+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 12. hétfő, 19:34
Az egészségügyi miniszter szerint „drámaiak” a járványügyi adatok, ezért elképzelhető, hogy tavasz után ismét lezárják az országot. Pedig nem halnak meg többen náluk, mint Magyarországon.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter arról beszélt a VTM televízióban, hogy az embereknek össze kell tartaniuk, hogy továbbra is nyitva maradhassanak az iskolák, működhessenek az üzletek és a kórházak is meg tudjanak birkózni a járvány jelentette nyomással az országban.

 

Belgiumban a pozitív koronavírus-tesztek aránya jelentősen megugrott az utóbbi hetekben. A naponta regisztrált új fertőzések átlagos száma rekordot jelentő 3749-en áll: október első hetéhez képest pedig hetedikéig 26 245-re ugrott a pozitív tesztek heti száma az egy héttel korábbi 13 883-hoz képest.

 

Csak hétfőn 5327 új esetről érkezett hír. Vandenbroucke ezért az újságírói kérdésre, miszerint lesznek-e újra lezárások, azt felelte:

 

„nem garantálhatok semmit”.

 

Sok teszt, sok eset, kevesebb halott

 

Igaz, a belgák nem is spórolnak a tesztekkel: a járvány kezdete óta 3,7 millió tesztet végeztek el, ez egymillió főre vetítve 319 ezer szűrést jelent. Összehasonlításképp: Magyarországon hétfőig ugyanennyi idő alatt 834 ezerszer teszteltek, ami egymillió főre vetítve mindössze 86 ezret jelent.

 

Áprilisban podcastunkban, a Helyzetben beszélt a drámai belga járványügyi állapotokról egy Brüsszelben élő magyar, Osgyáni Anikó. Az egészségügy akkor annyira leterhelt volt, hogy Anikó elmondása szerint akkor „belga ápolónak lenni semmivel nem volt jobb, mint magyarnak”. Szerinte az, hogy a belgák eleinte nem vették komolyan a járvány elleni védekezést, súlyos következményekkel járt.

 

A kijelentés csak elsőre tűnik túlzásnak:

 

áprilisban ugyanis szó szerint százával haltak meg az országban a koronavírus miatt. Belgium legsötétebb napja április 9-e volt, ekkor 321-en haltak bele a fertőzésbe, amely máig 10 ezernél is több életet követelt.

 

Ehhez képest jelentős eredmény, hogy az utóbbi napokban a magas fertőzésszám ellenére a magyarhoz hasonló számokat mutatnak a belga statisztikák, naponta 20 körüli halálozással és kórházi ápolásra is lényegesen kevesebben szorulnak, mint tavasszal.

 

NYITÓKÉP: Celuici / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belügyekért felelős biztos, Ylva Johansson akcióterve a szíriai és iráni orvos bevándorlók képesítésének gyorsabb elismerését akarja elérni.

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás