+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 21. szerda, 09:01
Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Hiába tart már tizenegyedik hete a belarusz politikai válság, egyelőre nem látni, hogy mikor lehet vége. Az ellenzéki tüntetők a legutóbbi hétvégén is utcára vonultak, ahol azt követelik, hogy a titokban beiktatott Lukasenka mondjon le, és írjanak ki egy új választást, ezúttal azt fair és tiszta módon megtartva – nem úgy, mint legutóbb.

 

A tüntetések kezdeti sikerei ellenére hiába tűnt úgy, hogy a 26 éve vasmarokkal irányító Lukasenka napjai meg vannak számolva, valószínűleg részben Putyin és Oroszország támogatásai miatt Lukasenkáék is nekiláttak az árokásásnak. A politikai válság elején hiába kezdett kompromisszumkereső hangot megütni Lukasenka az alkotmánymódosítás és a majd erről szóló népszavazás belengetésével, két hónappal a választások után a belarusz diktátornak már esze ágában sincs kiengedni a kezéből a hatalmat.Az OMON rohamrendőreinek már arra is engedélyt adott, hogy éles lőfegyvert használjanak a tüntetők ellen, mindezt a jogállamiság, a béke és a rend nevében.

 

A rezsimet védő rohamrendőrök még a nyugdíjasok tüntetésén is használnak gázsprayt, és még a legidősebb belarusz tüntetők sem ússzák meg az őrizetbe vételt.

 

Lukasenkáék most már nemcsak erőszakkal, hanem a joggal is fellépnek a tüntetésekkel szemben: a belarusz törvények szerint ugyanis politikai gyűléseket csak kampányidőszakban lehet tartani, azon kívül minden ilyen tevékenység – így a tüntetés is – illegális. Részben ezzel magyarázzák, hogy miért veszik őrizetbe a tüntetőket és tartják őket a fogdában 15 napig, de a hatalom keze most már az online térbe is elér:

 

a minszki bíróság ugyanis úgy döntött, hogy az egyik legnagyobb ellenzéki Telegram-csatorna „szélsőséges tartalmat” gyárt, ezért arról határoztak, hogy a Nextához való hozzáférést korlátozni kell.

 

Jogilag persze mindezt úgy tudták megoldani, hogy magát a csatornát, annak a nevét és a logóját nyilvánították szélsőségesnek, ami így felkerült a szélsőséges anyagokat gyűjtő listára, ami ellen már a hatóságok is felléphetnek.

 

A Nexta ugyanis nem egy egyszerű Telegram-csatorna: a készítői is úgy tekintenek magukra, hogy ők egy nem tradicionális médium, ami naprakész és friss információkkal látja el a követőit – a tüntetések kapcsán mi is gyakran tőlük vettünk át információkat. A Telegram mellett Twitteren is működnek, és mindkét felületre képeket, videókat, illetve sokszor rövid szöveges információkat közölnek, hogy így tudják informálni a követőiket.

 

A vád szerint augusztus 9 és 11 között a Telegram-csatornára olyan videók kerültek fel, amik a „szélsőséges tevékenység jeleit” tartalmazzák, és emiatt megszegték a belarusz „A szélsőségesség elleni küzdelemről” szóló törvény első cikkét – nevezetesen azzal, hogy nyilvános felhíváson keresztül „a zavargások végrehajtására irányuló szervezkedést folytattak”.

 

A pert a belarusz Belügyminisztérium Szervezett Bűnözés és Korrupció Elleni Küzdelem Főigazgatósága javaslatára folytatta le a bíróság, akik úgy látták, hogy a vád megalapozott, ezért elrendelték, hogy a hatóságok korlátozzák a csatornát és annak tartalmának az elérhetőségét. De a több mint 1,9 millió kővetővel rendelkező Nexta azzal sem tudja feloldalni a helyzetet, ha új nevet és logót választ – a bíróság szerint akkor is szélsőséges marad.

 

A bíróság ítélete után a belügyminisztérium már be is jelentette: céljuk, hogy a „tiltott információk terjesztőit” azonosítsák,

 

és szerintünk erre elegendő erőforrás és eszköz áll rendelkezésre.

 

Belaruszban augusztus 9-én robbant ki a politikai válság, amikor a hivatalos eredmények szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka újrázott az elnökválasztáson, ezt az eredményt azonban a rezsimen és szövetségesein kívül senki sem fogadja el. Litvánia például a korábbi ellenzéki elnökjelöltet, a háziasszonyból politikussá avanzsált Szvjatlana Tihanovszkaját tartja Belarusz elnökének, miután a litván parlament elfogadott egy olyan határozatot, amiben Tihanovszkajára „a belarusz nép által megválasztott vezetőre” hivatkozik.

 

A választást követően óriási tüntetéshullám indult, ahol megjelentek a Molotov-koktélok is, azonban a tüntetések egy idő után békésebbé váltak, mivel az elégedetlen fiatal férfiak mellett a tüntetésen megjelentek nők, de tartottak már tüntetést az orvosok, a Belaruszban nagy becsben tartott IT-szakemberek, sztrájkba kezdtek a köztévé dolgozói, és a nyugdíjasok is felvonultak már háromszor.

 

NYITÓKÉP: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás