+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 14. szerda, 18:20
A koronavírus-járvány miatt idén különleges körülmények között, csak az egészségügyi előírások betartásával lehetett részt venni az egyik legnagyobb román ortodox zarándoklaton. A korlátozások ellen kisebb tüntetés is volt.

A román társadalom hagyományosan Európa legvallásosabb társadalmának számít. Egy 2019-ben elvégzett közvélemény-kutatás szerint a románok 55 százaléka bizonyult mélyen vallásosnak. 

 

A vallásosság és az ortodox szertartások fontos jelentőséggel bírnak a román társadalomban.

 

Az ország legnagyobb vallási eseménye az októberi Szent Piroska (Sfânta Parascheva) ereklyéje köré szerveződő zarándoklat szokott lenni, ezt idén október 14-én szerdán tartották meg.

 

 

Szent Piroska a koronavírus ellen

 

Ilyenkor több százezer, az ország minden részéről összesereglett hívő keresi fel a moldvai Jászvásár (Iași) városát és annak püspöki templomát. Ugyanis itt, Jászvásáron őrzik a 11. századi ortodox szent, Szent Piroska holttestét. Az ortodox vallásban a szentek kultuszának és az azok előtti hódolatnak talán a nyugati kereszténységhez képest is nagyobb a jelentősége. Az ortodox ünnephez hozzátartozik, hogy

 

a rengeteg zarándok Szent Piroska koporsójához vonul, ott pedig végigcsókolja azt – általában fittyet hányva arra, hogy előtte vagy utána ezt többezer ember megtette már.

 

A koronavírus-járványra való tekintettel viszont éppen ezt a mozdulatot tiltotta meg az illetékes megyei közegészségügyi hivatal. Ugyanakkor azt is elrendelték, hogy

 

a szertartáson csak jászvásáriak és Iași megyeiek vehessenek részt, az ország többi részéről érkezett zarándok számára tilos volt a belépés a templomba és a templom előtti térre.

 

Aggasztó, hogy a tomboló koronavírus-járvány ellenére egyáltalán engedélyezték a zarándoklatot. Keddről szerdára ugyanis Romániában annyi napi új fertőzöttet azonosítottak a hatóságok, amennyit eddig még soha. A több, mint harmincezer elvégzett tesztből 4016 lett pozitív, vagyis a vírus pozitivitási rátája 12 százalékos. A WHO ajánlásai szerint egy járvány terjedését akkor tudjuk pontosan nyomon követni, ha az adott napi tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de hétnapos átlaga nem lépi át az 5 százalékot.

 

A RÉSZTVEVŐK, EGYMÁSTÓL BIZTONSÁGOS TÁVOLSÁGBAN KÖVETIK A SZERTARTÁST, ÁLTALÁBAN MASZK IS VAN MINDENKIN. FOTÓ: DOXOLOGIA / FB.

 

Hivatalosan 500 személy vehetett részt a szertartáson a templom előtti téren.

 

A résztvevők jól láthatóan egymástól két méter távolságra voltak, valamint a Román Ortodox Egyház (BOR) arról is gondoskodott, hogy a templom udvarán kívülről, nagy képernyőkről is lehessen követni a szertartást. A résztvevők száma a korábbi évek hatalmas tömegeihez képest nagyon alacsony volt.

 

A BOR hozzáállása a koronavírus-járványhoz szemmel láthatóan sokat változott az elmúlt időszakban: a járvány elején még botrányt okozott Kolozsváron az az ortodox pópa, aki ugyanabból a kanálból áldoztatta végig a szertartás félszáz résztvevőjét.

 

 

Az ortodox hívőket nem lehet csak úgy elzárni a szenttől

 

A különböző korlátozó intézkedésekkel szemben kisebb tüntetés is kialakult a hívők között.

 

A szertartás végével mintegy ötven fő, láthatólag maszkok nélkül, egymáshoz közel zsúfolódva igyekezett bejutni a szentnek az ereklyéjéhez. A csoportról kiderült, hogy nem helyiek voltak, hanem más vidékről érkeztek. A közrendet biztosító csendőrök és a hívők között kisebb kiáltozás is kialakult, amikor a csendőrök felszólították, hogy hagyják el a területet. A hívők „Le a diktatúrával”, „Majd feleltek a végítélet napján”, „Az ördögöt szolgáljátok” kiáltásokkal illették a csendőröket.

 

„Hagyjanak békén! Nem vehetik el az imához való jogomat!”

 

– mondta egy másik résztvevő a rendet fenntartani próbáló csendőröknek. Az BOR hivatalos képviselőinek végül a csendőrökkel együtt sikerült nyugalomra inteni a résztvevőket. A tüntetést követően mintegy háromezer hívő várt nyugodtan arra, hogy Szent Piroska ereklyéjéhez járuljon. A román hatóságok ezen a ponton egyszerűen feladták a koordinálást:

 

szerdán délután már a személyi igazolvány ellenőrzése nélkül bárkit – tehát valószínűleg nem csak helyieket – beengedtek a szent elé elmondani egy imát.

 

A Digi24 élő tudósítása szerint a jászvásári templomkertben „valódi ünnepi búcsúhangulat” lett. A megszólaltatott ortodox pópák úgy nyilatkoztak, hogy a korlátozások feladásával kompromisszum született az állam és az egyház között.

 

NYITÓKÉP: Digi24 / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás