Kínának nagyon nem tetszik, hogy Amerika megint emberi jogi biztost nevez ki Tibetben

Szerző: Petróczi Rafael
2020.10.15. 19:05

A kínaiak szerint Donald Trump célja az, hogy destabilizálja Tibetet.

Kínának nagyon nem tetszik, hogy Amerika megint emberi jogi biztost nevez ki Tibetben

Szerdán jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy annak ellenére, hogy Donald Trump elnöki ideje alatt nem töltötték be ezt a posztot, a republikánus elnök a választási hajrában mégiscsak kinevez egy vezető emberi jogi biztost Tibetben. A választás Robert Destro demokráciáért, emberi jogokért és munkaügyekért felelős helyettes államtitkárra esett.

Mint arra az amerikai külügyminiszter rávilágított: a tibeti emberi jogi biztos feladata egyfajta koordinátori szerep ellátása, szépen megfogalmazva a tibeti vallási vezető, a dalai láma és Kína között kell elősegítenie a párbeszédet, szorgalmazva a tibetiek emberi jogainak tiszteletben tartását, valamint a nyelvi, vallási és kulturális autonómiájukat.

Erre a védelemre valóban szüksége lehet Tibetnek, ami 1950-ben került a kommunista Kínai Népköztársaság fennhatósága alá: bár Tibet Kína részeként, autonóm tartományként hivatalosan megtarthatta belső autonómiáját, a kínai hatalom már az ötvenes években

igyekezett kulturális-vallási értelemben felszámolni Tibetet, megpróbálni „elkínaisítani” őket. Emiatt 1959-ben, és részben emiatt 2008-ban is felkelés tört ki a tartományban, amit a kínai karhatalom levert.

Egyébként vannak olyan hangok, amik szerint Kína hasonló kulturális hódításra készül Európában is.

Kínai olvasatban a tibetiek is a nagy kínai nemzet tagjai, ami nem tesz különbséget etnikumok és vallások között, mindenkit egyenlően elismer, és még a kínai gazdasági növekedésből is részesülnek.

Éppen ezér Kína elfogadhatatlannak tartja, hogy az Amerikai Egyesült Államok Tibetbe küldjön valakit őrködni a tibeti kultúra fölött. Mint azt Robert Destro kinevezése kapcsán Zhao Lijian kínai külügyi szóvivő elmondta:

„A tibeti ügyek Kína belügyei, ami nem engedi meg a külföldi beavatkozást!”

Zhao Lijian azt is hozzátette: szerintük az „úgynevezett tibeti koordinátor” feladata nem más, mint politikai manipuláció, aminek célja, hogy az USA Tibetet a kínai hatalom ellen fordítsa.

Kínának egyébként nemcsak Tibet tekintetében van konfliktusa Amerikával – például a Trump-adminisztráció alatt kereskedelmi háború tört ki a két ország között, az amerikai elnök pedig következetesen Kínát okolja a koronavírus elszabadulásáért. A pápa kegyeiért is zajlik a küzdelem a felek között, ebben egyelőre Kína áll nyerésre: itt el is magyarázzuk, hogy miért.

NYITÓKÉP: Tibeti szerzetesek. Luca Galuzzi / Wikipedia

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek