Tarolt az SPÖ Bécsben, Strachénak annyi

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.11. 17:06

42 százalékot kaptak a szocdemek az exit poll szerint, Kurzék a másodikak, zöld előretörés nem volt.

Tarolt az SPÖ Bécsben, Strachénak annyi

Ha lesz még valami érdekes vagy fontos, rögtön frissítjük a cikket.

FRISSÍTÉS (19:11): A voksok 90 százalékos feldolgozottsága mellett semmi érdemi elmozdulás nem történt: SPÖ 42 százalék, ÖVP 18,9 százalék, Zöldek 14,1 százalék, NEOS 7,8 százalék, FPÖ 7,7 százalék, Strache listája 3,6 százalék. Ebbe beleprognosztizálják a levélszavazatokat is, ezért a hibahatár +/- 1,5 százalék. A választási részvétel 62,6 százalékos volt.

FRISSÍTÉS (18:50): Miután a szavazatok 79 százalékos feldolgozottságánál mindössze 3,6 százalékot kapott Heinz-Christian Strache saját listája, kimondható, hogy az Ibiza-botrányba belebukott osztrák exalkancellár visszatérési kísérletének annyi. Strache ráadásul még korábbi fellegvárában, a rengeteg bevándorló által lakott Favoritenben sem érte el az ötszázalékos küszöböt, csak két kerületben, Floridsdorfban és Simmeringben ment egy kicsivel afölé. De egykori pártja, az FPÖ sem szerepelt valami fényesen: míg 2015-ben majd' 31 százalékot hoztak, most csak 7,7 százalékot értek el. Az FPÖ bécsi elnöke, Dominik Nepp ezt részben azzal magyarázta, hogy az emberek még mindig büntetik őket Strache Ibiza-videója miatt.

Strache az ORF-en úgy kommentálta az eredményeket, hogy a választóknak mindig igaza van. „Jéghidegen, szín nélkül vitte végig az FPÖ-vezetés a szakítást velem, ez rengeteg embert nemcsak megsebesített, de fejbe is ütött.” Mint mondta, ő közösen akart volna indulni az FPÖ-vel, de a párt vezetése elállt ettől. Rengetegen elkeseredtek emiatt, így Strache. Szerinte az FPÖ jelenlegi vezetése hosszútávon tönkretette az FPÖ-tábort, így ennek az eredménynek az kell legyen a következménye, hogy eltávolítják őket a párt éléről. A műsorvezető kérdésére, hogy ezzel a borítékolható bukással most már végleg vége-e politikai karrierjének, Strache ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy a végeredményt kedden hirdetik ki, addig pedig ki fog derülni szerinte, hogy igenis be fognak jutni.

FRISSÍTÉS (18:05): A szavazatok 34 százalékos feldolgozottságánál az első, ténylegesen megszámolt szavazatokat is magába foglaló eredményprognózis (hibahatár: 2 százalék plusz/mínusz) szerint az SPÖ 41,7 százalékot kapott. Biztos második lett az ÖVP 18,7 százalékkal, a Zöldek 14,6 százalékot kaptak, az FPÖ 7,5 mindössze százalékot. Erősödött a NEOS: 8,1 százalékot kaptak a jobbliberálisok. Heinz-Christian Strachénak lényegében annyi: a Team Strache csak 3,6 százalékot kapott, azaz még az 5 százalékos küszöböt sem érte el, nemhogy a hőn áhított kétszámjegyű eredményt. A kommunista Links 2,2 százalékot, a Sörpárt 2 százalékot kapott.

+ + +

Noha előre lehetett tudni, hogy a Bécset gyakorlatilag száz éve vezető szociáldemokraták magasan mindenki fölött végeznek most is, a rend kedvéért rögzítjük, hogy ez így történt most is.

Ezt onnan tudjuk, hogy a 17 órai urnazárást követően megjött az első exit poll az ORF-en az október 11-i tartományi választásról – ezt azonban érdemes nem készpénznek venni a végeredmény szempontjából, a koronavírus-járvány miatt ugyanis jóval többen szavaztak levélben, mint eddig. Mint közölték, az exit poll hibahatára 2,5 százalékos, viszont beleprognosztizálták a levélszavazatokat is.

Eszerint az Ausztria fővárosát 2018 óta irányító Michael Ludwig főpolgármester és pártja, az SPÖ listája 42 százalékot kapott – itt a nagy kérdés az volt, hogy vajon Ludwig képes lesz-e megugrani a 40 százalékot, azaz jobban szerepelni, mint elődje, a 39,6 százalékot kapott Michael Häupl 2015-ben. 

A második helyért folyt nagy küzdelem a közvélemény-kutatások szerint: Sebastian Kurz kancellár jobbközép Osztrák Néppártja és jelöltjük, Gernot Blümel pénzügyminiszter 17,5 százalékkal jöttek végül fel a dobogó második helyére. A harmadik helyre az eddigi koalíciós partner Zöldek voltak jók 15 százalékkal – noha a hibahatár miatt akár még helyet is cserélhetnek. A választás nagy vesztese a 2015-ben még majd' 31 százalékot elért Osztrák Szabadságpárt: most, egy évvel az Ibiza-botrány után a viszonylag ismeretlen bécsi pártelnökük, Dominik Nepp mindössze 10 százalékot hozott az exit poll szerint – és neki már az is siker, ha egyáltalán megugorja a 10-et.

Az FPÖ-ből kiszakadt Team Strache, amit a volt osztrák alkancellár és alkalmi rapper, Bécs örökös szélsőjobboldali főpolgármester-jelöltje, Heinz-Christian Strache vezetett, egész este izgulhat, hogy vajon bekerülnek-e a tartományi parlamentbe, miután az exit poll 4 százalékot adott nekik, a küszöb viszont 5 százalékos. Sikerült viszont ezt megugrania a jobboldali-liberális NEOS-nak, amely a kampányban már előre ellenzéki szerepet ígért a választóknak: ők 8 százalékot kaptak. A SÖZ nevű migránspárt és a Links (Bal) nevű kommunista-újbaloldali lista nem tudta megugrani az 5 százalékot.

A következő napok egyetlen nyitva maradt kérdése így az lesz, hogy az SPÖ kivel köt koalíciót: a Zöldekkel, mint tették eddig, vagy a Néppárttal, amely ezt kifejezetten ambicionálja, vagy szigorúan elméleti lehetőségként akár a NEOS-szal is. Hivatalos végeredmény kedden lesz majd.

De mitől ennyire vörös Bécs? Techet Péter megírta neked. És hogyan kampányoltak a pártot? Körbefotóztuk neked Bécset.

FOTÓ: Michael Ludwig / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek