+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 21. szerda, 15:01
De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Október 15-én jött ki a világ egyik legismertebb valós idejű stratégiai játéka, az Age of Empire III felújított verziója, napra pontosan majdnem 15 évvel az eredeti játék megjelenése után. A játékban az ember egy hadvezért irányít, aki a városállamát fejlesztve próbálja katonai erővel legyőzni az ellenfeleit, és ehhez egy történelmi színezet is társul, hiszen maga a játék a felfedezés utáni Amerikában zajlik: annak 1492-es felfedezésétől kvázi az 1800-as évek közepéig lévő technológiákat használva próbáljuk legyőzni ellenfeleinket.

 

Azonban az új kiadás nem csak egy grafikailag felújított verzió: olyan új elemeket is tartalmaz, amik a 4K-s grafikán túl is hozzáadhatnak a játékélményhez.

 

Sokak számára ilyen lehet az, hogy az új verzióban már magyarokat is irányíthatunk.

 

Ezt azonban csak elég nyakatekert módon lehet megoldani. A játék 2007-es kiegészítésében, a War Chiefsben vezettek be egy olyan új elemet, hogy az általunk irányított városállam fellázadhat az anyaországgal szemben – innentől kezdve a játékos papíron egy új nemzetet irányít, ami független az anyaországtól.

 

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy kisebb változásokkal a korábban elért és felépített eredményeinket megtartva megyünk tovább a csatában, mindössze a zászló változik, és nem fogunk tudni több telepest „készíteni”, mivel azok mind átváltoznak fellázadt katonákká.

 

Hajdúk, pandúrok és a Dunai flotta

 

A magyarokkal három nép ellen lehet forradalmat végrehajtani: a németek, az oroszok és az ottománok ellen. Amellett, hogy ilyenkor az épületeinken lévő zászlót lecserélik magyarra, új katonák is megjelennek.

 

Így megjelennek a játékban hajdúk, pandúrok és magyar huszárok is.

 

A hajdúk az eredeti renegátoknak felelnek meg, akik törvényen kívüli puskások – a pandúrok a németek puskásának, a Jägernek felel meg. A magyar huszárok a minden nemzet számára elérhető lovagos huszárokból alakulnak át. Azonban az új katonáknak az eredetihez képest nemcsak a nevük változik meg, hanem a képességeik (gyorsaság, életerő, sebzés) is.

 

A játékban hadvezérként irányítjuk a városállamunkat, a forradalom gomb aktiválása után azonban hadvezérünk neve nem változik, így a játék végén az összegzésnél olyan vicces képek születhetnek, mint például a magyar zászlós Szulejmán.

 

MAGYAR ZÁSZLÓ SZULEJMÁN NEVE ALATT. FORRÁS: OLVASÓNK

 

Elsőre ez hatalmas baklövésnek tűnhet, viszont ez nem történelmi hiba, pont ellenkezőleg:

 

a készítők ezzel az eddigi anomáliát javították ki, amikor például az ottomán városállamok a lázadás után chileiekké vagy kolumbiaiakká váltak,

 

vagy hogy a németekből argentinok vagy peruiak lettek, a hollandokból pedig brazilok – miközben a történelemben e népek között nem igazán volt kapcsolat, miközben a játék durván az 1492 és 1850 közötti történelmünk alapján készült.

 

Mindenesetre azért valljuk be, vicces a magyar Rettegett Ivánra, vagy honfitársára, Szulejmánra gondolni.

 

Azon meg csupán szomorkodhatunk, hogy egy valós idejű stratégiai játék kell ahhoz, hogy a magyarok sikeres lázadást tudjanak keresztülvinni.

 

NYITÓKÉP: Kép a játékmenetből / Xbox

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás