+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 13. kedd, 13:34
A független országgyűlési képviselő a szerencsi időközi választás ellenzéki jelöltjét, Bíró Lászlót vádolta meg korrupcióval - mindezt az időközi választás után.

Közös közleményben cáfolta az ellenzéki összefogást alkotó hat párt, az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum Hadházy Ákos kijelentéseit a szerencsi időközi választás közös, de egyébként jobbikos jelöltjével, Bíró Lászlóval kapcsolatban.

 

A független parlamenti képviselő a választás estéjén, az eredmények ismeretében tett közzé egy Facebook-bejegyzést, amiben azt írta a 4,97 százalékponttal a parlamenti képviselőségről lemaradt Bíró Lászlóról, hogy szerinte ő nem volt jó ellenzéki jelölt. Ennek indoklásaként Hadházy nemcsak Bíró László rasszista indulatait hozta fel (korábban a politikus többször is antiszemita megjegyzéseket tett a közösségi oldalán), hanem azt is, hogy Bíró egy 50 milliós EU-s támogatás jelentős részét egy többnyire jól szituált vállalkozókból és jogászokból álló „szociális szövetkezeten” keresztül magára költötte ahelyett, hogy abból valódi fejlesztéseket csinált volna.

 

 

Az Azonnalinak adott interjújában Hadházy azt is elmondta, hogy erről majd akkor tud részletesebben beszélni, 

 

„ha a jelölt (azaz Bíró László – a szerk.) beleegyezik, hogy a nekem elküldött néhány dokumentumot is nyilvánosságra hozzam.”

 

Az ellenzéki pártok ezzel szemben azt állítják, hogy a rendelkezésre álló információik szerint „nem állják meg a helyüket azok az állítások, amelyeket Hadházy Ákos tett Bíró László szerepvállalása kapcsán”. Sőt, mint írják: Hadházy Ákosnak maga Bíró László ajánlotta fel – Szabó Gábornak, a Jobbik kampányfőnökének teljes egyetértésével és támogatásával –, hogy otthonában betekintést nyerhet minden olyan iratba és dokumentumba, amelybe óhajt, és kérdéseket is föltehet neki. „Miután a húszperces, kampányhajrában beiktatott látogatás megtörtént, Hadházy Ákos megnyugodva távozott Bíró László otthonából.”

 

Hadházy Ákos a posztjában arról is nyilatkozott, hogy a vizsgálódása után talált korrpuciógyanújáról értesítette az ellenzéki pártok vezetőit, és Bíró Lászlót – annak ellenére, hogy rasszista indulatónak és korrupciógyanúsnak tartja – azzal tudta támogatni, hogy a kampányban nem beszél mindarról, amit megtudott. Hétfőn először Jakab Péter és az LMP vezetősége, kedd kora délutánra már

 

az összes ellenzéki párt egységesen cáfolta, hogy Hadházy Ákos értesítette volna őket a Bíróval kapcsolatos aggályairól.

 

Az első cáfolatokra válaszul egyébként még hétfőn Hadházy is korrigált azzal, hogy „a jelek szerint az üzenetem – adminisztrációs hiba miatt – nem minden párt vezetőjéhez jutott el, de eljutott mindenhova, ahova kellett. Remélem viszont, hogy ők maguk is, tőlem függetlenül utánajártak az ügynek, és érezték ők is a dilemmát és ők is levonják a megfelelő tanulságokat.”

 

A szerencsi időközi választást – aminek a gyakorlatban nem volt tétje, hogy a Fidesz meg tudja-e őrizni a kétharmadot a parlamentben – a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc lánya, a fideszes Koncz Zsófia nyerte 50,87 százalékos eredménnyel, Bíró László 45,9 százalékkal lett a második, míg a Szanyi-féle ISZOMM párt jelöltje, Tóth Ádám 2,23 százalékot szerzett. A Hadházy Ákossal készült interjúnk pedig, amiben a képviselőt kérdezzük sok más mellett az időközi választásról is, itt olvasható.

 

NYITÓKÉP: Hadházy Ákos / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás