+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 19. hétfő, 12:16
Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácák is besegítenek az ápolásba.

Az 58 ezer fő befogadására alkalmas, a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság egyik helyszíneként is ismertté váló varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeit alakítják át kórházi ellátásra alkalmas szobákká a lengyel kormány döntése alapján – számol be a hírről a Notes from Poland. A hírt Michał Dworczyk, Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetfőnöke erősítette meg a sajtónak.

 

„Szeretnénk, ha az első 250 ágy már ezen a hétvégén készen állna páciensek fogadására”

 

– fogalmazott Dworczyk. A kabinetfőnök azt is elmondta, 500 ágyasra akarják bővíteni a Nemzeti Stadion kapacitását, ezekből pedig ötvenet tartanának fenn intenzív ellátásra szorulóknak. Ha pedig szükséges, további 500 ággyal, ezer fő ápolására alkalmas alkalmi kórházat alakítanak ki.

 

Egyre több jel mutat arra, hogy Lengyelország nehezen birkózik meg a koronavírus-járvánnyal: október 6-án az ország nyugati részében fekvő Gorzów Wielkopolski kórháza arra kért apácákat, hogy segítsenek az ápolásban, miután az egészségügyi személyzetből harmincan is elkapták a vírust.

 

Néhány napja pedig a TVN24 által közzétett felvételek világítottak rá a lengyel egészségügy zavarodottságára:

 

ebben egy mentős egyre idegesebb beszélgetését lehet hallani a diszpécserekkel, miután több kórház sem volt hajlandó befogadni az általuk szállított beteget.

 

Végül 89 perccel az első hívása után – a vajdasági kormányzat közbenjárásával – tudták elintézni, hogy az egyik kórház átvegye a mentősöktől a pácienst.

 

Lengyelországban szeptember vége óta meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Az akkor naponta jelentett ezer közeli új fertőzésszám október közepére megsokszorozódott, október 17-én pedig rekordot jelentő, 9622 új fertőzöttet regisztráltak.

 

Az országban jelenleg 85 ezer aktív esetet tartanak nyilván. A járvány eddig 3614 életet követelt.

 

Elkerülnék a kijárási tilalmat

 

Látva az egyre jobban terjedő vírust, a lengyel kormány október 8-án a szabadban is kötelező maszkhordást rendelt el. De Morawieckiék ezen kívül továbbra is otthonmaradásra biztatják a lengyeleket, valamint október 17-től bezáratták az edzőtermeket és uszodákat, az éttermek nyitva tartási idejét korlátozták, és távoktatásra álltak át a középiskolákban és egyetemeken.

 

Dworczyk szerint a kormány ugyanakkor nem tervezi lezárni a temetőket, amelyeket több millióan látogathatnak majd meg a közelgő halottak napján.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás