+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 13. kedd, 14:17
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint nyájimmunitást oltással, és nem tömeges fertőzésekkel kell elérni.
„A nyájimmunitás fogalmát oltásoknál szoktuk használni. Ebben az esetben a lakosság védett adott vírustól, ha az oltottság elért egy bizonyos szintet”

 

– fogalmazott a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz hétfőn Genfben az ENSZ hivatalos honlapja szerint. Az etióp szakember ezért azt mondta: a nyájimmunitás elérése az emberek vírustól való megvédését jelenti, nem pedig azt, hogy kiteszik őket a fertőzésveszélynek.

 

„Soha korábban a történelemben nem használták a nyájimmunitást járványra adott válaszként. Ez tudományosan és etikailag is problémás” – mondta Gebrejeszusz.

 

A WHO jelenleg úgy becsüli, a világ lakosságának nagyjából tíz százaléka lehet immunis az újfajta koronavírusra. Az ENSZ honlapja ezért ellenpéldaként felhozza, hogy a kanyaró elleni nyájimmunitás eléréséhez a lakosság 95 százalékának oltottságára van szükség, így a koronavírussal szemben a nagy többség egyelőre védtelen.

 

„Éppen ezért a vírus kontrollálatlan terjedése elkerülhető fertőzésekhez, szenvedéshez és halálhoz vezet” – figyelmeztetett a szakember.

 

Emelkedő fertőzésszámok

 

Gebrejeszusz emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi napokban rendre csúcsot döntött a regisztrált koronavírus-fertőzések száma – különösen igaz ez Európára és Ázsiára. „Sok város és ország is jelent emelkedést a kórházi kezelésre szorulók és az intenzív osztályokon ellátottak számáról” – tette hozzá, és ismét leszögezte, hogy bár érezhetően egyre többen találják fárasztónak a járvány elleni védekezést, ezt nem lehet megúszni.

 

Szerinte továbbra is a széleskörű fellépés és a bizonyítottan hatékony eszközök bevetése – ezek közé sorolta a digitális technológia alkalmazását, telefonos applikációk fejlesztését – vezethet sikerre.

 

„Minden országnak, amely most mérlegeli a lehetőségeit, azt üzenem: meg tudjátok csinálni!”

 

Banános Jancsi és dr. Kamu visszavág

 

Az ENSZ honlapja arról nem ír, miért éppen most szólalt meg a nyájimmunitás ügyében Gebrejeszusz – mindenesetre a sajtót október 6-a után bejárta az úgynevezett Nagy Barrington-kiáltvány híre: ezt állítólag 15 ezer orvos, valamint egészségügyi dolgozó és szakember írta alá világszerte,

 

és amellett érveltek benne, hogy a nyájimmunitás elérése érdekében „szabadjára” lehetne engedni a vírus terjedését az alacsony kockázatú csoportokban.

 

Emellett a koronavírus miatti kijárási korlátozások „katasztrofális” következményeire is felhívták a figyelmet. A kiáltványt az Oxfordi Egyetemen tanító Sunetra Gupta, valamint a Stanford munatársa, Jay Bhattacharya és a Harvardon dolgozó Martin Kulldorff jegyzik, ezt írták alá aztán tízezernél is többen.

 

Legalábbis ezt állították. Ugyanakkor a Sky News nem sokkal később kiszúrta, hogy az „aláírók” között  olyan nevek is szerepelnek, mint

 

dr. Johnny Bananas (dr. Banános Jani) és dr. Person Fakename (dr. Kamunevű Személy).

 

De valaki dr. Harold Shipmanként írta fel magát a listára: Shipman arról vált hírhedtté Nagy-Britanniában, hogy 1998-as letartóztatása előtt több mint 200 páciensét gyilkolta meg.

 

A svédeknek is szólhatott az üzenetet

 

Európában Svédország vált híressé a különutas járványkezeléséről: ott jóval lazább korlátozások léptek csak életbe tavasszal. A svéd járványkezelést sok kritika és dicséret is érte, legutóbb az egészségügyi szakembereik a korábbi magas halálozási adatok ellenére sikerként könyvelték el a svéd modellt.

 

Ugyanakkor nyáron a kormány legfontosabb járványügyi tanácsadója elismerte: túl sokan haltak bele az országban a koronavírus-fertőzésbe.

 

NYITÓKÉP: Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, O Melhor do Vale / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás