Már 47 napja nem teljesítjük a WHO előírásait a tesztelést illetően

2020.10.20. 08:48

A WHO szerint csak akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez legutoljára szeptember 3-án teljesült. Így a legbeszédesebb adat a kórházban ápoltak száma, de ebben sem állunk túl jól. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Már 47 napja nem teljesítjük a WHO előírásait a tesztelést illetően

Az elmúlt 24 órában újabb 989 főnél mutatták ki a koronavírust, így összesen már 48 757-en fertőződtek meg a járvány márciusi kitörése óta. Közülük 32 909 fő jelenleg is aktív fertőzött. Az elmúlt 24 órában minden megyéből jelentettek új megbetegedést. 

Azonban az elmúlt napokhoz képest alacsonyabb esetszám nem a járvány mérséklődésének köszönhető, hanem annak, hogy

a tegnapi adathoz képest csak feleannyi tesztet csináltunk, de az elvégzett tesztek 15,62 százaléka így is pozitív.

Így már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget. A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot. Legutoljára szeptember 3-án teljesültek ezek a kritériumok együtt, azaz 47 napja.

Az elmúlt 24 órában 38 fő vesztette életét, ami egy újabb negatív rekord a járványban. A járvány kitörése óta már 1 211 ember hunyt el a koronavírusban. A legfiatalabb elhunyt egy 40 éves nő, akinek alapbetegségként a születési sérülést, epilepsziát és mentális retardációt jelöltek meg. A legidősebb elhunyt egy 99 éves nő, aki demencia mellett az agyi ereivel is akadtak egészségügyi problémái.

Sajnos nő a kórházban ápoltak száma is: a múlt hét elejéhez képest 38 százalékkal nőtt a számuk, így jelenleg 1 960 fő szorul kórházi ellátásra.

Sajnos hasonló mértékben nő a lélegeztetőgépre szorulók száma is: múlt hét hétfőhöz képest 27 százalékkal nőtt meg a számuk, jelenleg 197 főt kell mesterségesen lélegeztetni.

Jó hír viszont, hogy nőtt a gyógyultak száma is, bár az elmúlt napokhoz képest kisebb mértékben: az elmúlt 24 órában 325 főt nyilvánítottak újra egészségesnek, így a járvány óta összesen már 14 637-en gyógyultak fel a koronavírusból.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek