Szeptemberhez képest jóval többen halnak meg a koronavírusban

2020.10.17. 09:51

Egyre jobban beindul a járvány: a héten minden nap negatív csúcsokat döntött a járvány. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Szeptemberhez képest jóval többen halnak meg a koronavírusban

Az elmúlt 24 órában újabb 1 791 főnél mutatták ki a koronavírust, így összesen már 44 816-an fertőződtek meg a járvány márciusi kitörése óta. Közülük 30 127 fő jelenleg is aktív fertőzött. Az elmúlt 24 órában minden megyéből jelentettek új megbetegedést. 

Az elmúlt 24 órában 12 971 tesztet végeztek el, de

hiába a több teszt az elmúlt napokhoz képest, a teszt pozitivitási rátája szinte változatlan: az elvégzett tesztek 13,81 így is pozitív.

Így már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget. A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot. Legutoljára szeptember 3-án teljesültek ezek a kritériumok együtt, azaz 44 napja.

Az elmúlt 24 órában 24 fő vesztette életét, így a járvány kitörése óta már 1 109 ember hunyt el a koronavírusban. A héten eddig 155-en haltak meg a kínai koronavírusban, ami már így is 23 fővel több, mint az előtte lévő héten. A legfiatalabb elhunyt egy 60 éves férfi, akinek alapbetegségként a magas vérnyomás mellett az iszkémiás szívbetegséget és a pikkelysömört jelölték meg. A legidősebb elhunyt pedig egy 92 éves férfi, akinek a csípőtörés mellett a demencia és a skizofrénia került fel a kórlapjára alapbetegségként.

A héten átlagosan 25,83 fő veszítette életét egy nap, míg az azt megelőző két hétben naponta átlagosan 18,42 fő halt meg, szeptemberben pedig naponta csak 5 fő.

Az operatív törzs honlapján egy 67 éves elhunyt nőnél a közúti balesetet követő mozgáskorlátozottságot jelölték meg alapbetegségnek.

Sajnos nő a kórházban ápoltak száma is: a hét elejéhez képest 19 százalékkal nőtt a számuk, így jelenleg 1 693 fő szorul kórházi ellátásra.

Sajnos hasonló mértékben nő a lélegeztetőgépre szorulók száma is: hétfőhöz képest 20 százalékkal nőtt meg a számuk, jelenleg 185 főt kell mesterségesen lélegeztetni.

Jó hír viszont, hogy nőtt a gyógyultak száma is, bár az elmúlt napokhoz képest kisebb mértékben: az elmúlt 24 órában 446 főt nyilvánítottak újra egészségesnek, így a járvány óta összesen már 13 580-an gyógyultak fel a koronavírusból.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek