A Macskarisztokraták és a Pán Péter is rasszizmusra figyelmeztető feliratot kapott a Disneytől

Szerző: Vass Csaba
2020.10.16. 15:27

Mostantól a Disney streamingszolgáltatójánál is felhívják a figyelmedet, hogy amit nézni készülsz, az tele lehet rasszizmussal.

A Macskarisztokraták és a Pán Péter is rasszizmusra figyelmeztető feliratot kapott a Disneytől

Tartalmi figyelmeztetéssel látja el a Disney+ streamingszolgáltató azokat a klasszikus rajzfilmjeit, amelyek esetében felmerülhet, hogy bizonyos szereplők, embercsoportok vagy kultúrák negatív fényben vannak feltüntetve.

Az üzenet azokat figyelmezteti, akik az érintett klasszikusokat szeretnék megnézni a Disney+-on, hogy a tartalom negatív sztereotípiákkal ruház fel bizonyos szereplőket, azok pedig már a filmek készítésekor sem voltak helyesek, és most sem azok.

Figyelmeztető feliratott kapott a Macskarisztokraták című rajzfilm is, amiért szerepel benne egy sárga színű macska, aki evőpálcikával játszik a zongorán,

és a Pán Péter is, amiért abban az amerikai őslakosokra „rézbőrűként” hivatkoznak, és úgy is ábrázolják őket, mint akiknek piros bőre van.

A Disney 2019 novemberében hívta fel először a streamingszolgáltatásában megtalálható alkotásokban a rasszista ábrázolások jelenlétére a figyelmet. Akkor csak egy pár soros figyelmeztetéssel közölték, hogy azokat úgy mutatják be, ahogyan eredetileg meg lettek alkotva, és figyelmeztettek, hogy a megtekintésre váró film néhány „elavult kulturális reprezentációt tartalmaz”. A mostani változatban azonban a vállalat felhívja a figyelmet arra is, hogy azért nem törölték le ezeket az alkotásokat a csatornáikról, mert el szeretnék ismerni azok káros hatásait, és tanulni szeretnének belőle „egy befogadóbb jövő megteremtése érdekében”.

A Dumbo és a Susi és Tekergő is rasszista

Olyan alkotások is vannak egyébként, amelyek egyáltalán nem találhatóak meg a Disney+ platformon. Ilyen például a Dél dala fantasy-musical, amelyben élő és rajzolt szereplők közösen szerepelnek. Ez az egyik legvitatottabb Disney-film, mert egy olyan rabszolgát ábrázol, aki boldogan dolgozik a gyapotültetvényeken. Az 1946-ban bemutatott fantasy-musicalt soha nem is adták ki DVD-n az Egyesült Államokban.

Aki mostanában a Disney+-on meg szeretné nézni a Susi és Tekergő című rajzfilmet, azzal is szembejön a rasszista ábrázolásmódra figyelmeztető felirat, mert a a rajzfilmben a Si és Am nevű sziámimacskákat ázsiai sztereotípiákkal ruházták fel az alkotók, a rajzfilmben szereplő Pedro és Borisz nevű kutyák pedig erős mexikói, illetve orosz akcentussal beszélnek.

A Dumbo nevű rajzfilmben a varjak, A dzsungel könyvében pedig Louie király is olyan sztereotípiákkal van felruházva, melyek a Disney szerint sértőek az afroamerikai közösségre nézve.

Nem csak a Disney lépett

A Black Lives Matter mozgalom megerősödése óta a nyugati világban felerősödtek az antirasszista és sztereotípiaellenes hangok. Amerikában több, a rabszolgatartást támogató konföderációs hadvezér, köztük Robert E. Lee tábornok szobrát is eltávolították a nyáron.

Az HBO Max internetes platformról még júniusban került le Victor Fleming nyolc Oscar-díjas filmje, az 1939-es Elfújta a szél, mert sokan úgy vélték, hogy az nosztalgikus színben tünteti fel a rabszolgatartás korszakát. Az alkotást később figyelmeztető felirattal ellátva mégis visszatette az HBO.

A BBC iPlayer, a Netflix és a BritBox korábban leszedte a Little Britain című vígjáték-sorozatot, mert abban fehér színészeket maszkíroztak fekete karaktereknek, rájátszva bizonyos sztereotípiákra. A legemlékezetesebb eset talán az volt, amikor Agatha Christie egyik nagysikerű krimijéről, a Tíz kicsi négerről kiderült, hogy az új fordításokból már eltűnik a néger szó, és francia nyelven például csak egyszerűen Tízen voltak (Ils étaient dix) címmel kerül majd forgalomba.

A mű magyar fordításban egyébként Tíz kicsi katona és Tíz kicsi indián címen is megjelent. Júliusban a Helikon Kiadó bejelentette, hogy a krimi hamarosan ismét megjelenik magyarul, a címe pedig Mert többen nincsenek lesz.

NYITÓKÉP: pixi.org/reativecommons.org

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek