+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 7. szerda, 20:44
Így a világ népességének majdnem tíz százaléka lehet kénytelen megélni kevesebb, mint havi húszezer forintból a Világbank előrejelzése szerint.

Lesújtó elemzéssel állt elő a fejletlen országokat pénzügyi eszközökkel felzárkóztatni hivatott Világbank szerdán: 2021 végére

 

a világ népességének 9,4 százaléka, körülbelül 689 millió ember kerülhet mélyszegénységbe, nem kis részben a koronavírus okozta globális gazdasági válságnak köszönhetően.

 

Ugyanis – ahogy az a Világbank jelentésében áll – csak idén 88-115 millió ember kerülhet mélyszegénységbe. Mélyszegénynek az az ember számít a Világbank mérése alapján, aki napi 1,9 dollárnál, átszámítva nettó 579 forintot vagy annál kevesebbet keres. Ez egy hónapban 17 370 forintos keresetnek felel meg.

 

A Világbank előrejelzése szerint az ekkora jövedelemből megélni kénytelenek tömege az idei 88-115 millióról 2021 végére akár 150 millióra is emelkedhet. Amennyiben ez megtörténne, úgy a Föld lakosságának ismét 9,1-9,4 százaléka (689 millió fő körül) mondhatná magát mélyszegénynek, ami megegyezne a 2017-es adatokkal – csak míg 2017-ben a közel-keleti háborúk és válságok számlájára voltak írhatóak a romló adatok, addig most egyértelműen a koronavírus miatti gazdasági válságéra.

 

Mint azt David Malpass, a Világbank elnöke elmondta:

 

„A pandémia és a recesszió a világ lakosságának 1,4 százalékát taszíthatja mélyszegénységbe, ami súlyos visszalépés lenne a fejlődés és a szegénység visszaszorítása terén.”

 

A jelentés szerint – nem meglepő módon – a koronavírus miatt eddig mélyszegénységbe kerültek legnagyobb részét a dél-ázsiai és a szubszaharai régiók adják: az idén szeptemberig már 88 milliónyi új mélyszegénynek a fele származott Dél-Ázsiából, és negyede a Szubszaharából.

 

A Világbank előrejelzése szerint a koronavírus hatására az úgynevezett „közös jóléti növekedés” is stagnálhat. Ezzel a mutatóval mérik, hogy a jövedelmek nagysága tekintetében a világ országainak alsó negyven százaléka hogyan teljesít. A 2012-2017 közötti időszakban évente átlagosan 2,7 százalékkal nőtt az ezekben az országokban élők jövedelme, azonban

 

ezt a növekedést a koronavírus semmivé teheti, így növelve globális szinten a jövedelmi egyenlőtlenségeket és csökkentve a társadalmi mobilitást.

 

A Világbank szerint ahhoz, hogy megállítsuk a globális elszegényedést, az országoknak egymással összefogva kell kontroll alatt tartaniuk a vírust, támogatást nyújtaniuk a háztartásoknak, és a külső hatásoknak jobban ellenálló, rugalmasabb gazdasági rendszereket létrehozniuk.

 

Ahogy David Malpass mondta: „Az országoknak egy másfajta gazdaságra kell felkészülniük a Covid után, lehetővé téve a tőke, a munkaerő, a munkavállalói képességek és az innováció átterelését új vállalkozásokba és szektorokba”.

 

NYITÓKÉP: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás