+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 15. csütörtök, 18:24
A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén abban is megállapodott a főváros és a kormány, hogy mikor kapja meg Budapest a hídra szánt hatmilliárd forintot. A Liget-projekt és a budapesti adóemelések ügyében viszont továbbra sincs megállapodás.

Majdnem fél éves szünet után ült újra össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) – ez ugye az az fórum, ahol a fővárosi önkormányzat és a kormány egyeztet a Budapesthez kapcsolódó közös ügyekben.

 

A mintegy kétórás megbeszélést követően a kormány részéről Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a főváros részéről pedig Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes állt ki sajtótájékoztatót tartani .

 

Újra megígérték: lesz pénz a Lánchídra

 

A fontosabb bejelentéseket Fürjes Balázs tette, tőle tudhattuk meg azt is, hogy a felek megegyeztek: a kormány valóban odaadja az eredetileg még Tarlós Istvánnak megígért hatmilliárdos összeget, amit a volt főpolgármester a Lánchíd és a Váralagút, valamint a környező aluljárók felújítására kapott volna.

 

A Lánchíd felújítása viszont addig-addig húzódott, és – a főváros vezetésének elmondása szerint – a pénzügyi lehetőségek is annyira beszűkültek, hogy a hatmilliárdos összeget mostmár csak a Lánchíd felújítására szánná a budapesti vezetés. Arról, hogy a kormány így is odaadja a pénzt, már nem először egyeztek meg a felek. Az újdonság most az, hogy nyár végén kiírásra került a felújítással kapcsolatos közbeszerzés, úgyhogy most már látható, hogy lesz is ebből valami: így most arról is meg tudtak egyezni az FKT-n, pontosan hogyan fog kinézni ez a kifizetés.

 

Mint Fürjes Balázs elmondta: a pénzt részletekben utalja a kormány a fővárosnak, és csak akkor, ha Karácsony Gergely vállalja ugyanazt, amit Tarlós István is vállalt:

 

a felújítás miatt legfeljebb 18 hónapig lehet elzárni a Lánchidat a forgalom elől.

 

A főváros ezt vállalta, így a hatmilliárdot három szakaszban utalja majd a kormány: a közbeszerzés lezárását, a kivitelezővel való szerződéskötést, valamint a munkálatok kezdetét követően. Fontos hozzátenni, hogy

 

erről még csak elviekben állapodtak meg a felek, a lepapírozást Fürjes az elkövetkező egy-két hónapban látja reálisnak.

 

Nemcsak a Lánchíddal kapcsolatban született megegyezés

 

Ahogy Fürjes fogalmazott, sok más kérdésben is sikerült egyetértésre jutniuk a fővárossal: így például közös nevezőn van a kormány és a főváros abban, hogy

 

a pesti alsó rakparton kétszer egy sávban legyen biztosított az autósforgalom, és mellette nagyobb tere legyen a gyalogos és kerékpáros forgalomnak.

 

Megállapodtak abban is a felek, hogy a főváros kérésére most már nemcsak a kerületeknek, hanem a fővárosi önkormányzatnak is legyen véleményezési joga a kormányzati városi otthonteremtési program projektjeivel kapcsolatban, ami a megfizethető árú és bérleti díjú, új városi lakások építését hivatott ösztönözni.

 

A kormány vállalja továbbá azt is, hogy

 

kormányzati finanszírozásban épüljön meg a budai fonódó villamos műegyetemi rakparti szakasza, valamint a gödöllői HÉV és az M2-es metró összekötési terveinek elkészítését is a kormány fogja befejezni.

 

Nincs előrelépés a Liget-projektben

 

Fürjes Balázs arra is kitért, hogy volt három kérdés, amiben egyáltalán nem tudtak dűlőre jutni.

 

Az egyik a Karácsony-vezetés által megváltoztatott nagykörúti forgalmi rend, ami Fürjes szerint az autósokat korlátozza feleslegesen – főleg úgy, hogy a rossz idő beköszöntével biciklisekből is kevesebb lesz a nagykörúton. Karácsony Gergelyék ebből nem engednek, és ezzel a kormány sem tud mit kezdeni, hiszen – mint Fürjes Balázs elismerte –

 

a fővárosi forgalmi rend kialakítása teljes mértékben fővárosi hatáskör, a kormány legfeljebb csak kérheti, hogy változtassanak rajta Karácsonyék.

 

A másik vitás pont a Liget-projekt volt, amit azonban Fürjes Balázs – annak ellenére, hogy nem sikerült rábírni a fővárost, hogy a kormányzat által favorizált három épület, az Új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház vagy a Magyar Innováció Házának bármelyike megépüljön – mégis áttörésként aposztrofált. Egyszerűen azért, mert végre tudtak a lényegi kérdésekről beszélni Karácsony Gergelyékkel, és a Liget-projektért felelős miniszteri biztos, Baán László is elmondhatta a szakmai álláspontját.

 

Sok fejlesztést átvállalna a kormány a fővárostól

 

A harmadik vitás pontot pedig azok a fővárosi adóemelések adták, amiket Karácsony Gergelyék azért akarnak bevezetni, hogy a koronavírus negatív hatásai és a kormányzati elvonások miatt a fővárosi költségvetésben keletkezett 150 milliárd forintos lyukat valahogy betömjék. Ennek érdekében vetette fel például a főpolgármester, hogy a koronavírus-válságot jól átvészelő, nagy cégek egyszeri, kismértékű adóval járuljanak hozzá a közös teherviseléshez.

 

A jobb költségvetési helyzet elérése érdekében a főváros javaslatokat is tett a kormánynak. Túl azon, hogy Karácsonyék az adóemelés támogatását és a szolidaritási adó Budapestre eső részének csökkentését kérték, szeretnének közfejlesztésekre és közberuházásokra további 55 milliárd forintot, valamint támogatást egy 70 milliárd forintos hitel felvételében.

 

Fürjes Balázs azonban leszögezte: a kormány abban tántoríthatatlan, hogy nem fog támogatni semmilyen adóemelést és hitelfelvételt, így Karácsonyék ajánlatára egy ellenajánlattal válaszoltak: cserébe azért, hogy a főváros letesz ezekről,

 

a kormány vállalná, hogy mindenestül átveszi a fővárostól a budavári siklóval, a pesti rakparttal, a biodómmal és a fonódó villamoshálózattal kapcsolatos munkákat. Így ezek költségeit mind a kormányzat állná a főváros helyett.

 

Fürjes arról is biztosította Kiss Ambrusékat, hogy ez nem jelentené azt, hogy a kormány kisajátítja magának ezeket a projekteket, hanem azokat minden esetben a fővárossal közösen terveznék meg, az átvállalt projektek listája pedig a jövőben bővíthető lenne.

 

Kiss Ambrus: a nagy ügyekben nem haladtunk

 

A főváros részéről Kiss Ambrus közel sem értékelte annyira optimista módon a hosszú hónapok után újra megvalósult FKT-ülést, mint Fürjes Balázs. Szerinte a nagy ügyekben nem haladtak előre, mert ezek a főváros működésével kapcsolatosak, és pont ezekre nem adott választ a kormányzat.

 

Kiss Ambrus elmondása szerint hiába ajánlja fel a kormány, hogy átvesz fejlesztéseket tőlük – a 150 milliárd forintos lyuk a budapesti költségvetésben nem ezekből származik, hanem például abból, hogy a kormány magasabb hozzájárulási adó befizetésére kötelezi őket, vagy hogy a helyi iparűzési adóból származó bevételek idén a járvány miatt jóval kevesebbek lesznek.

 

Ahogy Kiss Ambrus fogalmazott: a főváros esetében

 

„nem a fejlesztések jelentik a problémát, hanem a működés”.

 

A különböző projektek kormányzati átvételéről szóló javaslatot mindazonáltal Karácsonyék még nem söpörték le az asztalról – mondván, nem volt még elég idejük azt tüzetesen megvizsgálni.

 

NYITÓKÉP: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás