+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 6. kedd, 20:42
Szerdától Bukarestben nem lehet étterembe, kávézóba, moziba és színházba járni. A templomok még nyitva maradhatnak, sőt: az egyik legnagyobb vallásos zarándoklatot is megtarthatják, igaz, kisebb keretek között.

Miután hétfőn a román miniszterelnök, hasonlóan a helyetteséhez és még néhány miniszterhez, önkéntes karanténba vonult, láthatóvá vált, hogy mennyire is sújtja Romániát a koronavírus-járvány. A miniszterelnök, a jobbközép nemzeti liberális Ludovic Orban kedden viszont fellélegezhetett: teszteredménye negatív lett. Ám ő úgy döntött hogy péntekig marad az önkéntes karanténban. Pénteken újra tesztelteti magát, és csak a második negatív eredmény után folytatja a megszokott napirendjét.

 

Kedd este a koronavírus-járvány ügyében összeült a bukaresti önkormányzat alá tartozó sürgősségi ügyek bizottsága is. Ez a bizottság határozatot hozott, amelynek értelmében

 

szerdától Bukarestben bezárnak a kávézók, vendéglők, mozik, színházak és hangversenytermek.  

 

A szállodák esetében csak azok maradhatnak szerdától nyitva, amelyeknek van bejelentkezett vendégük.

 

A bukaresti bizottság ezek mellett az iskolák környékén mindenkinek kötelezővé tette a maszkhasználatot. A bukaresti prefektus szerint azért döntöttek így, mert azt észlelték: az iskolák környékén azok a szülők, akik elkísérik a gyereket az iskolába, nem hordanak maszkot. Az iskolások esetében a maszkviselést egyébként a megyei önkormányzatok dönthetik el, és szinte mindegyik önkormányzat úgy határozott, hogy kötelezővé teszi az iskolások számára is a maszkviselést.

 

Nemcsak az iskolák környékén, hanem egyéb köztereken is szigorították a maszkviselési szabályokat. A román rendőrség szerint nagyon sok polgár csak a hatósági jelenlét mellett viselte a maszkot.

 

Ezért szerdától civil ruhás rendőrök fognak a piacokon járőrözni, hogy megállapítsák: a román állampolgárok akkor is hordják-e a maszkot, ha nem látnak egyenruhást a közelben.

 

Az október eleji korlátozások ugyanakkor a vallásos életet is érintethetik. A moldvai Jászvásáron ugyanis Szent Piroska ortodox szent ereklyéjét őrzik. Az ereklyét október 14. környékén hatalmas tömeg szokta felkeresni.

 

 

2020-ban viszont a koronavírus-járványra hivatkozva Jászvásár régi-új polgármestere arra kérte a hívőket, hogy idén lehetőleg hagyják ki a zarándoklatot. A jászvásári polgármester egyenesen azt kérte a román belügyminisztériumtól:

 

az lehetőleg akadályozza meg azt, hogy busz- és személygépkocsi-karavánok indulhassanak el Jászvásár felé.  

 

A megyéből és a városból viszont megengedett lesz a hívőknek Szent Piroska ereklyéjének a meglátogatása. A helyszín egészségügyi biztosításáról természetesen a Román Ortodox Egyháznak (BOR) kell gondoskodnia. A BOR egy közleményben reagált arra, hogy a bukaresti hatóságok betiltották a megyék közötti zarándoklatot, és csak a helyi lakcímmel rendelkezőknek engedték meg azt. Eszerint

 

az ortodox egyház Istentől és a zarándokoktól kér bocsánatot azért, hogy azok nem vehetnek részt a zarándoklat szentségében.

 

Ugyanakkor az államot is enyhe figyelmeztetésben részesítette, mivel szerinte a korlátozások bevezetésekor tekintettel kellett volna lenni „a román társadalom többségét alkotó keresztények érzéseire” is.

 

Az állami szervek és a BOR megegyezését követően olyan egészségügyi előírások betartására kell majd figyeljenek a rendezők, mint a kézfertőtlenítés a templomok bejárata előtt, a templomokba pedig kizárólag csak maszkban lehet bemenni.

 

Külön kiemelték, hogy a szent ereklyéjét tartalmazó objektumot tilos lesz majd megérinteni.

 

Ez azért fontos, mivel az ortodox rítusban bevett gyakorlatnak számít az, hogy egymást követően idegenek csókolgatják végig az ikonokat vagy jelen esetben Szent Piroska koporsójának fedelét.

 

BORÍTÓKÉP: Liviu Dragnea Szent Piroska ereklyéjénél. Digi24 / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás