+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 8. csütörtök, 18:36
Olaszország után a lengyelek is meglépték az utcai maszkviselést: a szigorú rendelkezés válasz a csütörtökön rekordot döntő fertőzésszámra.
Szombattól kötelezővé teszik Lengyelország egész területén a szájat és orrot is elfedő egészségügyi maszkok viselését a nyílt közösségi tereken, a szabadban is,

 

miután az országban rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökön – jelentette be a hírt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

 

Lengyelországban csütörtökön 4280 új fertőzöttet jelentettek be, az elmúlt egy napban pedig 76 halálos áldozatot szedett a járvány. A csütörtöki adatok azt mutatják, hogy az újonnan fertőzöttek száma egy nap alatt 30 százalékkal nőtt az előző napi adatokhoz képest. Az adatok elemzésekor a lengyel miniszterelnök kifejtette: a fertőzés ilyen mértékű növekedése mellett a fertőzöttek száma három naponta fog megduplázódni. „Itt van a második hullám, és nekünk határozottan szembe kell néznünk vele” – jelentette ki Morawiecki.

 

A 38 milliós országban a járvány kezdete óta 111599 személy fertőződött meg a korra csütörtökig, míg 2867 személy vesztette életét a fertőzés következtében.

 

A csütörtökön bejelentett esetek többségét a Varsót is magában foglaló Mazóvia régióban regisztrálták.

 

A miniszterelnök beszámolt róla, hogy országszerte mintegy négyezer kórházi ágyat foglalnak el most a Covid-19-ben szenvedő betegek, és még további 9500 ágy áll a fertőzöttek rendelkezésére, ezt a számot azonban az elkövetkező napokban több ezerrel fogják növelni.

 

Mateusz Morawiecki túl azon, hogy zéró toleranciát hirdetett az egészségügyi szabályokat megszegőkkel szemben, arról is beszélt, hogy a szigorú lépésekre (így a nyílt terű maszkhordásra is) azért van szükség, hogy az ország gazdaságilag elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet. Igaz, a lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adatai szerint az ország nem is teljesített olyan rosszul: az első negyedéves 2 százalékpontos növekedést a második negyedévben 8,2 százalékpontos csökkenés követte. Ezzel szemben Magyarországon a KSH adatai szerint míg a gazdaság az első negyedévben 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, addig a második negyedéves visszaesés már 13,6 százalékpontos volt.

 

A lengyelek amúgy nincsenek egyedül a maszkviselés szabadban is kötelező viselésével, az olasz kormány úgyszint a mai naptól tette ezt kötelezővé Olaszország egész területén. Igaz, Dél-Tirol az autonómiájára hivatkozva nem hajlandó alávetni magát Róma akaratának. A maszkjukat az utcán nem hordó rebelliseket azonban Firenzében is találni, mint az Azonnali fotóriportjában is látható.

 

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás