Soha nem látott biciklis forgalomnövekedést mértek szeptemberben Budapesten

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.08. 11:16

A második hullám elérte a budapesti kerékpárosforgalmat is.

Soha nem látott biciklis forgalomnövekedést mértek szeptemberben Budapesten

Megfordult a trend: nem alábbhagyott, hanem új lendületet kapott a kerékpáros növekedés az iskola- és munkakezdés hónapjában Budapesten, legalábbis erre jutott a Magyar Kerékpárosklub. A kerékpárszámlálók szerint nem kevesebbet, hanem többet kerékpároztak a budapestiek, mint augusztusban: ez azért izgalmas, mert az elmúlt években ilyenkor már visszaszorulóban volt a bringa.

2019-hez képest április óta tart a növekedés. Szeptemberben a – nyilvánosan elérhető – fővárosi bicikliszámlálók látványos, átlagosan 35 százalékos növekedést mértek az egy évvel korábbihoz képest, vagyis a budapesti bringásokat még a nagykörúti autósbaráttá tett bringasávok sem riasztják vissza attól, hogy használják a kerékpárjukat. A legnagyobb nyertes a Csepelre vezető Weiss Manfréd úti kerékpárút, ahol 59 százalékkal bicikliztek többet a tavaly szeptemberihez képest.

A Kerékpárosklub nemrég megjelent reprezentatív kutatása szerint

51-ről 57 százalékra nőtt a valamilyen rendszerességgel bicikliző budapestiek száma 2018-hoz képest, amin a kínai koronavírus mellett az új kerékpársávok is lendíthettek.

Felfedezték azt is, hogy ugyanannyi kormánypárti és ellenzéki szavazó biciklizik, a kormánypártiak viszont gyakrabban teszik. A kutatás baromi részletes, érdemes elmerülni a grafikonokban.

Ha valaki csak most érzi magában azt, hogy inkább bringázna buszozás helyett, ne féljen megtenni, üzeni a Kerékpárosklub. A Kerékpárosklub szerint ősszel és télen is érdemes biciklin maradni. Esőkabát és sárvédő kell csak ahhoz, hogy rossz időben is kényelmes legyen biciklivel közlekedni – ehhez egy kisokost is készítettek.

FOTÓ: Budapesti Közlekedési Központ / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek