+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 16. péntek, 10:05
A tavaszi hullámot jól vészelték át, de most a második legfertőzöttebb régió a nápolyi. A baloldali régióelnök ezért elrendelte október végéig az iskolák bezárását. Az olasz oktatási miniszter azonban bírálja a döntést.

A kínai koronavírus második hulláma Olaszországban a déli régiókat is sújtja. Miközben tavasszal főleg az északi régiókban volt súlyos a helyzet, mostanra

 

a Nápoly központú Campania lett a második legfertőzöttebb terület Olaszországban.

 

A listát persze most is azon északi Lombardia vezeti, amely tavasszal is a leginkább érintett volt a járványban.

 

Jelenleg a majdnem hatmilliós lakosságú

 

Campaniában több, mint 13 ezer aktív fertőzött van.

 

A fertőzöttek nagy része otthoni karanténban tartózkodik, összesen 828-an szorulnak kórházi ápolásra.

 

Campaniában naponta közel ezer új esetet állapítanak meg. A többi délolasz régióban még nem lőttek ki ennyire az esetszámok, bár tavaszhoz képest ott is jelentős a növekedés. Szicíliában például jelenleg majdnem 6000 aktív fertőzött van, majdnem ugyanannyi, mint az északi Venetoban vagy Emilia-Romagnaban.

 

Olaszországban nemrég vezetett be Giuseppe Conte kormányfő szigorításokat: az utcai szájmaszkviselet mellett kötelező az éttermeknek és bároknak éjfélkor bezárniuk (ha nincs lehetőség leülnie a vendégeknek, akkor már 21 órakor záróra van), emellett arra kérte a lakosságot, hogy tekintsenek el az otthoni buliktól, nagyobb családi vagy baráti összejövetelektől is.

 

Az iskolabezárás is felmerült, főleg azért, hogy csökkenteni lehessen a tömegközlekedés zsúfoltságát, ahol a kínai koronavírus könnyen terjedhet. Az ötletet, hogy át kellene megint térni távoktatásra, Luca Zaia, jobboldali venetói régióelnök is támogatja. Lucia Azzolina az Öt Csillag oktatási minisztere azonban határozottan elvetette ezt.

 

Ezért lepte meg őt is, hogy Vincenzo De Luca, a nápolyi régió baloldali elnöke csütörtökön bejelentette:

 

október végéig bezáratja a régió iskoláit (beleértve az egyetemeket is),

 

mindenütt távoktatás lesz. A régióelnök a megugrott esetszámokkal indokolta a döntését. A déli régiókban azért is félnek jobban, mert – ellentétben az északiakkal – az egészségügyi ellátás nem jó, azaz a kórházak nem tudnának kezelni egy olyan járványt, ami tavasszal Lombardiát vagy Venetót sújtotta.

 

Lucia Azzolina oktatási miniszter azonban „súlyosan elhibázott” lépésnek nevezte a döntést.

 

Vélhetően attól tart, hogy esetleg más régiók is – fittyet hányva a római ellenkezésekre – követik Nápoly példáját.

 

Campaniában De Luca intézkedései nem csak az oktatást érintik. Mindenféle rendezvényt – beleértve az egyházi szertartásokat is – betiltott, függetlenül attól, hogy szabad- vagy zárt téren zajlanak-e. Szintén felszólította a lakosságot, hogy az otthonaikban a családi eseményekre ne hívjanak meg külföldieket. Emellett 21 óra után nem lehet elvitelre sem ételt vagy italt vásárolni.

 

NYITÓKÉP: Nápolyi utcakép még a járvány elött / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás