+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Vass Csaba
2020. október 14. szerda, 08:02
Úgy tűnik, a főváros teljes lezárására még nem került sor, de a kötelező szabadtéri maszkviselést egyre több helyen rendelik el az országban.

Bukarestben a koronavírussal fertőzött személyek fertőzési rátája már túllépte a három ezreléket, ami azt jelenti, hogy Románia fővárosában immár több mint 3 aktív fertőzött jut ezer lakosra – erre vonatkozó statisztikát közölt kedden a román Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

 

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (a román operatív törzs) azonban cáfolta az Országos Közegészségügyi Intézet megállapítását 

 

– szerintük a fővárosban a fertőzési ráta egyelőre 2,65 ezrelék, ezért egyelőre nem szükséges karantént vonni a Bukarest köré. A kormány kedden inkább az operatív törzsre hallgatott, és még nem rendelte el a karantént a főváros körül. Később az Országos Közegészségügyi Intézet is az operatív törzsnek adott igazat.

 

De miért olyan fontos a három ezrelék?

 

Romániában még korábban készenléti állapotot hirdettek ki a koronavírus járvány miatt. A vészhelyzet miatt az egészségügyi minisztérium pontosan meghatározta, hogy milyen esetben lehet életbe léptetni az úgynevezett vörös forgatókönyvet – azaz milyen feltételek mellett rendelhet el karantént a kormány egy település vagy intézmény köré.

 

A szabályzat szerint amennyiben egy településen az elmúlt 14 napban az új fertőzöttek aránya meghaladja három ezreléket – azaz ezer lakosra legalább három aktív fertőzött jut – akkor a helyileg illetékes közegészségügyi igazgatóság (DSP) javaslatára a kormány karantént rendelhet el a szóban forgó település köré. Ezt az államfőnek kell kihirdetnie, és azt követően lép érvénybe, hogy a rendelet megjelenik Románia Hivatalos Közlönyében.

 

Romániában korábban volt már rá példa, hogy lezártak egy települést a járványhelyet miatt. A legnagyobb, még tavasszal karanténba kerülő település a 105 ezer lakosú Suceava, a bukovinai Suceava megye központja volt, amit a Suceava Megyei Közegészségügyi Igazgatóság javaslatára az akkor érvényben lévő szükségállapot miatt katonai rendelettel lezárt a román kormány.

 

Tilos volt elhagyniuk a várost az ott élőknek, bemenni is csak hatósági engedéllyel lehetett

 

– viszont az áthaladást engedélyezték a hatóságok, ha az áthaladó nem hagyta el a gépjárművét. A város azon lakóinak élelmezését, akik nem tudtak az akkor életben lévő kijárási tilalom miatt élelmet beszerezni maguknak, a polgármesteri hivatalnak kellett ellátnia.

 

A karantén feltételei

 

A román egészségügyi minisztérium szabályai szerint az illetékes hatóságok akkor rendelhetnek el karantént egy település vagy intézmény körül, ha

 

+ az újonnan fertőzöttek száma ezer lakosra viszonyítva túllépi a hármat;

 

+ az újonnan fertőzöttek többsége ugyanazon közösségen belülről kerül ki (bentlakásos intézmények, egészségügyi központok);

 

+ a fertőzési ráta emelkedő tendenciát mutat, és a bizonyítottan fertőzött betegek ellátásához nem áll rendelkezésre elegendő egészségügyi személyzet;

 

+ a kórházakban nem áll rendelkezésre elegendő orvosi személyzet, akik el tudnák látni a betegek ellátását, vagy a kórházak nem rendelkeznek elegendő védőfelszereléssel;

 

+ a kórházi ágyak 90 százalékában már koronavírussal diagnosztizált betegeket kezelnek, valamint a kórház intenzív osztályát is 90 százalékos terhelés alatt tarja a koronavírusos betegek kezelése.

 

A karantént meg lehet hosszabbítani, ha a karanténra kötelezett állampolgárok nem tartják be annak a szabályait.

 

Mit lép Bukarest, ha eléri a három ezreléket a fertőzési ráta?

 

Ludovic Orban román jobbközép miniszterelnök bejelentése szerint az első lépés, amit meg fognak tenni, hogy bezárják az összes iskolát és áttérnek az online oktatásra. A miniszterelnök arról beszélt, hogyha Bukarest eléri a három ezrelékes fertőzési rátát, akkor más szigorító intézkedéseket is meg kell hoznia a kormánynak – de konkrétumokat még nem említett.

 

A román fővárosban már korábban is szigorított a kormány a korlátozásokon, mivel az elmúlt hetekben nagyon bedurvult a járvány terjedése. Bezártak, a színházak, mozik és az éttermek beltéri részei is.

 

Kötelező szabatéri maszkviselés jöhet

 

Romániában kedden 3130 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Az országban éppen szombaton döntött rekordot az új fertőzöttek száma, akkor 3517 új fertőzöttet jelentettek. A szakemberek szerint a vírus előfordulási arányának növekedési üteme gyorsul. Október 9-e óta – amikor a hatóságok hivatalosan először közölték az előfordulási arányokat – megduplázódott azoknak a megyéknek a száma, amelyek túllépték az 1,5 ezrelékes fertőzési rátát.

 

A román operatív törzs kedd délutáni sürgősségi ülésén arról döntöttek,

 

hogy az egész országra nézve kötelezővé teszik a szabadtéri maszkviselést azokon a településeken, ahol ezer főre vetítve a fertőzöttek száma meghaladja a hármat.

 

Azokon településeken, ahol ez a feltétel nem áll fenn, ott csak ajánlott lesz a maszkviselés a szabadban – hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

 

A jelenlegi egészségügyi előírások szerint a maszkviselés mikéntjéről megyei szinten döntenek a megyei önkormányzatok és a megyei közegészségügyi hivatalok. A járvány kezdete óta az ország több megyéjében döntöttek úgy, hogy kötelezik a szabadtéri maszkviselést is. A kormány keddi bejelentéséig az elmúlt hetekben összesen 41-ből 11 megye tette kötelezővé a szabadtéri maszkhasználatot.

 

Az országos előírások szerint maszkot hordani eleve kötelező zárt terekben, tömegközlekedésen, vonat- és buszállomásokon, az iskolák száz méteres körzetében. Ezeket az maszkviselési szabályokat szigorítja most tovább a kormány a szabatéren is kötelező maszkviseléssel a különösen átfertőzött települések esetében – amennyiben a megye még nem döntött ott szigorításokról.

 

A maszkhordás szigorítására a keddi aggasztó esetszámok miatt került sor. A járvány kezdete óta a romániai koronavírusos beteg száma meghaladta a 160 000-et, ebből 34 411 aktív eset jelenleg. A halottak száma pedig meghaladja az ötezret.

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás