+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 8. csütörtök, 10:14
Az Európai Parlamentben újra a jogállamiság volt a téma - elfogadták a Šimečka-jelentést, amit a Fidesz képviselőin kívül szinte a teljes Néppárt-frakció is támogatott.

Nagy többséggel, 521 szavazattal, 152 ellenszavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el szerdán az Európai Parlament a Momentum szlovák testvérpátja, a Progresszív Szlovákia képviselőjének a demokrácia és a jogállam védelmét szolgáló jelentését.

 

A demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmus létrehozásáról szóló jelentés egy olyan mechanizmust javasol, ami felváltaná az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentését,

 

a jogállamiság mellet a demokrácia és az alapvető emberi jogok területét is lefedné,

 

és biztosítaná ezek folyamatos nyomon követését, betartásukat pedig az EU-s költségvetési pénzek kifizetéséhez kötné.

 

„Többet ne történhessen meg, hogy

 

a német, holland, de a szlovák adódizetők pénze is Orbán oligarcháinak kezei között végezi,

 

vagy olyan kormányokhoz folyjon, amelyek brutálisan és tudatosan pusztítják a liberális demokráciát" – fogalmazott Facebook-bejegyzésében a szlovák képviselő.

 

Objektívan és rendszeresen felügyelnünk kell a jogállamiság elvének betartását az összes tagállam esetében. Azon országoknak, ahol a hiányosságok rendszerszintűek, tisztában kell lenniük a következményekkel. Ha ezek a hiányosságok tartósan fennállnak, szankcióknak kell következniük - nyilatkozta Šimečka a Denník N-nek.

 

A jelentés szerint többek között azért szükséges ésszerűsíteni és megerősíteni azokat eszközöket, amik segítségével az uniós értékeknek való megfelelés mozdítható előre, mert „az előző évtizedben több tagállamban is ádáz módon támadták az uniós értékeket”, valamint erősödtek és megszilárdultak az „autokratikus és illiberális tendenciák.” Bár a jelentés Magyarországot és Lengyelországot csak az ellenük folyamatban levő hetes cikkelyes eljárás kapcsán említi, a jelentés tervezete olyan országokként hivatkozott rájuk, amelyekben a demokrácia jelentősen hanyatlik – bár a végleges szövegbe ez a passzus nem került bele.

 

A javaslat vitájában felszólalt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is, aki a

 

vitapartnereit a 70-es, 80-as évek pöffeszkedő kommunista párttitkárjaihoz hasonlította.

 

A jelentést a Fidesz képviselőin és két szlovén képviselőn kívül a teljes Néppárt-frakció megszavazta. Ellene szavaztak többek között az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában ülő lengyel képviselők és a szlovák fasiszta Mi Szlovákiánk Néppárt két képviselője is.

 

A jelentés benyújtója, Michal Šimečka – akivel az Azonnali is készített interjút – EP-képviselővé választása után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy válallta a szlovákiai magyarok képviseletét az Európai Parlamentben. Szlovákia uniós taggá válása óta a 2019-es EP-választásokon fordult elő először, hogy egyik szlovákiai magyar párt sem jutott be az Európai Parlamentbe.

 

NYITÓKÉP: Michal Šimečka - Progresívne Slovensko / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha ezt elérjük, kinyithat a szolgáltatások széles köre, amiket védettségi igazolással lehet majd igénybe venni.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás