+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. október 15. csütörtök, 10:52
Közérdekű adatigénylést adtunk be, hogy megtudjuk: hány ember munkájába és mennyi pénzbe kerül a minisztériumi sajtóosztály munkája, amely sosem méltatja válaszra az Azonnalit, még nyilvános telefonszáma sincs.

Bár a magyar kormány különböző szerveivel levelezgetni egy a kormányhoz nem bekötött újságíró számára eleve nem sok sikerrel kecsegtető feladat, az alapból igencsak erős mezőnyből kiemelkedik az Igazságügyi Minisztérium, amely még arra sem méltatta szinte soha az Azonnalit, hogy valami bullshitválasszal koptasson le bennünket.

 

Utoljára Trócsányi László minisztersége alatt, még 2019 áprilisában vette arra a fáradságot a sajtóosztály, hogy egy interjúkérésünkre visszaírja: nincs most erre ideje a miniszternek.

 

Feltettél egy kérdést? Nem válaszolunk, de felrakunk a sajtólistánkra!

 

Azóta a minisztérium csak közvetett módon tudatta velünk, hogy tisztában van a létezésünkkel. Akár videós riportra, akár nagyinterjúra kértünk volna fel Varga Judit minisztert, akár csak egy konkrét szakpolitikai témában tettünk fel rövid kérdéseket, válasz sosem érkezett, azonban egyszer csak váratlanul felraktak bennünket a minisztériumi sajtólistára, hogy aztán naponta több, Varga Juditról szóló MTI-hírről és a miniszter Facebook-posztjairól is külön e-mailekben értesülhessünk. 

 

Ez a csoda sem tartott azonban sokáig, mert

 

amint rászoktunk, hogy a sajtóközleményekre válaszul ismételten elküldjük az interjúkérdéseinket és az egyéb, meg nem válaszolt kérdéseinket, le is vettek egy időre a sajtólistáról

 

– majd amikor más témában később újabb kérdéseket küldtünk, válasz nélkül ismét felraktak arra.

 

VIDÁM ÉS EREDMÉNYES DOLOG LEVELEZNI AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUMMAL.

 

Nem tudtuk így meg az igazságügyi minisztériumtól többek között, hogy az Európai Bíróság által még júniusban elkaszált, a külföldről támogatott civil szervezetek listázásáról szóló törvényt hogyan és mikor fogják akként megváltoztatni, hogy az uniós jognak megfeleljen, ahogy azt sem, hogy a minisztérium hogyan működött közre az általa hangosan szidott bizottsági jogállamiságjelentés Magyarországra vonatkozó fejezetének elkészültében. (Ez utóbbiról Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől sikerült rövid választ kapnunk később egy kormányinfón.)

 

A dologban az is beszédes, hogy a sajtóval való kommunikációra fenntartott minisztériumi osztálynak egyáltalán

 

nincs nyilvánosan elérhető telefonszáma, ha pedig a központi minisztériumi telefonszámot hívja az ember, ott sem hajlandók megadni a melléket, legfeljebb kapcsolnak, de az esetek nagyrészében nem veszi fel a telefont senki.

 

Három ember havi kétmillióért végzi ezt a magas színvonalú tájékoztatást

 

Úgyhogy ha már konkrét kérdésekről nem tudunk információt kicsikarni, arra jutottunk, legalább azt próbáljuk megtudni, mennyibe kerül az adófizetőknek, hogy a minisztérium által a köz tájékoztatására fenntartott osztály nem végzi a dolgát és nem áll szóba egyes sajtótermékekkel. Közérdekű adatigénylést adtunk ezért be, hogy megtudjuk, hány ember dolgozik a sajtóosztályon, mennyit keresnek, ki vezeti a sajtóosztályt és évente mennyibe kerül annak működése.

 

Magunk is meglepődtünk, de erre jött válasz, még ha nem is válaszolták meg teljesen az összes kérdést.

 

A minisztérium válaszából kiderült, hogy három tisztviselő dolgozik a minisztérium sajtóosztályán.

 

Bár azt is megkérdeztük, hogy milyen beosztásban, és beosztásra lebontva mennyit keresnek, ezt nem árulták el, csak annyit: összesen bruttó 2 350 000 forint havonta a bérük.

 

Megtudtuk továbbá, hogy az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályát Szmoditsné Varga Zsuzsanna vezeti. Róla egy gyors guglizással kiderül, hogy 2018-tól dolgozott már az EMMI kommunikációs osztályán is: egyébként ez szintén olyan minisztérium, amely tapasztalataink szerint feketeöves a sajtókérdések meg nem válaszolásában.

 

Azt is megkérdeztük az IM-től, hogy évente mennyibe kerül a sajtóelhárító sajtóosztály működése, erre azonban elutasították a válaszadást arra hivatkozva, hogy nincs erről nyilvántartásuk, és ha kiszámolnák, akkor azzal „egy új minőségű adat” jönne létre, amire egy alkotmánybírósági határozat szerint nem kötelesek válaszolni. Mindenesetre mi megkíséreljük létrehozni ezt az új minőségű adatot: ha megszorozzuk a közölt havi illetményeket 12-vel, akkor legalább 28 millió forint jön ki. Már ha külön prémiumot nem kapnak a sajtós munkatársak a példás elhárítási tevékenységükért.

 

FOTÓ: Varga Judit / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás