+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 9. péntek, 18:52
Nyugatos Magyarországot, kevesebb barátkozást a keleti diktatúrákkal: a Jobbikot és a Mi Hazánkot is megjárt Volner János és a saját magáról elnevezett párt Volner politikai előéletéhez képest homlokegyenest ellenkező értékekkel kíván beszállni a magyar politikai palettán folyó versenybe. Kik ők és mit akarnak? Elmondták.

Pénteken délelőtt a Jobbikból 2018-ban kilépett, majd a Mi Hazánk környékén feltűnt, később pedig onnan is eltűnt független országgyűlési képviselő, Volner János saját pártja, a Volner Párt tartott dunai hajókázással összekötött sajtóeseményt. A hajókázás a svájci diplomatáról, Carl Lutzról elnevezett rakpartról indult.

 

Először északi irányban indultunk el az Árpád hídig, majd pedig megfordulva a Petőfi hídig déli irányban, végül vissza a Carl Lutz rakpartra – szóval kellemesen eltöltött két óra volt. Egyetlen dolog zavart: az eseményen nem lehetett se fotózni, se hangfelvételt készíteni. Erre maga a pártelnök, Volner hívta fel a figyelmemet, amint észlelte, hogy kattant a fényképezőgépem.

 

Az új párt megalakulását – amelyet Volner János az egyszerűség kedvéért saját magáról nevezett el – Volner szeptember 19-én jelentette be, a pénteki esemény pedig az első sajtós háttérbeszélgetés volt. 

 

Mit akar a Volner Párt?

 

Volner eszmefuttatásában összefoglalta a párt céljait, a párt értékeit, esetleges szavazóbázisát. Nagy tervekkel vágnak neki a 2022-es országgyűlési választásnak: talán a párt logója ezért is a Volner név, a győzelmet jelentő V-szimbólum és a 2022-es dátum ötvözete.

 

A VP elsősorban parlamenti párt szeretne lenni, majd népszerűsége növekedésével akár a kormányzás felé is kacsintgatna.

 

A 2022-es orrszággyűlési választásokon mind a 106 országgyűlési választókerületben indítana saját jelöltet a VP. Mivel a párt önmagát mind a Fidesszel, mind pedig az ellenzéki összefogással szemben határozza meg, ezért a VP-nek a részvétele az ellenzéki közös listán kizártnak tűnik.

 

És hogy milyen lenne ez a VP-kormányzás?

 

Természetesen technokrata. A VP azt szeretné, hogy

 

a kormány ne a VP tagjaiból, hanem „nemzeti ügyekben elkötelezett szakértőkből” állna.

 

Ki is jelentette, hogy a VP vezetőségének tagjai nem kívánnak miniszterek lenni. A párt jelenlegi vezetőségéből Volnár János pártelnök és Jávor Miklós alelnök személye ismert.

 

Volner igazi piaci üzletemberként a Fidesz-kormány gazdaságpolitikáját is megszakértette. Szerinte a gazdaság olyan területeit szállta meg az állam, ahol semmi keresnivalója nincs – ez alatt a pártelnök természetesen a kormányközeli oligarchákat értette.

 

Volner és vállalkozó barátai állítólag már egy antikorrupciós csomagon is dolgoznak, amit a közeljövőben kívánnak megismertetni a magyar nyilvánossággal.

 

Volner ezt a programot kényszerítő, akár zsaroló eszközként kívánja használni a továbbiakban. Ugyanis szerinte 2022-ben sem a Fidesz, sem pedig a „balliberális oldal” nem fog egyszerű többséget szerezni, ezért a mérleg nyelve a VP lesz. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy csakis külső támogatója lenne egy kormánynak, maga a VP nem lépne egyik oldallal sem koalícióra.

 

Volnernek egy másik gazdaságpolitikai víziója pedig a skandináv típusú közpénz-gazdálkodásban merül ki – erről azonban nem tudhattunk meg többet. Volner János biztosan a legutóbbi időben Pogátsa Zoltánnak a Magyarország politikai gazdaságtana – az északi modell esélyei című könyvét olvasgatta, innen meríthetett ötleteket.

 

Hol van Magyarország helye a világban?

 

A VP külpolitikai víziója is szöges ellentétét képezi annak, mint amit Volner János korábban az Oroszországgal szemben a néppártosodás ellenére sem épp kritikus Jobbikban és az EU-ból mostanában kilépni akaró Mi Hazánk környékén képviselt.

 

Volner János és a VP elkötelezetten euroatlantistának tartják magukat.

 

Szerinte Magyarországnak mind a két irányban (az EU és a NATO felé is) szorosabbra kell fűznie a kapcsolatokat, nem pedig eltávolodnia onnan. Volner kijelentette, hogy „NATO- és EU-csatlakozásunkkal nemcsak egy szervezetbe, hanem egy értékközösségbe is beléptünk”.

 

Talán ezzel a nyugatos attitűdel magyarázható azt, hogy Volner és a VP nem tartja jó külpolitikai irányvonalnak a keleti diktatúrákkal való barátkozást sem. Volner a nemzetközi közösségre és így a nyugati értékekre is 

 

az elsődleges veszélyt Kínában látja.

 

Kínát nemes egyszerűséggel a muszlim ujgur kisebbséggel való bánásmódja miatt „fasisztoid diktatúrának” minősítette, őket tette felelőssé a klímaválságért is. Szerinte Kína egyedül nagyobb szennyező, mint Európa, az USA és India együttvéve – a nemzetközi közösségnek ezért erősebben fel kellene lépnie a távol-keleti országgal szemben.

 

NYITÓKÉP: Volner Párt / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás