+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 16. péntek, 20:15
A vasárnapi világmissziós napra tette közzé a katolikus Fides Ügynökség a legfrissebb statisztikai számokat, amelyek 2018 végének helyzetét mutatják. Eszerint a világban egy év alatt 15 millióval nőtt a katolikusok száma.

Vasárnap lesz a katolikus missziók napja, amikor a katolikus vallás terjedését segítő munkát ünneplik világszerte. Erre az eseményre tette közzé a katolikus Fides Ügynökség a legfrissebb – azaz a 2018 év végi helyzetet mutató – statisztikai adatait. A Fides a pápai sajtó- és kommunikációs szolgálat, amely főleg a misszionálással összefüggő adatokat kezeli.

 

Eszerint 2018. december 31-én a világban közel hét és fél milliárd ember élt, egy év alatt a világ összlakossága 88 millióval lett több. A katolikusok szempontjából is növekedésről számolhatott be a Fides: valamivel több, mint 1,3 milliárd katolikus élt 2018 végén, ami azt jelenti, hogy 2017 végéhez képest

 

majdnem 16 millióval lett több a katolikusok száma.

 

Amint azonban az Avvenire olasz katolikus napilap hozzáteszi: a világ összlakosságán belül nem változott a katolikusok aránya, az jelenleg is 17,73 százalék.

 

Miközben a katolikus száma növekszik, püspökségből kevesebb lett tizenkettővel, eszerint (megint a 2018 évvégi legfrissebb adat alapján) 5377 katolikus püspökség van világszerte. A papság száma is évről évre csökken, főleg az európai és amerikai csökkenések miatt. Jelenleg 414 ezer pap van világszerte. Az, hogy az egy éves csökkenés 2017 és 2018 között „csak“ 517 volt, főleg arra vezethető vissza, hogy Afrikában, Ázsiában és Óceániában növekszik a papok létszáma:

 

Afrikában egy év alatt majdnem 1500 új papot szenteltek, ezzel szemben Európában több, mint kétezerrel lett kevesebb a számuk.

 

FÖLEG AFRIKÁBAN NÖVEKSZIK A HÍVEK ÉS A PAPOK SZÁMA IS. FOTÓ: AGENZIA FIDES / FACEBOOK

 

A világban ma a muzulmánok vannak a legtöbben: a világ összlakosságának 23 százalékát alkotják, őket követik a katolikusok 17,73 százalékkal. Ha azonban valamennyi keresztény felekezetet együttesen számolunk – ahogy a muzulmánok esetében is együttesen szokták a nagyon is különböző irányzatokat –, akkor 31,5 százalékkal még mindig ők vezetnek. A vallástalanok aránya 16 százalékos a világban.

 

NYITÓKÉP: Vatican News / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás