+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 20. kedd, 11:04
A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A Politico szerezte meg annak a még nem publikált felmérésnek az eredményét, amely szerint az Unió lakosságának 77 százaléka támogatja, hogy az uniós források kifizetésének feltétele legyen, hogy a tagországok tartsák tiszteletben a jogállamiságot és a demokratikus értékeket.

 

Azzal az állítással, hogy „Az EU-nak csak abban az esetben szabad forrásokat biztosítania a tagállamok számára, ha kormányuk tiszteletben tartja a jogállamiságot és a demokratikus elveket” az Unió lakosainak 36 százaléka egyetért, 31 százaléka inkább egyetért, és csak három százalékuk utasítja el teljesen. 

 

A kutatás tagországi szinten is közli az eredményeket:

 

Magyarországon a megkérdezettek 72 százaléka egyetért vagy inkább egyetért (36-36 százalék arányban) a jogállamisági feltétellel,

 

míg 18 százalékuk utasítja azt el, 10 százalék pedig nem tudott állást foglalni. A jogállamisággal kapcsolatban hazánkkal együtt gyakran bírált Lengyelország lakossága a felmérés szerint ugyanilyen mértékben támogatja a források kifizetésének jogállamisághoz kötését: a lengyelek 33 és 39 százaléka éret egyet, illetve hajlik az egyetértésre ezzel kapcsolatban.

 

A legtöbben Cipruson támogatják a források feltételekhez kötését (89 százalék),  a legkevesebben pedig Csehországban: itt csak 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyetért vagy hajlik az egyetértésre, míg 24 százalék utasította el azt.

 

A teljes kutatást kedden hozza nyilvánosságra az Európai Parlament, amit várhatóan érvként fog majd használni a Bizottsággal és a Európai Unió Tanácsával tartandó háromoldalú egyeztetésen, amin újra napirenden lesz a jogállamiság feltételének kérdése.

 

Legutóbb október 6-án foglalkozott a Parlament a jogállamisággal: ekkor fogadták el a szlovák liberális képviselő, Michal Šimečka jelentését, ami egy mederbe terelte volna a már meglévő jogállamiság-eljárásokat, de a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan ez is súlytalan marad

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás