+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 8. csütörtök, 18:36
Olaszország után a lengyelek is meglépték az utcai maszkviselést: a szigorú rendelkezés válasz a csütörtökön rekordot döntő fertőzésszámra.
Szombattól kötelezővé teszik Lengyelország egész területén a szájat és orrot is elfedő egészségügyi maszkok viselését a nyílt közösségi tereken, a szabadban is,

 

miután az országban rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökön – jelentette be a hírt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

 

Lengyelországban csütörtökön 4280 új fertőzöttet jelentettek be, az elmúlt egy napban pedig 76 halálos áldozatot szedett a járvány. A csütörtöki adatok azt mutatják, hogy az újonnan fertőzöttek száma egy nap alatt 30 százalékkal nőtt az előző napi adatokhoz képest. Az adatok elemzésekor a lengyel miniszterelnök kifejtette: a fertőzés ilyen mértékű növekedése mellett a fertőzöttek száma három naponta fog megduplázódni. „Itt van a második hullám, és nekünk határozottan szembe kell néznünk vele” – jelentette ki Morawiecki.

 

A 38 milliós országban a járvány kezdete óta 111599 személy fertőződött meg a korra csütörtökig, míg 2867 személy vesztette életét a fertőzés következtében.

 

A csütörtökön bejelentett esetek többségét a Varsót is magában foglaló Mazóvia régióban regisztrálták.

 

A miniszterelnök beszámolt róla, hogy országszerte mintegy négyezer kórházi ágyat foglalnak el most a Covid-19-ben szenvedő betegek, és még további 9500 ágy áll a fertőzöttek rendelkezésére, ezt a számot azonban az elkövetkező napokban több ezerrel fogják növelni.

 

Mateusz Morawiecki túl azon, hogy zéró toleranciát hirdetett az egészségügyi szabályokat megszegőkkel szemben, arról is beszélt, hogy a szigorú lépésekre (így a nyílt terű maszkhordásra is) azért van szükség, hogy az ország gazdaságilag elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet. Igaz, a lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adatai szerint az ország nem is teljesített olyan rosszul: az első negyedéves 2 százalékpontos növekedést a második negyedévben 8,2 százalékpontos csökkenés követte. Ezzel szemben Magyarországon a KSH adatai szerint míg a gazdaság az első negyedévben 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, addig a második negyedéves visszaesés már 13,6 százalékpontos volt.

 

A lengyelek amúgy nincsenek egyedül a maszkviselés szabadban is kötelező viselésével, az olasz kormány úgyszint a mai naptól tette ezt kötelezővé Olaszország egész területén. Igaz, Dél-Tirol az autonómiájára hivatkozva nem hajlandó alávetni magát Róma akaratának. A maszkjukat az utcán nem hordó rebelliseket azonban Firenzében is találni, mint az Azonnali fotóriportjában is látható.

 

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás