+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 13. kedd, 10:05
Marián Kotleba 1488 euró értékű ajándékutalványokat osztogatott március 14-én, a szlovák fasiszta bábállam megalakulásának évfordulóján.

Hétfőn a szlovák Különleges Büntetőbíróság elsőfokon négy év négy hónap börtönbüntetést szabott ki Marián Kotlebára, a szlovák szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS-NS) vezetőjére alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt.

 

Neonáci romantika számmisztikával

 

Kotleba még 2017-ben Besztercebánya megye elnökeként ajándékozott három családnak egy-egy

 

1488 euró értékű ajándékutalványt március 14-én, az 1939-ben létrejött első Szlovák Köztársaság megalakulásának évfordulóján.

 

SZIMBOLIKUS JÓTÉKONYKODÁS. KÉP: SKUTEČNĚ NEKOREKTNĚ / FACEBOOK

 

A Hitler akaratából, Csehszlovákia feldarabolásával létrejött bábállam fontos igazodási pont a szlovák szélsőjobboldal számára, az 1488-as szám pedig közismert neonáci jelkép: a 14 az amerikai fajvédő David Lane egyik 14 szóból álló tételmondatára utal, a 88 pedig a Heil Hitlert jelenti (a H a nyolcadik betű az angol ábécében).

 

Nyolcórás szónoklat a bíróságon

 

Marian Kotleba – ahogy a radikálisok általában, ha kérdőre vonják őket – tagadta, hogy bármilyen jelentést tulajdonított volna az 1488-as számnak. A politikus szerint koncepciós per zajlik ellene, szerinte azért akarják elítélni, mert jótékonykodott. Az Új Szó tudósítása szerint a tárgyaláson a szélsőjobboldali politikus

 

bizarr jelenetekkel tarkított, gigantikus, nyolc órán át tartó szónoklatban bizonygatta az ártatlanságát.

 

A beszédben Kotleba próbálta bagatellizálni a vádat, hitelteleníteni a szerinte elfogult bíróságot, és az ártatlansága melletti bizonyítékként – a tárgytól lényeges elkanyarodva – részletesen taglalta a saját és a pártja politikai munkáját is, felsorolva többek között a pártja által benyújtott törvényjavaslatokat, és Besztercebánya megye elnökeként elért eredményeit, ideértve például az utak mentén lekaszált területek nagyságát is. 

 

Az 1488-as szám jelentéktelenségét azzal ábrázolta, hogy felsorolt egy csomó 14 euró 88 centbe kerülő terméket, a legbizarrabb jelenet pedig az volt, amikor elővett három zsákot, amikben 14, 88, illetve 1488 euró volt egyeurósokban, és biztosította a bíróságot, hogy

 

ha kiborítja a zsákok tartalmát, egyikből sem fog horogkereszt kiesni.

 

Hosszan érvelt amellett is, hogy az 1488-as szám véletlenül jött ki úgy, hogy háromfele osztották a jótékony célból összegyűjtött pénzt. Ezen állításának ellentmond a Denník N által idézett, a párt későbbi EP-képviselőjének, Milan Unríknak egy 2017-es, a botrány kirobbanása utáni Facebook-posztja, amiben a politikus azt kérdezi a követőitől, vajon

 

észrevette-e volna a liberális média a radikálisok jótékonysági akcióját, ha más összeg szerepel az utalványokon.

 

Nem jogerős

 

Kotleba a maratoni beszédével valószínűleg a per elnapolását szerette volna elérni, de a bíróság az időhúzás miatt 500 eurós bírságot szabott ki rá, és meghozta az ítéletet: a radikális politikus első fokon négy év négy hónap letöltendő szabadságvesztést kapott alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt. (A négy év négy hónap, azaz a 44 a Denník N szerint fricska a 88-ra válaszul.)

 

Az ítélet nem jogerős, a per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik. Ha ott is helyben hagyják az ítéletet, Marián Kotleba amellett, hogy

 

börtönbe kerül, elveszíti képviselői mandátumát is, és többé nem indulhat választáson.

 

A Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt a 2020-as szlovák parlamenti választáson a várakozásokhoz képest rosszul szerepelve szűk nyolc százalékos eredményt ért el. A korábban magyarellenes hangokat is megütő párt elsősorban a súlyos szociális feszültségekkel terhelt, leszakadt régiókban népszerű, ahol magyar támogatói is vannak.

 

NYITÓKÉP:  Jakub O. Pietrzak / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás