+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 13. kedd, 13:34
A független országgyűlési képviselő a szerencsi időközi választás ellenzéki jelöltjét, Bíró Lászlót vádolta meg korrupcióval - mindezt az időközi választás után.

Közös közleményben cáfolta az ellenzéki összefogást alkotó hat párt, az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum Hadházy Ákos kijelentéseit a szerencsi időközi választás közös, de egyébként jobbikos jelöltjével, Bíró Lászlóval kapcsolatban.

 

A független parlamenti képviselő a választás estéjén, az eredmények ismeretében tett közzé egy Facebook-bejegyzést, amiben azt írta a 4,97 százalékponttal a parlamenti képviselőségről lemaradt Bíró Lászlóról, hogy szerinte ő nem volt jó ellenzéki jelölt. Ennek indoklásaként Hadházy nemcsak Bíró László rasszista indulatait hozta fel (korábban a politikus többször is antiszemita megjegyzéseket tett a közösségi oldalán), hanem azt is, hogy Bíró egy 50 milliós EU-s támogatás jelentős részét egy többnyire jól szituált vállalkozókból és jogászokból álló „szociális szövetkezeten” keresztül magára költötte ahelyett, hogy abból valódi fejlesztéseket csinált volna.

 

 

Az Azonnalinak adott interjújában Hadházy azt is elmondta, hogy erről majd akkor tud részletesebben beszélni, 

 

„ha a jelölt (azaz Bíró László – a szerk.) beleegyezik, hogy a nekem elküldött néhány dokumentumot is nyilvánosságra hozzam.”

 

Az ellenzéki pártok ezzel szemben azt állítják, hogy a rendelkezésre álló információik szerint „nem állják meg a helyüket azok az állítások, amelyeket Hadházy Ákos tett Bíró László szerepvállalása kapcsán”. Sőt, mint írják: Hadházy Ákosnak maga Bíró László ajánlotta fel – Szabó Gábornak, a Jobbik kampányfőnökének teljes egyetértésével és támogatásával –, hogy otthonában betekintést nyerhet minden olyan iratba és dokumentumba, amelybe óhajt, és kérdéseket is föltehet neki. „Miután a húszperces, kampányhajrában beiktatott látogatás megtörtént, Hadházy Ákos megnyugodva távozott Bíró László otthonából.”

 

Hadházy Ákos a posztjában arról is nyilatkozott, hogy a vizsgálódása után talált korrpuciógyanújáról értesítette az ellenzéki pártok vezetőit, és Bíró Lászlót – annak ellenére, hogy rasszista indulatónak és korrupciógyanúsnak tartja – azzal tudta támogatni, hogy a kampányban nem beszél mindarról, amit megtudott. Hétfőn először Jakab Péter és az LMP vezetősége, kedd kora délutánra már

 

az összes ellenzéki párt egységesen cáfolta, hogy Hadházy Ákos értesítette volna őket a Bíróval kapcsolatos aggályairól.

 

Az első cáfolatokra válaszul egyébként még hétfőn Hadházy is korrigált azzal, hogy „a jelek szerint az üzenetem – adminisztrációs hiba miatt – nem minden párt vezetőjéhez jutott el, de eljutott mindenhova, ahova kellett. Remélem viszont, hogy ők maguk is, tőlem függetlenül utánajártak az ügynek, és érezték ők is a dilemmát és ők is levonják a megfelelő tanulságokat.”

 

A szerencsi időközi választást – aminek a gyakorlatban nem volt tétje, hogy a Fidesz meg tudja-e őrizni a kétharmadot a parlamentben – a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc lánya, a fideszes Koncz Zsófia nyerte 50,87 százalékos eredménnyel, Bíró László 45,9 százalékkal lett a második, míg a Szanyi-féle ISZOMM párt jelöltje, Tóth Ádám 2,23 százalékot szerzett. A Hadházy Ákossal készült interjúnk pedig, amiben a képviselőt kérdezzük sok más mellett az időközi választásról is, itt olvasható.

 

NYITÓKÉP: Hadházy Ákos / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás