+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 22. csütörtök, 10:48
Mostantól nem fogadja el az osztrák kormány védőeszközként a fejre felhelyezett műanyag pajzsot, mondván semmi értelme nincs a járvány elleni küzdelemben.

Péntektől, némi türelmi idővel lép életbe a bécsi Kurier napilap információi szerint egy olyan új törvénymódosítás Ausztriában, amely már nem ismeri el a kínai koronavírus-járvány elleni védelem eszközeként a Magyarországon arcpajzsnak nevezett, fejre felszerelt műanyag lapot.

 

Ezt nyugati szomszédunknál főleg az éttermekben, kávézókban és kocsmákban használják a pincérek, ám a jobbközép-zöld Kurz-kormány azt szeretné, ha leszoknának róla. A törvénymódosítás ugyanis a szájat és orrot védő eszköz definícióját úgy pontosítja, hogy annak nem csupán el kell fednie a szájat és az orrot, hanem követnie is kell azok vonalait –

 

ez az új definíció márpedig csak a klasszikus szájmaszkra illik.

 

A törvénymódosítás meg is indokolja a lépést: miután a kínai koronavírus a levegőben aeroszollal (az aeroszol levegőben szétoszlott részecskékből áll) is terjed, ezért mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, hiszen az bármennyire is scifi-szerűen tekintélyt parancsoló módon néz ki, lényegében sehol nem zár szorosan. Ezért sem az arcpajzs, sem annak száj körüli változata, a miniarcpajzs sem valami hatékony védekezés, indokolja az osztrák kormány a lépést.

 

FOTÓ: Crossthepacific

 

Itt egy kapcsolódó videónk, nézd meg ezt is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás