+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 19. hétfő, 15:10
A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

Jonathan Van-Tam, brit tisztifőorvos-helyettes a The Times szerint arról beszélt londoni parlamenti képviselőknek egy zárt találkozón, hogy

 

nem sokkal karácsony után előállhatnak egy koronavírus-vakcinával. Az eddigi kísérletek állítólag biztatóak, és azt mutatják, hogy az oltás alkalmas lehet a fertőzések megelőzésére és életmentésre.

 

Van-Tam szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcina a harmadik kísérleti fázisban van (már embereken is tesztelik), és akár már decemberben használható lehet. A The Times emlékeztet, hogy a brit parlament a napokban törvényt módosított annak érdekében, hogy kiterjessze az oltásokat beadni jogosult egészségügyi dolgozók körét. Ennek értelmében fogorvosokat, gyógyszerészeket, mentősöket és szülészeket is betanítanak a vakcina beadására.

 

Boris Johnson óvatos

 

A Business Insider idéz egy képviselőt, aki részt vett a Van-Tammal történt megbeszélésen, szerinte a szakember nagyon lelkesnek tűnt a vakcinával kapcsolatban.

 

Hétfőn a brit parlamentben Boris Johnson brit miniszterelnök képviselői kérdésre válaszolva sokkal óvatosabb volt.

 

„Nem tudok pontos dátumot mondani azzal kapcsolatban, mikor lehet oltásunk. Vannak biztató jelek – nem utolsósorban az Oxford és az AstraZeneca kísérleteiből, de mint tudják, a SARS 18 évvel ezelőtt jelent meg, és azóta sincs ellene vakcina.

 

Senkit nem akarok elkeseríteni, de legyünk realisták: jó esély van az oltásra, de nem vehetjük biztosra”

 

– fogalmazott Johnson, aki tavasszal maga is megfertőződött a koronavírussal, és az életéért küzdöttek.

 

Ha azonban mégis az optimista forgatókönyv valósul meg, úgy a britek először az időseket és a legfontosabb munkákat végzőket oltanák be, ezzel mérsékelve a járvány terjedését és a kórházi ellátásra szorulók számát. Ezzel a fiatalok között is gátat szabhatnának a vírus terjedésének, és ők is nehezebben tudnák megfertőzni a veszélyeztetett csoportokat. Arról nem szólnak a hírek, hogy ezzel együtt más országoknak is elérhetővé tennék-e a vakcinát.

 

Versenyfutás

 

Az elmúlt hónapokban több gyógyszergyártó is előrehaladott fázisba lépett a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében. Ilyen a Johnshon&Johnshon, amely az AstraZenecához hasonlóan már a harmadik fázisban tesztelte az oltását. Október 12-én azonban arról szóltak a hírek, hogy a cég egy időre leállította a kísérleteket, mert az egyik páciens „váratlanul rosszul lett”, miután megkapta az oltást.

 

A Moderna ügyvezetője, Stéphane Bancel október elején mondta azt, hogy leghamarabb 2021 márciusában vagy áprilisában dobhatják piacra az általuk fejlesztett oltóanyagot. Ennél sokkal derűlátóbbak a Pfizernél, amely Belgiumban fejleszti a vakcináját: ennél a cégnél azt tervezik, hogy még idén 100 millió oltóanyaggal látják el a piacot, 2021-ben pedig további 1,3 milliárdot szállítanának le.

 

Mellettük még a német CureVac és a BioNTech is elkezdett embereken tesztelni. Előbbi ügyeiből diplomáciai bonyodalom is származott, mivel – bár mind az amerikai kormány, mind a CureVac tagadta – Donald Trump a pletykák szerint arra akart rábírni a cég vezetőit, hogy kutatásaikat vigyék át az Egyesült Államokba, ahol a később kifejlesztett vakcinához kizárólagos hozzáférést biztosíthatnának az amerikaiaknak. A német kormány ezért inkább 300 millió euróért 23 százalékos részesedést vásárolt a CureVac-ben.

 

NYITÓKÉP: Pixy

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás