+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 18. vasárnap, 09:58
A novemberi amerikai elnökválasztás előtt ismét álhírek terjednek. A négy évvel ezelőttihez képest aktívabb a Facebook az ezek elleni harcban.
Összesen 2,2 millió reklámot utasított vissza a Facebook és a tulajdonában lévő Instagram felületén a Mark Zuckerberg vezette cég, amelyeknek célja a „szavazás akadályozása” volt,

 

emellett pedig 120 ezer ilyen céllal létrehozott bejegyzést töröltek, 150 millióhoz pedig hozzáfűzték, hogy félrevezető információt tartalmazhat – erről beszélt egy francia lapnak adott interjúban a Facebook nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alelnöke, Nick Clegg, amit a Guardian szemlézett.

 

Ezzel a legnagyobb közösségi média el szeretné kerülni a 2016-os eseményeket, amikor a felületét gyakorlatilag zavartalanul használták a felhasználók manipulálására, illetve adatgyűjtésre. Hasonló kritikák fogalmazódtak meg a Facebookkal kapcsolatban ugyanabban az évben a brexit-népszavazáskor.

 

„35 ezer alkalmazottunk ügyel a felületeink biztonságára, és járul hozzá a választáshoz. Hetven sajtótermékkel kötöttünk megállapodást, amelyek az információk ellenőrzését segítik” – mondta Clegg, aki korábban David Cameron brit miniszterelnök helyettese volt.

 

Clegg emellett hangsúlyozta, hogy mesterséges intelligenciát is bevetnek, amelynek segítségével „milliárdnyi bejegyzést és kamuprofilt” töröltek a felületeikről, még mielőtt felhasználók egyáltalán jelenthették volna ezeket.

 

A reklámokat és az azokhoz tartozó információkat, így a finanszírozójukat pedig hét évig tárolja a Facebook a nagyobb átláthatóság érdekében.

 

2016-ban maga Clegg is amiatt panaszkodott, hogy a Facebook nem azonosította az amerikai választásokba beavatkozókat, és nem is tett ellenük semmit.

 

Trump nem boldog

 

A közösségi médiák határozott fellépése nem tetszik mindenkinek: Donald Trump amerikai elnök néhány nappal ezelőtt amiatt kritizálta a Facebookot és a Twittert, mert azok nem adtak szabad utat a New York Postban megjelent cikk terjedésének, amelyben demokrata riválisa, Joe Biden és fia, Hunter állítólagos gyanús ukrajnai üzleti ügyeiről írnak.

 

A Twitternél az „a cikkben megjelent anyagok eredetének kérdésességével” magyarázták a hír elérésének korlátozását.

 

NYITÓKÉP: Nick Clegg a 2011-es davosi Világgazdasági Fórumon FOTÓ: Moritz Hager / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás