Hétfőtől Bukarestben mindenhol kötelező a maszkhordás

2020.10.19. 11:31

Egy hete még csak riogattak vele, hétfőtől azonban már mindehol hordani kell a maszkot a román fővárosban.

Hétfőtől Bukarestben mindenhol kötelező a maszkhordás

Románia miniszterelnöke, a jobbközép nemzeti liberális Ludovic Orban vasárnap este kijelentette, hogy

az ország fővárosában hétfőtől kötelezővé teszik a kültéri maszkviselést is,

mivel a járvány terjedési rátája meghaladta a három ezreléket (vagyis ezer emberből három koronavírusos). Az ország miniszterelnöke személyes példával is élt:

„több ezer, sőt tízezer emberrel találkoztam az elmúlt napokban. Mindig maszkot viseltem, és így nem betegedtem meg.”

Orban egyébként két alkalommal vonult már önkéntes karanténba, miután kiderült, hogy koronavírus-fertőzöttel találkozott, először még a járvány kezdetén, márciusban, majd október elején. Koronavírus-tesztje mindkét esetben negatív lett.

A román operatív törzs egy héttel korábban már eldöntötte, hogy az egész országra nézve kötelezővé teszik a szabadtéri maszkviselést azokon a településeken, ahol ezer főre vetítve a fertőzöttek száma meghaladja a hármat, Bukarest azonban akkor még nem esett ebbe a kategóriába. A jelenleg érvényben lévő egészségügyi előírások szerint a maszkviselés pontos szabályairól a megyei önkormányzatok és közegészségügyi hivatalok döntenek. A járvány kezdete óta az ország több megyéjében döntöttek úgy, hogy kötelezővé teszik a szabadtéri maszkviselést is.

Az országos előírások szerint maszkot hordani eleve kötelező zárt terekben, tömegközlekedésen, vonat- és buszállomásokon, az iskolák száz méteres körzetében.

A szabályzat szerint amennyiben egy településen az elmúlt 14 napban az új fertőzöttek aránya meghaladja három ezreléket – azaz ezer lakosra legalább három aktív fertőzött jut – akkor a helyileg illetékes közegészségügyi igazgatóság (DSP) javaslatára a kormány akár karantént is elrendelhet el a szóban forgó település köré. Ezt az államfőnek kell kihirdetnie, és azt követően lép érvénybe, hogy a rendelet megjelenik Románia Hivatalos Közlönyében.

NYITÓKÉP: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek