+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 16. péntek, 20:15
A vasárnapi világmissziós napra tette közzé a katolikus Fides Ügynökség a legfrissebb statisztikai számokat, amelyek 2018 végének helyzetét mutatják. Eszerint a világban egy év alatt 15 millióval nőtt a katolikusok száma.

Vasárnap lesz a katolikus missziók napja, amikor a katolikus vallás terjedését segítő munkát ünneplik világszerte. Erre az eseményre tette közzé a katolikus Fides Ügynökség a legfrissebb – azaz a 2018 év végi helyzetet mutató – statisztikai adatait. A Fides a pápai sajtó- és kommunikációs szolgálat, amely főleg a misszionálással összefüggő adatokat kezeli.

 

Eszerint 2018. december 31-én a világban közel hét és fél milliárd ember élt, egy év alatt a világ összlakossága 88 millióval lett több. A katolikusok szempontjából is növekedésről számolhatott be a Fides: valamivel több, mint 1,3 milliárd katolikus élt 2018 végén, ami azt jelenti, hogy 2017 végéhez képest

 

majdnem 16 millióval lett több a katolikusok száma.

 

Amint azonban az Avvenire olasz katolikus napilap hozzáteszi: a világ összlakosságán belül nem változott a katolikusok aránya, az jelenleg is 17,73 százalék.

 

Miközben a katolikus száma növekszik, püspökségből kevesebb lett tizenkettővel, eszerint (megint a 2018 évvégi legfrissebb adat alapján) 5377 katolikus püspökség van világszerte. A papság száma is évről évre csökken, főleg az európai és amerikai csökkenések miatt. Jelenleg 414 ezer pap van világszerte. Az, hogy az egy éves csökkenés 2017 és 2018 között „csak“ 517 volt, főleg arra vezethető vissza, hogy Afrikában, Ázsiában és Óceániában növekszik a papok létszáma:

 

Afrikában egy év alatt majdnem 1500 új papot szenteltek, ezzel szemben Európában több, mint kétezerrel lett kevesebb a számuk.

 

FÖLEG AFRIKÁBAN NÖVEKSZIK A HÍVEK ÉS A PAPOK SZÁMA IS. FOTÓ: AGENZIA FIDES / FACEBOOK

 

A világban ma a muzulmánok vannak a legtöbben: a világ összlakosságának 23 százalékát alkotják, őket követik a katolikusok 17,73 százalékkal. Ha azonban valamennyi keresztény felekezetet együttesen számolunk – ahogy a muzulmánok esetében is együttesen szokták a nagyon is különböző irányzatokat –, akkor 31,5 százalékkal még mindig ők vezetnek. A vallástalanok aránya 16 százalékos a világban.

 

NYITÓKÉP: Vatican News / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás