+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 20. kedd, 11:04
A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A Politico szerezte meg annak a még nem publikált felmérésnek az eredményét, amely szerint az Unió lakosságának 77 százaléka támogatja, hogy az uniós források kifizetésének feltétele legyen, hogy a tagországok tartsák tiszteletben a jogállamiságot és a demokratikus értékeket.

 

Azzal az állítással, hogy „Az EU-nak csak abban az esetben szabad forrásokat biztosítania a tagállamok számára, ha kormányuk tiszteletben tartja a jogállamiságot és a demokratikus elveket” az Unió lakosainak 36 százaléka egyetért, 31 százaléka inkább egyetért, és csak három százalékuk utasítja el teljesen. 

 

A kutatás tagországi szinten is közli az eredményeket:

 

Magyarországon a megkérdezettek 72 százaléka egyetért vagy inkább egyetért (36-36 százalék arányban) a jogállamisági feltétellel,

 

míg 18 százalékuk utasítja azt el, 10 százalék pedig nem tudott állást foglalni. A jogállamisággal kapcsolatban hazánkkal együtt gyakran bírált Lengyelország lakossága a felmérés szerint ugyanilyen mértékben támogatja a források kifizetésének jogállamisághoz kötését: a lengyelek 33 és 39 százaléka éret egyet, illetve hajlik az egyetértésre ezzel kapcsolatban.

 

A legtöbben Cipruson támogatják a források feltételekhez kötését (89 százalék),  a legkevesebben pedig Csehországban: itt csak 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyetért vagy hajlik az egyetértésre, míg 24 százalék utasította el azt.

 

A teljes kutatást kedden hozza nyilvánosságra az Európai Parlament, amit várhatóan érvként fog majd használni a Bizottsággal és a Európai Unió Tanácsával tartandó háromoldalú egyeztetésen, amin újra napirenden lesz a jogállamiság feltételének kérdése.

 

Legutóbb október 6-án foglalkozott a Parlament a jogállamisággal: ekkor fogadták el a szlovák liberális képviselő, Michal Šimečka jelentését, ami egy mederbe terelte volna a már meglévő jogállamiság-eljárásokat, de a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan ez is súlytalan marad

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás