+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fazekas Adrián
2020. október 8. csütörtök, 17:14
A kibeszéletlenség, a sok homokba dugott fej és az elhatárolódás megnehezíti, hogy a feldolgozatlanul ránk hagyott, és továbbra is velünk élő és létező kulturális benyomásokat feldolgozza a társadalom.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Sokakban megütközést kelthetett, hogy a Partizán vendége egy új, tematikus rovat keretében ezúttal éppen a kétezres évek Magyarországának legnagyobb celebje, Győzike volt, néhány héttel ezelőtt pedig Pumped Gabóval beszélgetett Gulyás Márton.

 

 

Akár elbulvárosodást is lehet kiáltani, hiszen a Schiffer Andráshoz, Bauer Tamáshoz és Ungváry Krisztiánhoz szokott közönségnek a kereskedelmi televíziózás és az internetes világ nagy hatású karaktereivel kell most szembesülniük. A celebek közéleti térbe való bevonása azonban kiváló húzás – már ha nem az aktuális belpolitikai gumicsontokon való jajveszékelés, hanem a társadalmunkat meghatározó jelenségek teljes megértése a cél.

 

Elengedhetetlen, hogy pár szóban magáról a Partizánról, mint korunk egyszerre lesújtó és örömteli lenyomatáról is szó essen. Örömteli, hogy Gulyás Márton Youtube-csatornája – minden hibája ellenére – létezik, és érdemben formálja a közbeszédet kiváló oknyomozó filmekkel, panelbeszélgetésekkel, vitákkal és portrékkal. Lesújtó viszont, hogy miközben a közmédiának nevezett első számú kormányszócső tavaly 92,6 milliárdos költségvetésből működhetett az adófizetők pénzéből, addig

 

az igazi közszolgálatiságot ellátó és egyenletesen jó minőséget fenntartó Partizán közösségi finanszírozásból, a közmédiához képest fillérekből készíti az adásait.

 

Azon természetesen nem lepődünk meg, hogy a hatalom nem kíván olyan hangoknak teret adni, melyek fő csapásiránya a kritika és a hibákra való rámutatás. De eközben nem mehetünk el amellett, hogy a rendszerrel kritikus magyar értelmiségnek is pusztán teher a szembenézés – márpedig a 2010 előtti időszakért, és annak következményeiért a felelősség nem elhanyagolható része őket sújtja. 

 

A „kaszt” meghatározó figuráinak, a közéletben egykoron fontos véleményformálóinak kurzusváltás által bekövetkezett eljelentéktelenedéséből az is következett, hogy az értelmiségi lét lényeges pontjai alól kivonták őket – és ezzel párhuzamosan ők is elkezdték kivonni saját magukat.

 

De más is változott: az értelmiség mostanra eljutott oda, hogy már csak önnön identitásával van tisztában.

 

Az egyetemen tanító, ATV-be hazajáró, tanulmányokat író, a NER-ről elmélkedő intellektuális fősodor tagjai olyannyira nem keresik a válaszokat az orbáni rendszer létrejöttét illetően, hogy a valóság sem érdekli őket.

 

Amit a katedrán vagy a szalonokban nem tapasztalnak, az jóformán nincs is: a szemükben Győzike és Pumped Gabo sem létezik igazán – vagy ha létezik is, csak megvető legyintéssel vannak nyugtázva.

 

Valakinek egyszer érdemes lenne elmondani nekik, hogy a Replika vagy a Múltunk egyetlen száma nem fogja soha megközelíteni az előbb említett úriemberek Instagram-élőinek nézettségét.

 

Az egyetlen, aki megérezte a korszellemet – közegével egyébként radikálisan szembefordulva –, az Gulyás Márton. Jól teszi, hogy nem osztja a baloldali-liberális gondolkodók nagy tévedését – nevezetesen azt, hogy amikor a néplélekről, az aktuális társadalmi kérdések megértéséről van szó, az okok nagy halmazából bármikor bátran kiveszik a mainstream média és az ott bemutatott emberi sorsok és jelenségek szerepét.

 

Esterházy óta tudjuk, hogy egy „bizonyos szint fölött nem süllyedünk egy bizonyos szint alá". Tulajdonképpen Esterházy ezzel a nyilvánosságba vitte ennek az önbecsapó mentalitásnak az ideológiáját.

 

Napjainkban is kiváló eszköze a diskurzusból való kilépésnek, a vita visszautasításának, ha saját szerepünket a bizonyos szint fölé, partnerünkét pedig a bizonyos szint alá határozzuk meg.

 

Senkinek nem kell szerepet váltani attól, hogy értelmiségiként vagy celebként egy pillanatra kilép a saját medréből: Győzike a Partizánban sem lett professzor és Gulyás sem vált ordibáló realityhőssé. Nagy tévedés, hogy a párbeszédre való invitálás egyúttal közösségvállalást is jelentene –helyette kapcsolatba kerülhetnek olyan emberek, akik egymás létezésének módjáról ugyan alig tudnak valamit, de találkozásuk sok mindent megértethet a hazai közélet állapotával kapcsolatban.

 

A többség talán azt gondolja: kit érdekel egy botrányhős, aki végigbohóckodta az egész életét? Mi közöm nekem Gáspár Győzőhöz?

 

A kollektív kulturális örökségünk ignorálásában talán segít a Mezzo TV, de a problémát nem oldja meg. El lehet tagadni, hogy Gáspár Győző mekkora hatást gyakorolt mondjuk a cigánysággal szembeni sztereotípiák erősítését tekintve, de attól még tény, hogy a showműsor a legjobb éveiben több, mint hárommilliós nézettséget produkált.

 

Aminek hatása van, annak érvénye van. 

 

A kibeszéletlenség, a sok homokba dugott fej és az elhatárolódás pedig megnehezíti, hogy a feldolgozatlanul ránk hagyott, és továbbra is velünk élő és létező kulturális benyomásokat feldolgozza a társadalom.

 

Szükséges, hogy Gulyás Márton leüljön beszélgetni Győzikével és Pumped Gabóval.

 

Ezek vagyunk mi, magyarok: Kiszel Tünde és TGM, Anettka és Csányi Vilmos.

 

Valóban végletekről van szó, de egyik és másik a maga erejével, stílusával elvitathatatlanul hatással van a mai magyar közgondolkodásra.

 

A kereskedelmi televíziókat szépen lassan háttérbe szorító influenszervilág már itt áll az ajtóban, az új generációt bevetni kész marketingguruk és producerek pedig dörzsölik a tenyerüket.

 

A színlelt vakság csak nekik segít.

 

Olvass még Fazekas Adriántól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás