+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 7. szerda, 20:44
Így a világ népességének majdnem tíz százaléka lehet kénytelen megélni kevesebb, mint havi húszezer forintból a Világbank előrejelzése szerint.

Lesújtó elemzéssel állt elő a fejletlen országokat pénzügyi eszközökkel felzárkóztatni hivatott Világbank szerdán: 2021 végére

 

a világ népességének 9,4 százaléka, körülbelül 689 millió ember kerülhet mélyszegénységbe, nem kis részben a koronavírus okozta globális gazdasági válságnak köszönhetően.

 

Ugyanis – ahogy az a Világbank jelentésében áll – csak idén 88-115 millió ember kerülhet mélyszegénységbe. Mélyszegénynek az az ember számít a Világbank mérése alapján, aki napi 1,9 dollárnál, átszámítva nettó 579 forintot vagy annál kevesebbet keres. Ez egy hónapban 17 370 forintos keresetnek felel meg.

 

A Világbank előrejelzése szerint az ekkora jövedelemből megélni kénytelenek tömege az idei 88-115 millióról 2021 végére akár 150 millióra is emelkedhet. Amennyiben ez megtörténne, úgy a Föld lakosságának ismét 9,1-9,4 százaléka (689 millió fő körül) mondhatná magát mélyszegénynek, ami megegyezne a 2017-es adatokkal – csak míg 2017-ben a közel-keleti háborúk és válságok számlájára voltak írhatóak a romló adatok, addig most egyértelműen a koronavírus miatti gazdasági válságéra.

 

Mint azt David Malpass, a Világbank elnöke elmondta:

 

„A pandémia és a recesszió a világ lakosságának 1,4 százalékát taszíthatja mélyszegénységbe, ami súlyos visszalépés lenne a fejlődés és a szegénység visszaszorítása terén.”

 

A jelentés szerint – nem meglepő módon – a koronavírus miatt eddig mélyszegénységbe kerültek legnagyobb részét a dél-ázsiai és a szubszaharai régiók adják: az idén szeptemberig már 88 milliónyi új mélyszegénynek a fele származott Dél-Ázsiából, és negyede a Szubszaharából.

 

A Világbank előrejelzése szerint a koronavírus hatására az úgynevezett „közös jóléti növekedés” is stagnálhat. Ezzel a mutatóval mérik, hogy a jövedelmek nagysága tekintetében a világ országainak alsó negyven százaléka hogyan teljesít. A 2012-2017 közötti időszakban évente átlagosan 2,7 százalékkal nőtt az ezekben az országokban élők jövedelme, azonban

 

ezt a növekedést a koronavírus semmivé teheti, így növelve globális szinten a jövedelmi egyenlőtlenségeket és csökkentve a társadalmi mobilitást.

 

A Világbank szerint ahhoz, hogy megállítsuk a globális elszegényedést, az országoknak egymással összefogva kell kontroll alatt tartaniuk a vírust, támogatást nyújtaniuk a háztartásoknak, és a külső hatásoknak jobban ellenálló, rugalmasabb gazdasági rendszereket létrehozniuk.

 

Ahogy David Malpass mondta: „Az országoknak egy másfajta gazdaságra kell felkészülniük a Covid után, lehetővé téve a tőke, a munkaerő, a munkavállalói képességek és az innováció átterelését új vállalkozásokba és szektorokba”.

 

NYITÓKÉP: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás