+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 14. szerda, 20:32
Ötnél többen nem gyűlhetnek össze, keményebben büntetik a szabályszegőket, és hamarosan kötelező lehet maszkot viselni már az utcán is.

Épphogy csak felocsúdtak a portugálok a sokkból, hogy ikonikus focistájuk, Cristiano Ronaldo is elkapta a koronavírust, a portugál kormány máris újra szigorításra szánta el magát a drasztikusan romló koronavírus-helyzet miatt.

 

Portugália ugyan más nyugat-európai országokhoz képest nem áll rosszul a járványkezelésben, de szeptember eleje óta ott is folyamatosan emelkedik az újonnan azonosított esetek és az aktív fertőzöttek száma is: az előbbi szeptember elején még csak 200 körül mozgott, és mostanra egy hete stabilan 1000 fölötti az új megbetegedések száma.

 

Sőt, szerdán ez a szám átlépte már a 2000-et is – ilyen magas napi új esetszámra a járvány kezdete óta még nem volt példa.

 

Az aktív koronavírus-fertőzöttek száma a szeptember eleji 14 ezer főhöz képest pedig több, mint a duplájára emelkedett, október 13-án már majdnem elérte a 33 ezret. A járvány kezdete óta 91 193 esetet regisztráltak a portugál hatóságok, ebből 54 493-an épültek fel, és 2117-en haltak meg, ami 2,3 százalékos halálozási arányt jelent.

 

A tehát egyértelműen felszálló ágban lévő járvány megfékezése érdekében a portugál kormány

 

öt főben maximalizálta az összejöveteleket, és ez alól már a korábban kivételt élvező esküvők és keresztelők sem jelentenek kivételt,

 

ahol korábban 50 fő is összegyűlhetett a társadalmi távolságtartás és a maszkviselés szabályainak betartásával.

 

Döntött a kormány arról is, hogy azonnali hatállyal

 

tízezer euróra (átszámítva 3,6 millió forintra) emelik a maximálisan kiszabható bírságot, ha valamely üzlet, étterem vagy vállalkozás megsérti a koronavírus miatti intézkedéseket.

 

A hatékonyabb ellenőrzés érdekében a portugál hatóságok is többször fogják ellenőrizni ezeket a helyeket.

 

Továbbá a kormány a portugál parlament elé terjesztett két törvényjavaslatot is megtárgyalásra: az egyik értelmében kötelezővé tennék a nyilvános helyeken, így az utcákon is a maszkviselést, míg a másik egy koronavírus-követő appot vezetne be, amit az iskolákban és a munkahelyeken kötelezően használni kellene.

 

Mint azt azonban a portugál miniszterelnök, António Costa elmondta,

 

a sokkal rosszabb Covid-statisztikákat produkáló Spanyolországgal közös határszakaszt nem kívánják lezárni.

 

Portugália egyébként nincs egyedül, a közelmúltban több európai ország is – mint Lengyelország, Románia, Szlovákia, Belgium vagy Olaszország – a járványügyi korlátozások szigorítása mellett kötelezte el magát.

 

NYITÓKÉP: António Costa beszédet tart egy 2012-es gyűlésen. FraLiss / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás