A nápolyi régió bezáratja az iskolákat

Szerző: Techet Péter
2020.10.16. 10:05

A tavaszi hullámot jól vészelték át, de most a második legfertőzöttebb régió a nápolyi. A baloldali régióelnök ezért elrendelte október végéig az iskolák bezárását. Az olasz oktatási miniszter azonban bírálja a döntést.

A nápolyi régió bezáratja az iskolákat

A kínai koronavírus második hulláma Olaszországban a déli régiókat is sújtja. Miközben tavasszal főleg az északi régiókban volt súlyos a helyzet, mostanra

a Nápoly központú Campania lett a második legfertőzöttebb terület Olaszországban.

A listát persze most is azon északi Lombardia vezeti, amely tavasszal is a leginkább érintett volt a járványban.

Jelenleg a majdnem hatmilliós lakosságú

Campaniában több, mint 13 ezer aktív fertőzött van.

A fertőzöttek nagy része otthoni karanténban tartózkodik, összesen 828-an szorulnak kórházi ápolásra.

Campaniában naponta közel ezer új esetet állapítanak meg. A többi délolasz régióban még nem lőttek ki ennyire az esetszámok, bár tavaszhoz képest ott is jelentős a növekedés. Szicíliában például jelenleg majdnem 6000 aktív fertőzött van, majdnem ugyanannyi, mint az északi Venetoban vagy Emilia-Romagnaban.

Olaszországban nemrég vezetett be Giuseppe Conte kormányfő szigorításokat: az utcai szájmaszkviselet mellett kötelező az éttermeknek és bároknak éjfélkor bezárniuk (ha nincs lehetőség leülnie a vendégeknek, akkor már 21 órakor záróra van), emellett arra kérte a lakosságot, hogy tekintsenek el az otthoni buliktól, nagyobb családi vagy baráti összejövetelektől is.

Az iskolabezárás is felmerült, főleg azért, hogy csökkenteni lehessen a tömegközlekedés zsúfoltságát, ahol a kínai koronavírus könnyen terjedhet. Az ötletet, hogy át kellene megint térni távoktatásra, Luca Zaia, jobboldali venetói régióelnök is támogatja. Lucia Azzolina az Öt Csillag oktatási minisztere azonban határozottan elvetette ezt.

Ezért lepte meg őt is, hogy Vincenzo De Luca, a nápolyi régió baloldali elnöke csütörtökön bejelentette:

október végéig bezáratja a régió iskoláit (beleértve az egyetemeket is),

mindenütt távoktatás lesz. A régióelnök a megugrott esetszámokkal indokolta a döntését. A déli régiókban azért is félnek jobban, mert – ellentétben az északiakkal – az egészségügyi ellátás nem jó, azaz a kórházak nem tudnának kezelni egy olyan járványt, ami tavasszal Lombardiát vagy Venetót sújtotta.

Lucia Azzolina oktatási miniszter azonban „súlyosan elhibázott” lépésnek nevezte a döntést.

Vélhetően attól tart, hogy esetleg más régiók is – fittyet hányva a római ellenkezésekre – követik Nápoly példáját.

Campaniában De Luca intézkedései nem csak az oktatást érintik. Mindenféle rendezvényt – beleértve az egyházi szertartásokat is – betiltott, függetlenül attól, hogy szabad- vagy zárt téren zajlanak-e. Szintén felszólította a lakosságot, hogy az otthonaikban a családi eseményekre ne hívjanak meg külföldieket. Emellett 21 óra után nem lehet elvitelre sem ételt vagy italt vásárolni.

NYITÓKÉP: Nápolyi utcakép még a járvány elött / Techet Péter, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek