tizedik kkv-ban egyenesen azzal számolnak a jelenlegi röppálya alapján, hogy fél éven belül csődbe fognak menni.

 

Ráadásul mindezt úgy, hogy az adatfelvétel is még viszonylagos „békeidőben”, a koronavírus-járvány második hulláma felívelését megelőzően, augusztusban történt. Azóta a drasztikusan romló statisztikák miatt egy sor szigorító intézkedést hoztak a nemzeti kormányok Európa-szerte, ahol Magyarország az egyik legmegengedőbb szabályozást vezette be az este 11 órás szórakozóhely-zárással, szemben mondjuk a csehekkel, ahol a kijárási korlátozásokat még egy szinte teljeskörű boltzárral is megfejelték.

 

 

A kkv-szektor Európa-szerte 90 millió embert foglalkoztat, a legnagyobb bajban azonban az igazán kicsik vannak: Spanyolországban például a február óta összeomlott 85 ezer kkv 83 százaléka ötnél kevesebb embernek adott munkát.

 

A McKinsey felmérése figyelmeztető jel lehet a nemzeti kormányoknak, hogy ideje lenne az eddigieknél nagyobb mértékben megsegíteni a kkv-szektort. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) blogján például óvva int attól, hogy a döntéshozók a 2008-as gazdasági válság kezelésének hibáit megismételve idő előtt vonják vissza az érintettektől a gazdasági támogatásokat, sőt:

 

„A vállalatok számára a szakpolitikában most már túl kell lépni a likviditási támogatáson, és biztosítani kell, hogy a fizetésképtelen, de amúgy életképes vállalatok továbbra is fennmaradjanak”

 

– írja blogbejegyzésében az IMF, célozva ezzel a nagyobb volumenű tőkeinjekciók szükségességére, valamint az adósságok átstrukturálásának megkönnyítésére a vállalati szférában.

 

NYITÓKÉP: Sharonang / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás