+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 19. hétfő, 12:16
Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácák is besegítenek az ápolásba.

Az 58 ezer fő befogadására alkalmas, a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság egyik helyszíneként is ismertté váló varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeit alakítják át kórházi ellátásra alkalmas szobákká a lengyel kormány döntése alapján – számol be a hírről a Notes from Poland. A hírt Michał Dworczyk, Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetfőnöke erősítette meg a sajtónak.

 

„Szeretnénk, ha az első 250 ágy már ezen a hétvégén készen állna páciensek fogadására”

 

– fogalmazott Dworczyk. A kabinetfőnök azt is elmondta, 500 ágyasra akarják bővíteni a Nemzeti Stadion kapacitását, ezekből pedig ötvenet tartanának fenn intenzív ellátásra szorulóknak. Ha pedig szükséges, további 500 ággyal, ezer fő ápolására alkalmas alkalmi kórházat alakítanak ki.

 

Egyre több jel mutat arra, hogy Lengyelország nehezen birkózik meg a koronavírus-járvánnyal: október 6-án az ország nyugati részében fekvő Gorzów Wielkopolski kórháza arra kért apácákat, hogy segítsenek az ápolásban, miután az egészségügyi személyzetből harmincan is elkapták a vírust.

 

Néhány napja pedig a TVN24 által közzétett felvételek világítottak rá a lengyel egészségügy zavarodottságára:

 

ebben egy mentős egyre idegesebb beszélgetését lehet hallani a diszpécserekkel, miután több kórház sem volt hajlandó befogadni az általuk szállított beteget.

 

Végül 89 perccel az első hívása után – a vajdasági kormányzat közbenjárásával – tudták elintézni, hogy az egyik kórház átvegye a mentősöktől a pácienst.

 

Lengyelországban szeptember vége óta meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Az akkor naponta jelentett ezer közeli új fertőzésszám október közepére megsokszorozódott, október 17-én pedig rekordot jelentő, 9622 új fertőzöttet regisztráltak.

 

Az országban jelenleg 85 ezer aktív esetet tartanak nyilván. A járvány eddig 3614 életet követelt.

 

Elkerülnék a kijárási tilalmat

 

Látva az egyre jobban terjedő vírust, a lengyel kormány október 8-án a szabadban is kötelező maszkhordást rendelt el. De Morawieckiék ezen kívül továbbra is otthonmaradásra biztatják a lengyeleket, valamint október 17-től bezáratták az edzőtermeket és uszodákat, az éttermek nyitva tartási idejét korlátozták, és távoktatásra álltak át a középiskolákban és egyetemeken.

 

Dworczyk szerint a kormány ugyanakkor nem tervezi lezárni a temetőket, amelyeket több millióan látogathatnak majd meg a közelgő halottak napján.

 

NYITÓKÉP: A varsói Nemzeti Stadion FOTÓ: Arne Müseler / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás