+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 8. csütörtök, 11:16
A második hullám elérte a budapesti kerékpárosforgalmat is.

Megfordult a trend: nem alábbhagyott, hanem új lendületet kapott a kerékpáros növekedés az iskola- és munkakezdés hónapjában Budapesten, legalábbis erre jutott a Magyar Kerékpárosklub. A kerékpárszámlálók szerint nem kevesebbet, hanem többet kerékpároztak a budapestiek, mint augusztusban: ez azért izgalmas, mert az elmúlt években ilyenkor már visszaszorulóban volt a bringa.

 

 

2019-hez képest április óta tart a növekedés. Szeptemberben a – nyilvánosan elérhető – fővárosi bicikliszámlálók látványos, átlagosan 35 százalékos növekedést mértek az egy évvel korábbihoz képest, vagyis a budapesti bringásokat még a nagykörúti autósbaráttá tett bringasávok sem riasztják vissza attól, hogy használják a kerékpárjukat. A legnagyobb nyertes a Csepelre vezető Weiss Manfréd úti kerékpárút, ahol 59 százalékkal bicikliztek többet a tavaly szeptemberihez képest.

 

A Kerékpárosklub nemrég megjelent reprezentatív kutatása szerint

 

51-ről 57 százalékra nőtt a valamilyen rendszerességgel bicikliző budapestiek száma 2018-hoz képest, amin a kínai koronavírus mellett az új kerékpársávok is lendíthettek.

 

Felfedezték azt is, hogy ugyanannyi kormánypárti és ellenzéki szavazó biciklizik, a kormánypártiak viszont gyakrabban teszik. A kutatás baromi részletes, érdemes elmerülni a grafikonokban.

 

Ha valaki csak most érzi magában azt, hogy inkább bringázna buszozás helyett, ne féljen megtenni, üzeni a Kerékpárosklub. A Kerékpárosklub szerint ősszel és télen is érdemes biciklin maradni. Esőkabát és sárvédő kell csak ahhoz, hogy rossz időben is kényelmes legyen biciklivel közlekedni – ehhez egy kisokost is készítettek.

 

FOTÓ: Budapesti Közlekedési Központ / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás