+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 13. kedd, 20:38
Belarusz több városában tartottak békés vonulásokat a belarusz nyugdíjasok, akik az őrizetbe vett tüntetők szabadonengedéséért tüntettek. Az OMON rohamrendőrei ellenük sem féltek fellépni.

Október 12-én újabb olyan választói csoport tüntetett Lukasenka ellen, akik eddig a rezsim egyik megbízható alapját adták:

 

mégpedig a nyugdíjasok.

 

Október 5-e után most hétfőn is Belarusz több városában tartottak felvonulást a nyugdíjasok, amire Minszkben például több mint ezer ember látogatott ki.

 

 

A nyugdíjasok azért vonultak fel, hogy így tiltakozzanak a rendőri brutalitás ellen, ami a hétvégi tüntetéseket jellemezte. Hiába tartanak már augusztus 9-e óta a tüntetések, az OMON rohamrendőrei még mindig erőszakosan lépnek fel a tüntetők ellen, hétfő óta pedig már éles lőfegyvert is használhatnak.

 

 

A felvonuló nyugdíjasok ezenkívül követelték az őrizetbe vett tüntetők szabadon engedését, és az új választások kiírását, mivel az augusztus 9-én tartott elcsalt elnökválasztás eredményeit ők sem fogadják el.

 

Azonban annak ellenére, hogy a tüntetésen kizárólag nyugdíjasok vettek részt, az OMON rendőrség velük sem bánt kesztyűs kézzel:

 

több nyugdíjast is őrizetbe vettek a békés felvonulás után, Minszkben még gázsprayt is bevetettek ellenük.

 

 

 

A nyugdíjas tüntetők ennek ellenére is határozottan léptek fel: egy rohamrendőröket szállító busznak például elállták az útját, és csak akkor álltak félre, amikor már nem volt rajta egy rohamrendőr sem. A rohamrendőrök vélhetően a Minszki Egyetemre siettek, mivel az egyetemisták ott egésznapos tüntetést szerveztek a campuson.

 

 

A független Tut.by beszélt egy őrizetbe vett nyugdíjasnő fiával. A beszámoló szerint az 59 éves nyugdíjast a tüntetés vége után a rendőrök berángatták a minibuszba és őrizetbe vették, ugyanis a belarusz törvények szerint a választási kampányidőszakon kívül tilos részt venni bármilyen politikai gyűlésen, így tüntetésen is.

 

A Viasna Emberjogi Központ szerint több mint száz embert vettek őrizetbe október 12-én,

 

de a nyugdíjasok mellett vélhetően fiatal egyetemisták is a rendőrőrsön végezték.

 

Belaruszban már augusztus 9-e óta folyamatosak a tüntetések, miután a hivatalos választási eredmény szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka nyert, azonban már több bizonyíték is arról tanúskodik: a választást elcsalták. Ennek ellenére Lukasenka titokban beiktatta magát elnöknek, és jelenleg nem tűnik úgy, hogy feladná a hatalmát. Legutóbb például arról beszélt, hogy a választók augusztus 9-én a békére és a rendre szavaztak, ezért rendet kell tenni Belarusz utcáin.

 

NYITÓKÉP: Belarusz nyugdíjasok Minszk utcáin. Forrás: Franak Viačorka / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás