Az Európai Unió Tanácsa ajánlja, hogy szűnjön meg a határzár, de nem kötelez rá senkit

Szerző: Vass Csaba
2020.10.14. 15:32

Kitaláltak valamit, hogy megkönnyítsék a koronavírus-járvány miatt bevezetett EU-n belüli határzárak ügyét. A gond az, hogy a Tanács csak ajánlani tud, de kötelezni nem kötelezhet most senkit.

Az Európai Unió Tanácsa ajánlja, hogy szűnjön meg a határzár, de nem kötelez rá senkit

Ajánlásokat fogadott el a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió Tanácsa, hogy a járvány miatt a tagországok között bevezetett utazási korlátozásokat összehangolják. 

Az ajánlások nem kötelező érvényűek, csupán útmutatásként szolgálnak az EU-tagállamai  számára, és azt szeretnék elérni, hogy könnyebbé váljon az állampolgárok egyik országból a másikba utazása.

A ajánlások között szerepel az is, hogy az Európai Unió tagállamai heti rendszerességgel szolgáltassanak adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) részére az alábbi kritériumok alapján:

+ az előző 14 napban regisztrált új Covid19-esetek száma 100 ezer főre vetítve,

az előző héten elvégzett összes tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek száma 100 ezer főre vetítve,

+ az előző héten elvégzett összes tesztből a pozitív teszteredmények aránya.

Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott ajánlások közül a legfontosabbak azok az ajánlások, melyek szerint a tagállamoknak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak kiküldött adatok alapján régiók (például megyék) szerinti bontásban hetente közzé kellene tenniük az uniós tagállamok térképét a tagállami döntéshozatal támogatása érdekében. A térképen pedig ezeket a területeket a következő színekkel kellene jelölniük:

zöld besorolású terület, ha az adott régióban 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 100 ezer lakosra vetítve 25-nél kevesebb, és a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék 

+ narancssárga besorolású terület, ha az adott régióban 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 100 ezer lakosra vetítve 50-nél kevesebb, de a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25 és 150 között van, de a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék

+ piros besorolású terület, ha az adott régióban14 nap alatt regisztrált esetek aránya 100 ezer lakosra vetítve legalább 50, és a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya  több mint 150

+ szürke besorolású terület, ha nincs elegendő információ, vagy ha a tesztelési arány 300-nál alacsonyabb

A zöld besorolású régiók esetében a most elfogadott ajánlások szerint az államoknak biztosítaniuk kellene a szabad ki- vagy beutazást, ami azt jelentené, ha egy magyar állampolgár zöld besorolású országból tér haza, akkor nem kellene kötelező módon karanténba vonulnia, ugyanez érvényes lenne akkor is, ha Magyarország zöld besorolású területnek lenne minősítve, és innen utazik ki valaki egy külföldi EU-tagállamba, ami esetleg más besorolású.

Az ajánlás szerint a narancssárga és a piros besorolású államok, illetve régiók esetében az államok bevezethetnek korlátozásokat, de kizárni nem zárhatnak ki senkit, aki EU-s tagállamból érkezik. A narancssárga és piros besorolású országok esetében, ha a valamelyik állam korlátozásokat akar bevezetni, akkor 48 órával azelött, hogy a korlátozások érvénybe lépnének, azt jelezniük kell.

Mivel a javaslat kitér arra, hogy az országok besorolása ne egységesen, hanem régiókra lebonva történjen, ezért vannak olyan országok, amelyeknek bizonyos részei zöldek lennének, míg mások narancssárgák, illetve pirosak. Magyarország a jelenlegi állás szerint teljesen bepirosodna, hiszen nálunk a fertőzöttek száma 100 ezer főre lebontva meghaladja minden régióban az ötvenet.

Fontos ugyanakkor ismételten hangsúlyozni, hogy az elfogadott ajánlások nem kötelező erejűek, így azokat ma hiába fogadták el a tagállami miniszterek a Tanácsban, nem válnak automatikusan kötelező érvényűvé Magyarország számára sem. Az ajánlástól függetlenül még mindig a tagállamok hatáskörébe tartozik annak az eldöntése, hogy a járványügyi védekezés érdekében pontosan miként korlátozzák ideiglenesen a szabad mozgást.

Az tehát, hogy az EU-s ajánlásból lesz-e bármi is itthon, csak és kizárólag a Magyarországot szeptember óta lezárva tartó Orbánékon múlik.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 
Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek