+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 14. szerda, 20:32
Ötnél többen nem gyűlhetnek össze, keményebben büntetik a szabályszegőket, és hamarosan kötelező lehet maszkot viselni már az utcán is.

Épphogy csak felocsúdtak a portugálok a sokkból, hogy ikonikus focistájuk, Cristiano Ronaldo is elkapta a koronavírust, a portugál kormány máris újra szigorításra szánta el magát a drasztikusan romló koronavírus-helyzet miatt.

 

Portugália ugyan más nyugat-európai országokhoz képest nem áll rosszul a járványkezelésben, de szeptember eleje óta ott is folyamatosan emelkedik az újonnan azonosított esetek és az aktív fertőzöttek száma is: az előbbi szeptember elején még csak 200 körül mozgott, és mostanra egy hete stabilan 1000 fölötti az új megbetegedések száma.

 

Sőt, szerdán ez a szám átlépte már a 2000-et is – ilyen magas napi új esetszámra a járvány kezdete óta még nem volt példa.

 

Az aktív koronavírus-fertőzöttek száma a szeptember eleji 14 ezer főhöz képest pedig több, mint a duplájára emelkedett, október 13-án már majdnem elérte a 33 ezret. A járvány kezdete óta 91 193 esetet regisztráltak a portugál hatóságok, ebből 54 493-an épültek fel, és 2117-en haltak meg, ami 2,3 százalékos halálozási arányt jelent.

 

A tehát egyértelműen felszálló ágban lévő járvány megfékezése érdekében a portugál kormány

 

öt főben maximalizálta az összejöveteleket, és ez alól már a korábban kivételt élvező esküvők és keresztelők sem jelentenek kivételt,

 

ahol korábban 50 fő is összegyűlhetett a társadalmi távolságtartás és a maszkviselés szabályainak betartásával.

 

Döntött a kormány arról is, hogy azonnali hatállyal

 

tízezer euróra (átszámítva 3,6 millió forintra) emelik a maximálisan kiszabható bírságot, ha valamely üzlet, étterem vagy vállalkozás megsérti a koronavírus miatti intézkedéseket.

 

A hatékonyabb ellenőrzés érdekében a portugál hatóságok is többször fogják ellenőrizni ezeket a helyeket.

 

Továbbá a kormány a portugál parlament elé terjesztett két törvényjavaslatot is megtárgyalásra: az egyik értelmében kötelezővé tennék a nyilvános helyeken, így az utcákon is a maszkviselést, míg a másik egy koronavírus-követő appot vezetne be, amit az iskolákban és a munkahelyeken kötelezően használni kellene.

 

Mint azt azonban a portugál miniszterelnök, António Costa elmondta,

 

a sokkal rosszabb Covid-statisztikákat produkáló Spanyolországgal közös határszakaszt nem kívánják lezárni.

 

Portugália egyébként nincs egyedül, a közelmúltban több európai ország is – mint Lengyelország, Románia, Szlovákia, Belgium vagy Olaszország – a járványügyi korlátozások szigorítása mellett kötelezte el magát.

 

NYITÓKÉP: António Costa beszédet tart egy 2012-es gyűlésen. FraLiss / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz a budapesti járókelők? Videó.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás