+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 11. vasárnap, 20:43
Bíró László, az ellenzéki összefogás jelöltje ugyan jobban teljesített, mint 2018-ban a mostani győztes apja ellen a Jobbik színeiben, de ezúttal is alulmaradt.

A voksok 95,45 százalékos feldolgozottsága alapján kijelenthető, hogy Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 50,07 százalékával győzött a szerencsi-tiszaújvárosi időközi választáson. A második Bíró László, a Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP közös jelöltje lett, ő 46,67 százalékkal, 1722 szavazat különbséggel maradt alul, a Szanyi Tibor-féle ISZOMM által támogatott, független Tóth Ádám pedig sok vizet nem zavarva 2,25 százalékon végzett. 

 

Ha a mostani időközin nem indult volna Tóth Ádám, a szintén független Váradi Gábor, valamint a Demokrata Párt jelöltje, Sóváriné Bukta Erika, és egyúttal minden rájuk szavazó Bíróra voksolt volna, akkor sem tudott volna győzni a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

 

A mostani időközire a különböző pártok belső közvélemény-kutatásai állítólag rendkívül szoros eredményt jósoltak Koncz Zsófia és Bíró László között, a kampány pedig különösen érdekes volt, mert Konczot kifejezetten rövid idő alatt, gyakorlatilag a nulláról építették fel jelöltnek a Fidesznél, Bíró pedig folyamatos támadás alatt állt korábbi antiszemita megnyilvánulásai miatt.

 

Koncz Zsófia győzelmével megmaradt a kormánypártok parlamenti kétharmada, bár ha el is vesztették volna, annak a gyakorlatban nem lett volna túl nagy jelentősége, ugyanis az eddigi szavazási magatartásokból kitűnik, hogy Ritter Imre német nemzetiségi képviselő ígéretéhez híven mindig a Fidesz-KDNP-vel együtt szavaz, illetve a Mi Hazánk képviselőinek szavazataira is sokszor számíthattak a kormánypártok.

 

Az időközi választást azután írták ki, hogy Koncz Zsófia édesapja, Koncz Ferenc, fideszes országgyűlési képviselő motorbalesetben életét vesztette idén júliusban. Koncz Ferenc 2010 és 2014 között Szerencs polgármestere volt, majd a 2018-as országgyűlési választáson a borsodi 6-os választókerületből jutott be a parlamentbe, magabiztosan, 49,3 százalékkal, több mint kilencezer szavazattal verve a második jelöltet, a már akkor is próbálkozó jobbikos Bíró Lászlót, akinek az érvényes szavazatok 31,64 százalékát sikerült megszereznie.

 

2018-ban a most Bírót támogató pártok közül még az MSZP-Párbeszéd és az LMP indított jelölteket Pap Zsolt és Tarnai Gábor személyében, ők az érvényes szavazatok 14,9 és 2,27 százalékát szerezték meg, tehát még a Jobbikkal összefogva sem tudták volna legyőzni Konczot.

 

NYITÓKÉP: Koncz Zsófia / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás