+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 8. csütörtök, 12:12
Az olasz kormány elrendelte, hogy csütörtöktől kötelező a szabadban is szájmaszkot hordani egész Olaszországban más emberek közelében. Dél-Tirol az autonómiájára hivatkozva nem hajlandó alávetni magát Róma akaratának.

Csütörtöktől egész Olaszországban 400-tól 1000 euróig terjedő pénzbírságot szabnak ki mindenkire, aki közterületen szájmaszk nélkül mutatkozik emberek közelében. Noha a kínai koronavírus-járvány továbbterjedése ellen hozott olaszországi intézkedések eddig is szigorúak és következetesek voltak, a római kormány láthatóan nagyon el akarja kerülni, hogy újabb kijárási korlátozásokra, netán kijárási tilalomra kerüljön sor, ahogy az tavasszal történt.

 

Az új szabályozással az olasz közszolgálati tévé szerint azonban – a hét elején kiszivárgottaktól eltérően, ahol még permanens szabadtéri maszkhordási kötelezettségről volt szó –

 

Róma nem állandó és általános szájmaszkhordási kötelezettséget ír elő, hanem csupán annyit, hogy amennyiben vele nem egy háztartásban élő emberek közelébe megy valaki, vegye fel a szájat és orrot elfedő maszkot.

 

Vagyis nem kell permanensen telelehelni a maszkot és bepárásítani ezáltal a szemüveget. Az embereknek csak maguknál kell azt tartaniuk, és amennyiben úgy látják, hogy idegenek felé közelednek, elővigyázatosságból és a mások iránti figyelemből és tiszteletből fel kell azt venniük.

 

Ez a nagyobb városokban és forgalmas turistaparadicsomokban eddig is kötelező volt: Firenzében például este 18 óra és reggel 6 óra között maszkot kellett hordani a belvárosokban, a vendéglátóhelyek teraszai, a fontosabb látnivalók, a busz- és villamosmegállók környékén ugyanis esténként nagy szokott lenni a zsúfoltság. Ám a tervezett rendelkezések hét eleji kiszivárogtatása hatékonyan tudta kondicionálni a lakosságot: mint azt egy fotóriportan meg is mutattuk, Firenzében már szerdán gyakorlatilag minden helybéli maszkban mutatkozott a belvárosban és környékén.

 

Südtirol non coronat

 

Van azonban egy hely Olaszországban, ahol nem lesz érvényes Róma akarata: az olasz-osztrák határon fekvő Dél-Tirol autonóm tartományban, pontosabban Bozen/Bolzano autonóm megyében, ami területileg nagyjából a fele a Trentino-Alto Adige régiónak. Itt a bozeni/bolzanoi vezetés úgy látja, a tartományi kormányzat törvényei felülírják Róma rendeletét. Arno Kompatscher, az autonóm tartomány – a regionalista-jobboldali Dél-Tiroli Néppárt színeiben politizáló – vezetője szerint most az egyéni felelősségen van a hangsúly, felesleges szigorítani, bőven elég betartani az eddigi szabályokat.

 

 

És betartatni őket: ezért bejelentette, hogy mivel ők úgy tapasztalják a kontaktkutatások alapján, hogy a vírus Dél-Tirolban olyan alkalmakkor terjed a leghatékonyabban, amikor sok ember tartózkodik együtt egy kis térben, ezért mostantól sokkal szigorúbban ellenőrzik a csoportos gyülekezéseket, bulikat, találkozókat, hogy tényleg mindenki hordja-e a maszkot. „280 eurós bírságot szabunk ki, ha nincs maszk rajtuk. Azért egy maszkot venni ezért olcsóbb” – fogalmazott a politikus.

 

De megteheti-e egyáltalán Dél-Tirol, hogy ennyire nyilvánvalóan negligálja Róma akaratát?

 

A Rai köztévé német adásának nyilatkozó alkotmányjogász, Francesco Palermo szerint aligha. Mint mondta, a római kormány nem véletlenül hosszabbította meg az egészségügyi veszélyhelyzetet, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy rendeleti kormányzással vezesse Olaszországot, és ezek a rendeletek az olasz bírósági gyakorlat szerint az autonóm tartományokra is kötelezőek szerinte.

 

Hogy az alkotmányjogász nyilatkozata mennyire vágyvezérelt, jól mutatja, hogy ugyanő még áprilisban – amikor Dél-Tirol ugyancsak más és gyorsabb nyitási politikát folytatott, mint a jóval óvatosabb római kormány – azt mondta, jót tenne, ha az olasz alkotmánybíróság végre eldöntené, hogy egészségügyi veszélyhelyzet esetén az autonóm tartomány vezetésének vagy Rómának a szava-e a döntő. Csakhogy azóta se került az alkotmánybírók elé az ügy: Giuseppe Conte balközép-balpopulista kormánya hiába lengette be, hogy bepanaszolja a dél-tiroliakat az alkotmánybíróságnál, ez nem történt meg. A német jobboldali Kompatscher ebben akkor a dél-tiroli autonómia megerősítését látta.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás