+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. október 14. szerda, 08:08
Noha Heinz-Christian Strache kerületi tanácsnokként megmaradhatott volna a politikában, pártja bukása után kijelentette: üzletembernek áll, és újságot alapít. Közben a bécsi szociáldemokraták még mindig nem mondták meg, kivel folytatnák a kormányzást – három párt közül is válogathatnak. Az egyik legnagyobb szocdem kerületi pártszervezet a Zöldek ellen emelt szót.

A vasárnapi bécsi tartományi választásokon nem jött össze Heinz-Christian Strache számára a nagy visszatérés. Az egykori osztrák alkancellár, akit a pártpénzek hűtlen kezelése miatt saját pártja, az FPÖ még tavaly év végén kizárt, egy saját listával akart volna megkapaszkodni a bécsi politikában:

 

a Team Strache azonban a négy százalékot se érte el.

 

Szerda délelőttre értékelik ki a levélszavazatokat, de nem valószínű, hogy a Strache-pártnak ez még segíteni tudna.

 

Strachenak azonban nem feltétlenül kell teljesen elbúcsúznia a politikától. Ha a városi parlamentbe nem is jutott be, a Team Strache több bécsi kerületben is szerzett a kerületi tanácsokban mandátumokat. Mivel Strache előrelátó módon minden megszerezhető mandátumra jelöltette magát,

 

elvileg dönthet most úgy is, hogy beül valamelyik kerületi tanácsba.

 

Ezzel Strache oda térhetne vissza, ahol 29 éve elkezdte a politikát: 1991-ben 21 évesen egy bécsi kerületben lett kerületi képviselő.

 

Ez a poszt a politikai túlélést – nagyon alacsony szinten – biztosíthatná, de az anyagit nem: a kerületi tanácsban Strache bruttó 463 eurót keresne. Strache kedden be is jelentette: nem fog egyetlen kerületi tanácsba sem beülni, sőt, kiszáll a politikából és üzletembernek áll.

 

A bejelentés persze ismerős lehet, mert ugyanezt ígérte tavaly októberben, amikor az FPÖ – többek között a Strache körüli botrányok miatt – nagyot veszített az országos választásokon. Akkori ígérete alig két hónapig tartott ki.

 

Az, hogy most talán mégis komolyan gondolja, két körülménnyel függhet össze. Egyrészről most saját pártja bukott el, azaz nehezen képzelhető el, miként tudna egyáltalán a politikában maradni – mégsem alakíthat egy újabb pártot. Másrészről ezúttal azt is megnevezte, hogy üzletemberként mire vállalkozik:

 

újságot fog alapítani.

 

A balliberális News hetilapnak sikerült Strachét elérnie, aki azt mondta a terveiről: a Team Strache nem tűnhet el, országos mozgalommá kell válnia (erről az Azonnalinak adott májusi interjújában is beszélt), és ezt szeretné egy új online újsággal megtámogatni. A jövőben ennek lenne ő a kiadója.

 

STRACHE AZ IDEI POLITIKAI BUKÁSA UTÁN A MÉDIÁBAN FOLYTATNÁ, BÁR AZ ÚJ ÚJSÁGJA EGY POLITIKAI TERV RÉSZE LENNE. FOTÓ: HCS / FB

 

Christian Höbart, a Team Strache főtitkára is azt nyilatkozta: noha még értékelniük kell a választási eredményt, a párt feloszlatásáról szó sem lehet, mindenképpen folytatni akarják a munkát – noha összesen pár bécsi kerületi tanácsban lesznek jelen.

 

A szocdemek még kéretik magukat, három párt is versenyez a kegyeikért

 

Eközben továbbra is kérdéses, hogy a választásokat 42 százalékkal megnyerő szociáldemokraták kikkel kötnek koalíciót. Noha tíz éve a Zöldekkel kormányoznak, és az ökopárt is tudta növelni most vasárnap szavazatainak számát, a Michael Ludwig polgármester vezette bécsi SPÖ-ben többen is elégedetlenek a Zöldekkel – főleg azok autómentesítő terveivel van problémája számos elvtársnak.

 

Michael Ludwig újraválasztott szocdem polgármester ideális helyzetben van, mert három párt közül is válogathat. Folytathatja a Zöldekkel, de így vélhetően a közlekedéspolitikát nem adná nekik. Koalíciót köthet a konzervatívokkal (ÖVP), akiknek bécsi elnökét, Gernot Blümelt ugyan nem kedveli, de a párt mögötti gazdasági körökkel már jól kijön. Vagy akár a liberális Neost is beveheti, ugyanis velük is meglenne a többség. Ez utóbbi vörös-pink-koalíció országosan is újszerű lenne – főleg, hogy a Neos eddig sehol sem volt még kormányon tartományi szinten.

 

CHRISTOPH WIEDERKEHR, A NEOS BÉCSI ELNÖKE SZÍVESEN KORMÁNYOZNA. AZ SPÖ EGYETLEN BAJA A LIBERÁLISOKKAL, HOGY TÚLSÁGOSAN A KÖRMÜKRE AKARNÁNAK NÉZNI A VÖRÖS CÉGEKBEN. A KÉPEN WIEDERKEHR CLAUDIA GAMON, A NEOS EP-KÉPVISELÖJE MELLETT ÁLL. FOTÓ: ChW / FB

 

Ludwig érezhetően arra vár, hogy a három másik párt kezdjen vele alkudozni – azaz talán éppen

 

azt a partnert választja majd, aki a legkevesebb kompromisszumra kényszeríti a vörösöket.

 

MICHAEL LUDWIG AZT A PÁRTOT VÁLASZTJA PARTNERNEK, AMELY MELLETT ÚGYIS AZ Ö SZAVA LESZ MAJD A DÖNTÖ. FOTÓ: ML / FB

 

Ludwigék ezen a héten nem is akarnak még a koalícióval foglalkozni. Jövő héten fog valamennyi tartományi mandátumot szerzett párttal – azaz még az FPÖ-vel is – találkozni, és utána dönt az SPÖ arról, kivel kezd koalíciós tárgyalást. Annyit megígért az újraválasztott polgármester, hogy nem fognak párhuzamos koalíciós tárgyalásokat folytatni – azaz jövő hétre megnevezik azt a pártot, amellyel közösen szeretnének kormányozni.

 

Ernst Nevrivy, az egyik fontos külkerület, a Donaustadt szocdem elnöke azt mondta: jobb lenne, ha a konzervatívokkal vagy a liberálisokkal kormámyoznának. A politikus szerint

 

„Bécsnek és főleg Donaustadtnak“ mindenképpen az lenne az érdeke, hogy legalább a közlekedéspolitika kerüljön el a Zöldektől.

 

Nevrivy – mint más külső kerületi politikus is – közismert arról, hogy ellenzi a bécsi Zöldek gyalogos- és biciklispárti politikáját.

 

A liberális Neos mellett szólhat, hogy ők nagyon kicsi partner lennének a hatalmas szocdemek mellett, azaz bizonyosan alig jutnának szóhoz. Az SPÖ egyetlen problémája a Neos-szal, hogy a párt régóta szorgalmazza, hogy a vörös Bécs átláthatóbban gazdálkodjék. Amint arról az Azonnali is írt: az osztrák fővárost átszövik a párt vagy a város tulajdonában lévő „vörös cégek“.

 

Három kerület is a Zöldeké lett

 

Bécsben vasárnap nem csak tartományi, de kerületi választások is voltak. A kerületi előljárók közül

 

a 23 kerületből három-három a zöldeké és a konzervatívoké,

 

a fennmaradó 17 pedig a szociáldemokratáké.

 

A Zöldek megszerezték a dzentrifikálódó bécsi Józsefvárost, a hipszter Neubaut és a jópolgári Währinget. A konzervatív Néppárt (ÖVP) pedig hagyományosan három gazdag kerületben – a Belvárosban, Döblingben és a Schönbrunn körüli Hietzingben – állíthat kerületi előljárót. Az FPÖ a Simmering munkásnegyedet viszont elveszítette, ott megint a szociáldemokratáké a kerületi elöljáróság.

 

FOTÓ: HC Strache szájmaszkban a bécsi Városházán / HCS, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás