+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 21. szerda, 09:01
Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Hiába tart már tizenegyedik hete a belarusz politikai válság, egyelőre nem látni, hogy mikor lehet vége. Az ellenzéki tüntetők a legutóbbi hétvégén is utcára vonultak, ahol azt követelik, hogy a titokban beiktatott Lukasenka mondjon le, és írjanak ki egy új választást, ezúttal azt fair és tiszta módon megtartva – nem úgy, mint legutóbb.

 

A tüntetések kezdeti sikerei ellenére hiába tűnt úgy, hogy a 26 éve vasmarokkal irányító Lukasenka napjai meg vannak számolva, valószínűleg részben Putyin és Oroszország támogatásai miatt Lukasenkáék is nekiláttak az árokásásnak. A politikai válság elején hiába kezdett kompromisszumkereső hangot megütni Lukasenka az alkotmánymódosítás és a majd erről szóló népszavazás belengetésével, két hónappal a választások után a belarusz diktátornak már esze ágában sincs kiengedni a kezéből a hatalmat.Az OMON rohamrendőreinek már arra is engedélyt adott, hogy éles lőfegyvert használjanak a tüntetők ellen, mindezt a jogállamiság, a béke és a rend nevében.

 

A rezsimet védő rohamrendőrök még a nyugdíjasok tüntetésén is használnak gázsprayt, és még a legidősebb belarusz tüntetők sem ússzák meg az őrizetbe vételt.

 

Lukasenkáék most már nemcsak erőszakkal, hanem a joggal is fellépnek a tüntetésekkel szemben: a belarusz törvények szerint ugyanis politikai gyűléseket csak kampányidőszakban lehet tartani, azon kívül minden ilyen tevékenység – így a tüntetés is – illegális. Részben ezzel magyarázzák, hogy miért veszik őrizetbe a tüntetőket és tartják őket a fogdában 15 napig, de a hatalom keze most már az online térbe is elér:

 

a minszki bíróság ugyanis úgy döntött, hogy az egyik legnagyobb ellenzéki Telegram-csatorna „szélsőséges tartalmat” gyárt, ezért arról határoztak, hogy a Nextához való hozzáférést korlátozni kell.

 

Jogilag persze mindezt úgy tudták megoldani, hogy magát a csatornát, annak a nevét és a logóját nyilvánították szélsőségesnek, ami így felkerült a szélsőséges anyagokat gyűjtő listára, ami ellen már a hatóságok is felléphetnek.

 

A Nexta ugyanis nem egy egyszerű Telegram-csatorna: a készítői is úgy tekintenek magukra, hogy ők egy nem tradicionális médium, ami naprakész és friss információkkal látja el a követőit – a tüntetések kapcsán mi is gyakran tőlük vettünk át információkat. A Telegram mellett Twitteren is működnek, és mindkét felületre képeket, videókat, illetve sokszor rövid szöveges információkat közölnek, hogy így tudják informálni a követőiket.

 

A vád szerint augusztus 9 és 11 között a Telegram-csatornára olyan videók kerültek fel, amik a „szélsőséges tevékenység jeleit” tartalmazzák, és emiatt megszegték a belarusz „A szélsőségesség elleni küzdelemről” szóló törvény első cikkét – nevezetesen azzal, hogy nyilvános felhíváson keresztül „a zavargások végrehajtására irányuló szervezkedést folytattak”.

 

A pert a belarusz Belügyminisztérium Szervezett Bűnözés és Korrupció Elleni Küzdelem Főigazgatósága javaslatára folytatta le a bíróság, akik úgy látták, hogy a vád megalapozott, ezért elrendelték, hogy a hatóságok korlátozzák a csatornát és annak tartalmának az elérhetőségét. De a több mint 1,9 millió kővetővel rendelkező Nexta azzal sem tudja feloldalni a helyzetet, ha új nevet és logót választ – a bíróság szerint akkor is szélsőséges marad.

 

A bíróság ítélete után a belügyminisztérium már be is jelentette: céljuk, hogy a „tiltott információk terjesztőit” azonosítsák,

 

és szerintünk erre elegendő erőforrás és eszköz áll rendelkezésre.

 

Belaruszban augusztus 9-én robbant ki a politikai válság, amikor a hivatalos eredmények szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka újrázott az elnökválasztáson, ezt az eredményt azonban a rezsimen és szövetségesein kívül senki sem fogadja el. Litvánia például a korábbi ellenzéki elnökjelöltet, a háziasszonyból politikussá avanzsált Szvjatlana Tihanovszkaját tartja Belarusz elnökének, miután a litván parlament elfogadott egy olyan határozatot, amiben Tihanovszkajára „a belarusz nép által megválasztott vezetőre” hivatkozik.

 

A választást követően óriási tüntetéshullám indult, ahol megjelentek a Molotov-koktélok is, azonban a tüntetések egy idő után békésebbé váltak, mivel az elégedetlen fiatal férfiak mellett a tüntetésen megjelentek nők, de tartottak már tüntetést az orvosok, a Belaruszban nagy becsben tartott IT-szakemberek, sztrájkba kezdtek a köztévé dolgozói, és a nyugdíjasok is felvonultak már háromszor.

 

NYITÓKÉP: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás