+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 20. kedd, 08:00
A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

A bő egy héttel ezelőtti bécsi tartományi választásokon jelentősen leszerepelt az osztrák fővárosban korábban erős szélsőjobboldal. Ennek egyik oka a megosztottságuk volt, elvégre Heinz-Christian Strache, az FPÖ korábbi elnöke saját listával indult el, miután tavaly év végén hűtlen kezelés gyanúja miatt korábbi pártja kirúgta.

 

Az október 11-i választásokon mindkét lista összeomlott: az öt évvel ezelőtt még 30 százalék felett szerzett FPÖ csak valamivel több, mint hét százalékot szerzett – ezzel a legkisebb tartományi parlamenti frakció lesz a párté. Ezzel szemben Strache új pártja még a parlamenti küszöbön is elhasalt: kevesebb, mint négy százalékot szerzett a politikus. A választások után valamelyik kerületi tanácsba beülhetett volna, de ehelyett inkább bejelentette: újságot alapít üzletemberként.

 

A bécsi szélsőjobboldal azonban nem szerepelt volna ennyire siralmasan, ha csak a Szerbiában született választók szavazhattak volna.

 

Bécsben a tartományi választásokon csak osztrák állampolgárok vehetnek részt, ami miatt az osztrák főváros lakosságának eleve harmada nem tud szavazni. Bécsben a legnagyobb bevándorló csoportot az egykori Jugoszlávia területéről érkezettek – köztük is a szerbek – alkotják. A „jugók“ – vagy ahogy a bécsi szleng hívja őket: a „Tschuschok“ – között a szélsőjobboldal mindig erős volt. Főleg a szerbekkel alakított ki HC Strache már az FPÖ elnökeként is jó kapcsolatot, az FPÖ helyi szervezeteiben több szerb politikus is volt. Közös pont az FPÖ és a szerbek között az erős muzulmánellenesség.

 

Strache mostani listáján több szerb is elindult – láthatóan ez meghozta a gyümölcsét. Az OGM közvéleménykutató cég elemzése szerint a még Szerbiában született, de már osztrák állampolgársággal rendelkező bécsi szavazók között Strache megugrotta volna a bejutási küszöböt:

 

a Strache-párt a bécsi szerbek között öt százalékot szerzett.

 

De az FPÖ is jobban áll ezen rétegben, mint a többinél: miközben a szélsőjobboldali párt alig ugrotta meg a hét százalékot,

 

ha csak a szerbek szavaztak volna, az FPÖ 9 százalékot kapott volna.

 

A konzervatív Néppárt (ÖVP), a Zöldek és a liberális Neos ezzel szemben a tartományi eredményüknél kevesebbet kaptak a szerbek között: az ÖVP 16, a Zöldek 12, a liberálisok pedig 6 százalékot. A legtöbb voksot a szerbek között is a szociáldemokraták szerezték; sőt: a „vörösök“ tartományi szinten 42 százalékot hoztak, a szerbek között viszont majdnem a szavazatok felét, 46 százalékot kaptak.

 

NYITÓKÉP: HC Strache / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás